Zemi míjejí tři velké asteroidy. Poslední proletí v noci, hrozí kolize

Kolem Země dnes od brzkého rána prolétají tři asteroidy. Zatímco první dva už proletěly, třetí podle NASA těsně mine naši planetu v noci. Existuje potenciální, avšak malé riziko srážky, při ní by se ale asteroid rozpadl v atmosféře.

První asteroid se k Zemi přiblížil krátce po čtvrté hodině ranní rychlostí téměř 5000 m/s. 17 metrový objekt nese označení 2019 AT6 a naši planetu minul ve vzdálenosti 3,2 milionu kilometru.

Druhý asteroid nese označení 2019 AM8 a dosahuje o pár metrů větších rozměrů. Kolem země proletěl rychlostí 12 000 m/s dnes kolem páté hodiny ranní.

Třetí z asteroidů nese označení 2019 AG7 a dosahuje velikosti 50 metrů v průměru. Zemi by měl minout ve 22:53 ve vzdálenosti necelého milionu kilometrů, což je na vesmírné poměry poměrně těsné.

NASA nevylučuje možnost kolize se Zemí, je však prakticky vyloučeno, že by asteroid dopadnul na Zem. Při této velikosti by se rozpadl v atmosféře.

V následujících dnech by Zemi mělo minout celkem 12 asteroidů, podle NASA ale nehrozí významnější riziko kolize u žádného z nich. Ostatně takových asteroidů, které kolem Zemi v dohledné době proletí, jsou tisíce.

"Díky americké armádě, která drží skutečnou vesmírnou hlídku, víme, že k dnešnímu dni existuje 893 těles o velikosti větších než 1 kilometr, které v blízké minulosti nebo budoucnosti prolétly blízko Země," uvedl pro EuroZprávy.cz ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Při eventuální strážce by přitom podle něj zanikla většina rostlin a živočichů na naší planetě. "Dále je známo 8374 objektů o velikosti mezi 140 a 1000 metry. Jejich dopad by způsobil katastrofu kontinentálních rozměrů," dodal odborník.

Ve sluneční soustavě se ale nachází až stovky tisíc menších planetek, o kterých astronomové vůbec či do poslední chvíle netuší. Ty ale pro Zemi nepředstavují žádné riziko.

První větší hrozbou, se kterou se může lidstvo setkat, je planetka Apophis. Ta zemi mine v pátek 13. dubna 2029 a existuje malá pravděpodobnost, že by se s námi mohla srazit.

"Pokud by k takové kolizi došlo, zemřely by stovky milionů lidí a naše moderní civilizace by zanikla," uvedl pro EuroZprávy.cz Dušek s tím, že lidé mají dostatek času na případnou hrozbu zareagovat.

Sestřelíme asteroidy laserem?

Ačkoliv zní planetární obrana stále ještě jako plán ze sci-fi filmu, NASA připravuje plán na boj proti potenciálně smrtícímu nebezpečí z vesmíru. Vesmírné horniny, které jsou schopné devastace na zemském povrchu, kolem nás prolétávají se znepokojující frekvencí. Analýza navíc ukázala, že u typického Američana existuje 30krát vyšší pravděpodobnost úmrtí kvůli asteroidu než kvůli teroristickému útoku.

V tuto chvíli je ale lidstvo je na obranu Země připraveno pouze teoreticky. Ve chvíli, kdy se bude k Zemi blížit asteroid schopný vyhladit lidstvo, obdrží 12 vědců zprávu o hrozícím nebezpečí. Ti začnou zkoumat objekt zachycený jedním z teleskopů mapujících mezihvězdný prostor a pokud potvrdí, že se asteroid opravdu řítí na planetu Zemi, bude nám odhadem zbývat pouze několik dní do ničivé srážky.

Poté, co vědci propočítají velikost a trajektorii vesmírného objektu, odešlou zprávu do Bílého domu, který vydá oficiální prohlášení pro veřejnost. Tou dobou už zřejmě ale lidé budou vědět, že se něco děje. Informace může prosáknout do médií a objektu si může všimnout i spousta amatérských astronomů.

Následně začne tvorba plánu na destrukci vesmírného tělesa. Nejlepším řešením je stavba speciální rakety, která by v případě nebezpečí dokázala asteroid vychýlit z dráhy a zajistit, aby Zemi minul. Ale i kdybychom takovou raketu měli, její přesné zaměření by mohlo trvat i dva roky. A tolik času lidstvo zřejmě mít nebude.

Spekuluje se například o laseru, který by dokázal asteroid odklonit z jeho trajektorie. Teoreticky je také možné asteroid zničit či odklonit, například nárazem cizího tělesa, vše je ale pouze hypotetické a není jisté, že by něco takového mohlo fungovat.

Zkrátka a dobře nejsme na takoví scénář připraveni a kdyby nastal, zůstává otázkou, jak by si s ním odborníci poradili. Krizové scénáře totiž počítají s řadou přírodních katastrof včetně zemětřesení, výbuchů sopky či s tornády, ne však s kosmickými vlivy. Na ně nedokážeme zareagovat tak rychle, jak by bylo potřeba, což nás činí velmi zranitelnými.

Související

Více souvisejících

vesmir Země asteroid

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

HRW: Ruská armáda popravuje ukrajinské vojáky, kteří se vzdávají

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) tvrdí, že ruské jednotky se dopustily mimosoudních poprav ukrajinských vojáků, kteří se vzdávali a chtěli se dostat do zajetí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy