V případě, že by vědci objevili mikroorganismy, které by dokázaly samovolně rozkládat umělé materiály při běžné pokojové teplotě, mohlo by to výrazně přispět k řešení problému neustále narůstajícího množství skládek.
Podle výsledků švýcarské studie existují bakterie s potenciálem rozkládat umělé materiály. Experti je objevili v alpských regionech a také v arktickém prostředí.
Problém s plasty je globální a rozšířený v zemích po celém světě. Zbavit se umělých hmot je obtížné. Vědci již dlouho hledají řešení pomocí bakterií, které mají schopnost rozkládat tuto hmotu.
Bylo objeveno několik druhů takových bakterií, ale mají určitou slabinu - dokážou plasty rozkládat pouze při teplotách nad 30 °C, což vyžaduje přitápění. Tento proces je drahý a není uhlíkově neutrální, uvedla ČT24.
Řešením by mohly být bakterie, které se plastem živí, ale přitom žijí v mnohem nižších teplotách. Až dosud neměli vědci štěstí, ale zdá se, že na jaře roku 2023 se to změnilo. Skupina expertů ze Švýcarska totiž oznámila, že přesně takové mikroorganismy se podařilo nalézt. A to rovnou na dvou místech: ve vysokých nadmořských výškách v Alpách přímo ve Švýcarsku a poté ještě v polárních oblastech.
„Prokázali jsme, že nové mikrobiální druhy nalezené v alpských a arktických půdách dokázaly rozkládat biologicky rozložitelné plasty při teplotě patnácti stupňů Celsia,“ konstatoval hlavní autor studie Joel Rüthi. „Tyto organismy by mohly přispět ke snížení dopadů lidstva na životní prostředí, protože umí pomocí svých enzymů recyklovat plasty.“
Rüthi a jeho kolegové provedli odběr vzorků devatenácti kmenů bakterií a patnácti kmenů hub z oblastí, kde se nachází plastové odpadky v Grónsku, na Špicberkách a ve Švýcarsku.
Většina plastových odpadků ze Špicberků byla získána během Swiss Arctic Project 2018, kdy studenti prováděli terénní výzkumy, aby si osobně uvědomili dopady klimatických změn. Hlína ze Švýcarska byla získána z vrcholu Muot da Barba Peider (2 979 metrů nad mořem) a z údolí Val Lavirun v kantonu Graubünden.
Následně byly jednotlivé kmeny bakterií testovány na jejich schopnost biologicky rozkládat sterilní vzorky nepřírodního polyethylenu (PE) a biologicky rozložitelných polyesterů a polyuretanů (PUR), stejně jako dvou komerčně dostupných směsí biologicky rozložitelných plastů polybutylenadipát-tereftalátu (PBAT) a polymléčné kyseliny (PLA).
Zjistilo se, že žádný z testovaných kmenů nebyl schopen rozkládat PE ani po 126 dnech. Nicméně 56 procent druhů bylo schopno rozkládat PUR při teplotě 15 stupňů a téměř polovina mikroorganismů byla schopna rozkládat směsi plastů PBAT a PLA.
„Překvapilo nás, že jsme zjistili, že velká část testovaných kmenů je schopna rozkládat alespoň jeden z testovaných plastů,“ podotkl Rüthi. Nejlépe si v tom podle něj vedly dva druhy hub z rodů Neodevriesia a Lachnellula, které dokázaly rozložit všechny testované plasty kromě PE.
Vzhledem k relativně krátkému období existence plastů na světě od 50. let 20. století není pravděpodobné, že schopnost rozkládat plastové materiály byla součástí přirozeného výběru, který umožnil těmto mikroorganismům přežít.
Autoři výzkumu vysvětlují, že mikroorganismy mají schopnost produkovat enzymy, které se podílejí na rozkladu buněčných stěn rostlin a polymerních materiálů. Zvláště u rostlinných patogenních hub je pozorována schopnost biologicky rozkládat polyestery. Tato schopnost je pravděpodobně způsobena podobností mezi chemickou strukturou rostlinných molekul a plastových materiálů, což umožňuje některým enzymům rozložit i umělé hmoty.
Výzkumný tým Rüthiho provedl testování mikroorganismů pouze při teplotě 15 stupňů Celsia, a tak zatím není známo, zda je to pro ně optimální teplota, nebo zda by byly efektivnější při jiné teplotě.
Profesor Frey dodal: "Víme však, že většina testovaných mikrobiálních kmenů dobře prosperuje při teplotách mezi 4 a 20 stupni Celsia, přičemž optimální teplota se pohybuje kolem 15 stupňů. Další výzvou bude identifikovat enzymy produkované mikrobiálními kmeny, které jsou schopné rozkládat plasty, a optimalizovat proces získávání těchto enzymů v dostatečném množství. Je také možné, že bude nutné modifikovat enzymy, aby se zlepšily jejich vlastnosti, jako je stabilita bílkovin."
Související
Lidé ji mohou jen závidět. Vědci odhalili tajemství bakterie, která přežije všechno na světě
Víme, co pijeme? Vědce znepokojil nový objev, čistírny vody v jednom případě nedokáží zničit viry a bakterie
Vědci , věda , plasty , viry a bakterie
Aktuálně se děje
včera
Karel III. naplánoval první zahraniční cestu. Bude na tryzně v Osvětimi
včera
Důchody a poplatky. Tisíce klientů si zvykají na další novinku
včera
Požár bytu v Zábřehu šetří policisté. Jeden člověk utrpěl popáleniny
včera
Policie už zná oběti tragického požáru restaurace U Kojota. Vyrozuměla pozůstalé
včera
Danko a spol. odjeli do Moskvy otevřít Slovákům oči. Do Kyjeva nikdo nevyrazil
včera
Konec ruského vydírání. Česko se zbaví závislosti na ropě z Družby, řekl Fiala
včera
Počasí kouzlilo. Na obloze nad Českem se objevil zajímavý úkaz
včera
Dárek, který nepotěšil. Maďarský atlas vyvolal bouřlivé reakce mezi aliančními partnery
včera
"Když začne rabování, začne i střelba." Trumpovy plány znepokojují odborníky, má k nim ale pravomoci
včera
Fregaty, letadla i drony. NATO spustilo akci Baltic Sentry, má ochránit kabely před Ruskem
včera
Trump byl zapojen do kriminálního pokusu zvrátit volby v roce 2020
včera
Počasí: Česko pokryje ledovka, varují meteorologové
včera
Spor mezi Slovenskem a Ukrajinou narůstá. Fico a Zelenskyj se nedohodnou ani na schůzce
včera
Dohoda mezi Izraelem a Hamásem je na spadnutí
včera
Požáry v Kalifornii už spálily plochu o velikosti Paříže. LA může začít vypínat elektřinu
včera
Výhled počasí do února. Meteorologové očekávají pokračování trendu
včera
Příspěvek na bydlení 2025: Podmínky a jak o něj žádat
13. ledna 2025 21:59
Meghan má katastrofu v LA před očima. S Netflixem udělala nelehké rozhodnutí
13. ledna 2025 21:08
Zemětřesení v Česku. Otřesy pocítili lidé v Aši či Františkových Lázních
13. ledna 2025 20:25
Lyže, běžky nebo brusle. Jaká je historie zimních sportů?
Lyžování, bruslení nebo běh na lyžích. To jsou oblíbené zimní sporty, kterým se dnes lidé věnují rekreačně i na profesionální úrovni. Jaká je historie těchto sportů? Jejich původ lze hledat hluboko v minulosti, mnohdy až v období pravěku. Jejich rozvoj coby sportu v pravém slova smyslu však nastal až v 19. století.
Zdroj: Lucie Žáková