Nigerijští islamisté opět udeřili. Do rukou jim padla armádní základna

Islamističtí povstalci podle agentury AP obsadili důležitou vojenskou základnu ve městě Baga na severovýchodě Nigérie. Radikálové stupňují útoky na vládní cíle před nadcházejícími prezidentskými volbami, v nichž je bezpečnost jedním z hlavních témat.

Nigerijská armáda v prohlášení uvedla, že povstalci ve středu zaútočili na vojenskou základnu ve městě Baga ve státě Borno ležícím na severovýchodě země poblíž Čadského jezera. Základna hostí také Mnohonárodní operační skupinu (MNJTF) složenou kromě Nigérie také z armád Nigeru, Čadu a Kamerunu. Jejím úkolem je bojovat proti povstalcům z islamistické organizace Boko Haram.

Podle AP armáda nad základnou ztratila kontrolu a marně se ji snažila dobýt zpět. Podle armádního činitele zodpovědného za průběh operací se na místě stále bojuje. Boje se ale již chýlí ke konci, tvrdil tento činitel.

Místní obyvatelé podle agentury Reuters uvedli, že během střetů bylo zabito alespoň deset lidí. Osm mrtvých údajně na sobě mělo vojenskou uniformu.

Město Baga bylo v roce 2015 svědkem masového vraždění, které spáchali bojovníci z Boko Haram. Zemřely tehdy stovky, možná i tisíce, lidí a zničena byla většina města. Boko Haram tehdy ovládala na severovýchodě Nigérie území o velikosti Belgie, později však byla zatlačena zpět.

Útok je zatím posledním z řady úderů na armádní základny na severovýchodě země. Bezpečnostní politika prezidenta Muhammadua Buhariho, který se v únorových volbách bude snažit o znovuzvolení, se stala tématem předvolební kampaně. Buhariho političtí protivníci po nejnovějším útoku hlasitě kritizovali schopnost Buhariho čelit pokračujícímu povstání islamistů.

Povstání organizace Boko Haram, které Buhari slíbil zlikvidovat, když se v roce 2015 ujal úřadu, má za cíl vytvořit islámský stát na severovýchodě Nigérii. Během něj zahynulo na 30.000 lidí a přibližně 2,7 milionu muselo uprchnout ze svých domovů. Frakce této organizace, Islámský stát v západní Africe (ISWA), se od Boko Haram odštěpila v roce 2016 a podle bezpečnostních expertů je nyní tato skupina silnější než organizace, z níž původně vzešla.

Podle dvou armádních zdrojů agentury Reuters, které hovořily pod podmínkou anonymity, útok na město Baga provedl právě ISWA. V listopadu bojovníci ISWA zabili asi 100 vládních vojáků při útoku na základnu ve městě Metele ležící asi 60 kilometrů od Bagy.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Europoslanec Zdechovský připravil rezoluci odsuzující masakr křesťanů v Nigérii. Hlasovat se bude ve čtvrtek

Evropský parlamentu bude ve čtvrtek na svém plenárním zasedání hlasovat o rezoluci odsuzující masakr křesťanů v nigerijském státě Plateau, ke kterému došlo během Vánoc minulého roku. Při brutálním útoku zemřelo přes dvě stě křesťanů. Usnesení připravil za Evropskou lidovou stranu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se dlouhodobě zabývá otázkou pronásledování a perzekuování křesťanů ve světě. 

Více souvisejících

Nigérie Boko Haram Armáda válka

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 33 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

U Klínce odklízejí vykolejené vozy vlaku, který ujel ze stanice bez strojvůdce

České dráhy odklízejí týden po nehodě dva vozy vykolejeného vlaku, jehož jízda bez strojvedoucího skončila u středočeského Klínce. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi je výluka, pro cestující je zajištěna náhradní autobusová doprava. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy