Vědci ví, jaký je osud Země. Lidstvo ji bude muset opustit

Planeta Země je nejen jedinou planetou, o které víme, že je na ní život, ale i jedinou zatím objevenou obyvatelnou planetou. To se ale v budoucnu změní, a lidstvo, pokud tou dobou bude ještě existovat, ji bude muset opustit.

Tvrdí to známý profesor fyziky Brian Cox, který televizi BBC sdělil nepříliš optimistické fakta o budoucnosti Slunce. Je známo, že každá hvězda má omezenou životnost, a v případě Slunce tomu není jinak.

Astronomové zjistili, že pět miliard let pravděpodobně dojde k zániku této hvězdy. A zdroj energie, díky kterému vznikl život, najednou přestane existovat. 

"Se svou obrovskou zásobou vodíku vydrží ještě zhruba pět miliard let. Jádro Slunce pak jednoduše praskne, naroste na 200násobek své současné velikosti a pravděpodobně pohltí Merkur. Vyhlídky na život na Zemi tak budou velmi mizivé," tvrdí fyzik.

Pokud tedy bude lidstvo tou dobou ještě existovat, bude muset Zemi opustit. Nepředpokládá se, že by to měl být problém, za takovou dobu budou už pravděpodobně existovat technologie na mezihvězdné lety. Zřejmě už lidé budou dokonce umět teraformovat neobyvatelné planety tak, aby na nich mohl existovat život.

Co se pravděpodobně nezmění je nutnost žít nedaleko jiné hvězdy. Ta je totiž podmínkou pro život jako takový, ale žádná nevydrží věčně. Exploze čeká na každou hvězdu ve vesmíru, ta se po vyhoření následně zhroutí do sebe a promění se v černou díru nebo v neutronovou hvězdu, podle okolností. A lidstvo tak bude odsouzeno k dalšímu stěhování, a tak pořád dokola.

Planety tento osud potkat nemůže, stojí před nimi ale jiná hrozba. Exploze díky vnějšímu zdroji. A tím nejsilnějším ve vesmíru jsou gama paprsky. Ty dokáží vyvolat ty největší výbuchy vůbec a soustředí během několika vteřin tolik energie, kolik vyzáří slunce během deseti miliard let života.

V praxi tak stačí, aby se gama paprsky jen prohnaly kolem Země. Nemusí jí vůbec zasáhnout, mohou proletět i ve vzdálenosti několika desítek světelných let od nás a přesto svou silou spálí vše na prach. Včetně naší planety, která pod vlivem záření exploduje.

To je shodou okolností jediná možnost, jak může planeta vybuchnout. Vědci se totiž domnívají, že i když Země obsahuje tekuté jádro a sužují ji pohyby tektonických desek, tedy zemětřesení, nebo vulkanické erupce a další katastrofy, sama od sebe explodovat nemůže. Přesněji řečeno žádná planeta nemůže samovolně explodovat. A neexistuje nic, co by jí k tomu mohlo dopomoci. Ani jaderné zbraně.

Související

Více souvisejících

vesmir Země Slunce

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 38 minutami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy