Umělá inteligence poprvé simulovala vesmír. Vědci se nestačili divit

Vědci zadali umělé inteligenci, aby simulovala vesmír. K jejich překvapení program vytvořil 3D model vesmíru, při kterém projevil i ty komplexní znalosti, které by dle zadaných parametrů neměl mít. Vědci vůbec netuší, jak k tomu došlo.

Projekt Deep Density Displacement Model neboli zkráceně D3M, vytvořil model 3D vesmíru s nezvyklou rychlostí a přesností. „Můžeme tyto simulace rozeběhnout během v několika mikrosekundách, zatímco jiné 'rychlé' simulace zaberou pár minut,“ řekla hrdě serveru Science Daily vedoucí Flatiron Institute's Center for Computational Astrophysics a spoluautorka studie publikované v prestižním vědeckém žurnálu Proceedings of the National Academy of Sciences, Shirley Hoová. „ Navíc jsme mnohem přesnější,“ dodává.

Vědci používají umělou simulace vesmíru k prozkoumání toho, jak funguje gravitace. Pokud chtějí, aby simulace byla co nejakurátnější, zabere taková simulace přibližně 300 výpočetních hodin pro simulaci. Rychlejší metody umožňují stejnou simulaci dokončit přibližně během dvou minut, avšak za cenu znatelného snížení přesnosti.

D3M by mohl představovat řešení. Simulaci vesmíru ve tvaru kostky s rozměry 600 milionů světelných let napříč dokázal dokončit za 30 milisekund. Navíc chyboval jen ve 2,8% případů, zatímco rychlý model měl chybovost 9,3%.

Co však především překvapilo vědce, nebyla rychlost ani přesnost programu, ale jeho schopnost simulovat vesmír, když některé parametry byly pozměněny, např. kolik vesmíru tvoří temná hmota, ačkoliv program s takovými daty nikdy předtím nepracoval a netrénoval na nich.

„Je to, jako učit software na rozpoznávání obrázků pomocí fotek psů a koček, a najednou by dokázal rozeznat slona,“ vysvětluje Hoová. „Nikdo neví, jak to udělal a je to velká záhada k vyřešení,“ dodala.

D3M je založen na učení se z neuronové sítě živené 8 000 různých simulací z jednoho z modelů s nejvyšší přesností. Program na základě těchto dat provádí výpočty informací, které porovnává s očekávaným výsledkem. S dalšími a dalšími výpočty se neuronové sítě stávají rychlejší a přesnější.

Vědci věří, že analýza toho, jak program dospěl ke své neobvykle přesné a komplexní simulaci může mít výhody pro výzkum umělé inteligence a strojového učení. Taktéž by chtěli provést simulace modelů vesmíru, ve kterých by se nesoustředili pouze na gravitaci, ale i na další síly, např. hydrodynamiku.

Související

OSN, ilustrační foto

Valné shromáždění OSN schválilo historicky první rezoluci o umělé inteligenci

Valné shromáždění OSN ve čtvrtek schválilo historicky první rezoluci týkající se umělé inteligence. Ta zdůrazňuje potřebu, aby umělá inteligence přinášela prospěch všem zemím, respektovala lidská práva a byla považována za "bezpečnou a důvěryhodnou". Bez hlasování ji jednomyslně přijalo všech 193 členských zemí OSN.  

Více souvisejících

umělá inteligence (AI) vesmir věda

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 51 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy