NASA zveřejnila krátké video z přistání vozítka Curiosity na Marsu

Pasadena - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil první krátký videozáznam a první barevnou fotografii, které pořídilo robotické vozítko Curiosity při svém pondělním přistání na Marsu. Čtvrtou planetu sluneční soustavy bude stroj o velikosti menšího auta zkoumat nejméně dva roky s cílem zjistit, zda byl někdy na Marsu život.

Asi čtyřicetivteřinový sestřih v nízkém rozlišení, který se skládá z 297 filmových políček, ukazuje poslední dvě a půl minuty sestupu vozítka. Začíná oddělením tepelného štítu a končí záběrem na zvedající se prach před konečným dosednutím na povrch Rudé planety. První barevný snímek z kráteru, kde Curiosity přistála, ukazuje krajinu s oblázky a v dálce okraj Galeova kráteru. Curiosity pořídila snímek první den po přistání fotoaparátem na konci své robotické paže. Krajina se zdá rozmazaná, protože snímatelný kryt čočky byl pokryt prachem zvířeným během přistání. Šestikolové vozítko Curiosity po přistání provizorně "zaparkovalo" asi šest kilometrů daleko od svého hlavního cíle - hory zvané Mount Sharp, která se uprostřed Galeova kráteru vypíná do výše kolem 5000 metrů. Přistávání aparátu bylo složitou operací i proto, že tunový stroj musel dosednout měkce a řídká atmosféra planety mu slabým odporem příliš nepomáhala. Curiosity musela při manévru během sedmi minut snížit rychlost z 21.000 kilometrů za hodinu na zhruba tři kilometry v hodině. Příští týdny Curiosity stráví zdánlivou nečinností, protože pozemní řídící středisko musí prověřit funkčnost všech složitých a mimořádně nákladných systémů. V noci na dnešek se prověřovaly komunikační prostředky aparátu, řídící středisko v Pasadeně už zahájilo kontrolu hlavních výzkumných přístrojů. Během doby testů ale už v příštích dnech začnou přicházet napjatě očekávané barevné a panoramatické obrázky ve vysokém rozlišení. První černobílé snímky jsou zatím černobílé a zrnité a zabírají hlavně kola aparátu a okolní povrch. Je tomu tak proto, že snímky pořizuje menší kamera na spodku vozítka určená k identifikaci nebezpečných předmětů, které by Curiosity mohly stát v cestě. Vozítko by se mohlo dát do pohybu asi za dva týdny. Navzdory své nedokonalosti vyvolaly v Pasadeně fotografie nevázané nadšení. Při popisu prvních záběrů pořízených z Curiosity používají američtí experti výrazy nejvyššího vědeckého vzrušení."Je to Mars, jaký jsme dosud nikdy neviděli. Každý z obrázků je to nejkrásnější, co jsem kdy spatřil," řekl jeden z řídících manažerů mise Mike Watkins. Úspěšné zahájení projektu je oslnivým úspěchem NASA. Přišel navíc v době rozpočtových škrtů, tedy v období, kdy americký vesmírný program úspěch co nejvíc potřeboval. Mise Curiosity je ale svým způsobem mezinárodní, protože svým dílem k vývoji aparátu přispěly i jiné státy, především Francie, Kanada, Finsko, Španělsko, Rusko a Německo.

Související

Více souvisejících

NASA Curiosity vozítko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy