Niger trápí chudoba, prezident si koupil letadlo za miliony. Odůvodnění lidi šokovalo

Niamey - Africký Niger patří k nejchudším zemím světa a jeho obyvatele často sužuje hlad. To ovšem nijak netrápí prezidenta, který si koupil nový boeing za 40 milionů dolarů. Lidé jsou pobouřeni, olej do ohně ještě přilila slova ministra obrany

Ministr Karidjo Mahamadou koupi potvrdil v pondělí s tím, že "pomůže zlepšit pověst naší úžasné země". Státní televizi dále upřesnil, že letoun typu Boeing 737-700 do Nigeru dorazil v neděli poté, co za něj bylo z vládních peněz zaplaceno "zhruba 20 miliard západoafrických franků".

Prezidentské letadlo, které nový stroj nahradí, byl rovněž Boeing 737 pořízený v 70. letech minulého století tehdejším prezidentem Seynim Kountchem. Odborník na letectví, který si nepřál být jmenován, AFP sdělil, že toto prezidentské letadlo je "létající rakev", která rozhodně "nesplňuje mezinárodní standardy". Opozice nicméně nešetří kritikou.

"Naše země čelí novému hladomoru a vážným záplavám. Přesto se stát rozhodl utratit miliardy za zvýšení vlastní prestiže," řekl Ousseini Salatou, mluvčí nigerské opoziční koalice. A opoziční poslanec Amadou Ali vládu obvinil, že podvedla veřejnost, když před ní "schovala" peníze, za něž poté koupila letadlo.

Niger je Sahelskou zemí bez přístupu k moři, ¾ území pokrývá poušť – 85% obyvatelstva žije v pásu 150 km širokém podél jižní hranice. Dlouhodobě patří k nejchudším zemím světa a na seznamu rozvoje společnosti UNDP v roce 2011 figuruje na předposledním místě. Ekonomika je a nadále zůstane orientovaná na komodity bez vyšší přidané hodnoty (omezená a na klimatu závislá rostlinná výroba, pastevectví, nerostné suroviny) – zůstane tak velmi zranitelná a závislá na vnějších vlivech i na pomoci mezinárodních donorů. Většina obyvatel je ohrožována cyklickými suchy ničícími úrodu. Sucha, odlesňování a velmi rychlý růst počtu obyvatelstva znamenají trvalou hrozbu ekonomickému růstu.

Země se vedle bezpečnostních problémů a cyklického nedostatku potravin potýká s mnoha dalšími problémy - zanedbanou infrastrukturou, nepříznivým investičním a podnikatelským klimatem, velkou korupcí, špatným řízením podniků a nevýkonnou státní správou, které její ekonomický rozvoj dále brzdí. Dle posledního hodnocení provedeného organizací „Heritage Foundation" vykazuje Niger nízkou úroveň hospodářské svobody, ze 183 hodnocených zemí se umístil na 125. místě. Obchodní a podnikatelské klima země je považováno za jedno z nejhorších na světě - Niger je klasifikován z tohoto hlediska na 173. místě z celkového počtu 183 hodnocených zemí, uvedlo MZV ČR.

Související

Více souvisejících

Niger Boeing 737-400

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy