Prokletý Boeing 737 MAX 8? Etiopie, Čína a Indonésie zastavily jejich provoz

Po nedělní havárii letadla Boeing 737 MAX 8 dnes etiopský dopravce Ethiopian Airlines zastavil provoz všech svých strojů tohoto typu. Podobně čínský úřad pro civilní letectví vyzval, aby všechna letadla se stejným označením provozovaná čínskými aerolinkami až do odvolání zůstala na zemi, a stejné opatření pak oznámila také Indonésie. Většina světových aerolinek se ale rozhodla nové boeingy z provozu nestahovat, uvedla agentura Reuters.

Nedělní havárii nepřežilo všech 157 lidí na palubě. Pocházeli z více než 30 zemí a jsou mezi nimi také Slováci. V Etiopii byl dnes vyhlášen státní smutek.

"I když zatím neznáme příčinu neštěstí, rozhodli jsme se přijmout dodatečné bezpečnostní opatření a nechat tyto stroje na zemi," uvedly dnes etiopské aerolinky na twitteru. Opatření podle nich vstoupilo v platnost už v neděli a bude platit až do odvolání. Společnost Ethiopian Airlines podle Reuters koupila celkem pět strojů Boeing 737 MAX 8 včetně toho, který v neděli havaroval.

Accident Bulletin no. 5 Issued on March 11, 2019 at 07:08 AM Local Time pic.twitter.com/rwxa51Fgij

— Ethiopian Airlines (@flyethiopian) 11. března 2019

Čínský úřad pro civilní letectví dnes uvedl, že vyzval všechny domácí aerolinky, aby od 18:00 místního času (11:00 SEČ) až do odvolání přestaly na komerčních linkách stroje Boeing 737 MAX 8 nasazovat. Letecké společnosti Air China, China Eastern Airlines a China Southern Airlines provozují přes 90 těchto strojů, což představuje více než čtvrtinu všech vyrobených kusů tohoto modelu.

Boeing 737 MAX 8 havaroval i loni v říjnu v Indonésii, kdy se krátce po startu zřítil do Jávského moře. "Vzhledem k tomu, že se obě nehody týkaly nově dodaných letadel Boeing 737-8 a obě se staly během vzletové fáze, mají určitý stupeň podobnosti," uvedl čínský úřad pro civilní letectví s odkazem na loňskou nehodu Indonésii. Zdůraznil, že k zákazu přistoupil v souladu se svými pravidly nulové tolerance k bezpečnostním rizikům.

"Jedním z kroků, k němuž ředitelství leteckého provozu přistoupilo, je kontrola letadel dočasně stáhnutých z provozu, aby se prověřila jejich letuschopnost," uvedl úřad. Indonésie provozuje 11 nových boeingů, deset z nich nízkorozpočtový Lion Air.

Mezi oběťmi nedělní havárie etiopského letadla jsou i čtyři Slováci. Tři z nich jsou příbuzní poslance Antona Hrnka - manželka a dvě děti. České ministerstvo zahraničí ČTK sdělilo, že podle jeho informací nezahynul žádný český občan. Nejméně 19 z obětí pracovalo pro agentury OSN - mnoho z nich letělo do Nairobi na konferenci o klimatu.

#RedCross collects remains of the deceased from Bishoftu, 60 kilometres from #AddisAbaba, where #EthiopianAirlines jet crashed. May the souls of the deceased rest in peace, #ET302 #EthiopianAirlineCrash #Ethiopia #aviation #SoftPowerNews pic.twitter.com/pKPwbGGYL6

— SoftPower News (@SoftPowerNews) 10. března 2019

Havarované letadlo bylo podle Ethiopian Airlines koupeno loni v listopadu. Pilot, který jej řídil, byl podle aerolinek zkušený.

Jedno letadlo Boeing 737 MAX 8 se zřítilo už loni v říjnu. Stroj nízkonákladové společnosti Lion Air se 181 pasažéry a osmi členy posádky na palubě havaroval krátce po startu z letiště v Jakartě. Nehodu nikdo nepřežil. Už tato havárie vyvolala obavy o bezpečnost boeingu nové generace.

Společnost Boeing vyjádřila soustrast pozůstalým obětí a uvedla, že vzhledem k havárii odloží plánované slavnostní představení širokotrupého letadla Boeing 777x, které bylo naplánováno na středu.

"Bezpečnost je naší prioritou a my děláme vše pro to, abychom plně porozuměli všem aspektům této nehody. Spolupracujeme s vyšetřovateli a všemi zúčastněnými regulačními orgány," uvedl americký výrobce letadel ve svém prohlášení.

Související

Více souvisejících

Boeing 737 MAX zřícení letadla Ethiopian Airlines (10.3.2019) Etiopie Čína letadla, letectví indonésie

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy