Vědci z 16 zemí na světě se podíleli na vzniku tzv. planetární diety. Změna stravovacích návyků by měla zabránit předčasné smrti, omezit dopady jídla na životní prostředí, ale především zabránit hladomoru, který lidstvu hrozí již za tři desetiletí.
Planetární dieta by mohla zabránit smrti až 12 milionů lidí, kteří každý rok umřou předčasně. Navíc by mohla přispět ke snížení emisí skleníkových plynů a ochraně většího území zemědělské plochy nebo vody.
Už v roce 2050, kdy má celosvětová populace dosáhnout 10 miliard lidí, hrozí, že bez změny našich stravovacích návyků nebude možné nakrmit všechny hladové krky. Změna návyků stojí za zvážení i z toho pohledu, že stojí za množstvím vážných nemocí, jako jsou některé druhy rakoviny či obezita.
„Jídlo, které produkujeme i jíme, determinuje zdraví lidí na celé planetě. V současnosti jsme přitom bezpochyby na špatné cestě,“ říká autor studie Tim Lang, který vzápětí dodává: „Potřebujeme výraznou změnu, která bude založena na podmínkách jednotlivých zemí.“
„Základem by podle nás měl být zdravý a zároveň dlouhodobě udržitelný způsob stravování,“ konstatuje Lang. Podle 37 specializovaných vědců z několika zemí by měl spočívat v redukci spotřeby červeného masa a cukru o polovinu. Zdvojnásobit bychom naopak měli konzumaci zeleniny, ovoce nebo ořechů.
„Světové stravovací návyky se musí dramaticky změnit,“ vzkazuje i Walter Willett z Harvardské univerzity s tím, že už dnes nemá 800 milionů lidí na světě dostatek jídla, zatímco jinde na světě se jí velice nezdravě. Vědci stanovená dieta by podle jeho názoru měla všude na světě respektovat místní tradice a možnosti.
Lidé na severoamerickém kontinentu momentálně překračují doporučené dávky konzumace červeného masa více než šestkrát. V jižní Asii přitom leckde nemají ani polovinu potřebného množství. Planetární dieta by v tomto ohledu měla do budoucna zajistit větší rovnováhu.
Související
Pokles cen potravin? Naopak, většina z nich v dubnu zdražila, tvrdí ČSÚ
Evropský parlament se dohodl na revizi směrnice o snídani
potraviny jídlo , dieta , stravování , hladomor , Klimatické změny , věda
Aktuálně se děje
před 50 minutami
Rusko vyhrožuje Západu "tvrdou reakcí". Někteří už to pochopili, tvrdí Kreml
před 1 hodinou
Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že armáda obsadila další ukrajinskou vesnici
před 2 hodinami
TOP 09 má čtyři kandidáty, kteří mohou nahradit Langšádlovou, potvrdil Válek
před 3 hodinami
"Největší katastrofa v historii Palestiny." Invazi do Rafahu mohou zastavit jen USA, varuje Abbás
před 4 hodinami
Zelenskyj odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země. Moskva hlásí další sestřelené drony
před 5 hodinami
Francie chce zabránit válce. Má návrh na vyřešení situace mezi Izraelem a Hizballáhem
před 6 hodinami
Evropa by se podle Macrona měla začít bránit jadernými zbraněmi
před 7 hodinami
Indonésii zasáhlo silné zemětřesení, bylo cítit i v Jakartě
před 8 hodinami
20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník
před 8 hodinami
Počasí v Česku dnes znovu ovlivní saharský písek. Může být chladněji, než se čekalo
před 9 hodinami
Letní počasí je zpět. Teploty příští týden vyrostou k 27 stupňům
včera
Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský
včera
Vědce znepokojuje další nemoc. Ptačí chřipka se šíří u krav, přenesla se i na člověka
včera
Finský poslanec střílel opilý před nočním klubem. Policie ho zadržela
včera
VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě
včera
Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje
včera
Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR
včera
Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu
včera
WSJ: Putin pravděpodobně nenařídil vraždu Alexeje Navalného
včera
Dohoda, nebo útok na Rafah. Izrael dal Hamásu poslední šanci
Dnes do Izraele dorazila egyptská delegace s cílem znovu rozběhnout jednání o ukončení konfliktu v Pásmu Gazy a propuštění zbývajících izraelských rukojmí, kteří jsou drženi palestinským hnutím Hamás od října loňského roku.
Zdroj: Libor Novák