Kriminalista byl vyhozen kvůli vazbám na Krejčíře. Dostal milionové odchodné!

Johannesburg - Bývalý šéf jihoafrické kriminálky, generálmajor Joey Mabasa, který byl kvůli podezření z korupce, uplácení a vazbám na českého podnikatele Radovana Krejčíře od policie vyhozen, dostal "zlatý padák" ve výši 3,5 milionu randů (téměř osm milionů korun). Informuje o tom v neděli server News24.

Šestačtyřicetiletý Mabasa byl na začátku tohoto roku převelen z pozice šéfa kriminálky v Gautengu na ústředí v Pretorii poté, co se objevily informace o jeho stycích s Krejčířem. Propuštěn byl na konci září. Podle policie jeho působení skončilo v souladu s policejním zákonem. Podle nejmenovaných zdrojů Mabasa, který čas na ústředí v Pretorii strávil tím, že "seděl a nedělal nic", odmítl nastoupit jako velitel policejní stanice ve městě Phalaborwa v provincii Limpopo na severu Jihoafrické republiky.

Tento týden se v jihoafrických médiích objevily informace o tom, že tým speciální policejní jednotky DPCI, tzv. Hawks (Jestřábi), našel důkazy o protěžování, korupci, zpronevěry a špatného hospodaření na kriminálce v Gautengu, Mabasova dřívějšího působišti. List City Press informoval, že chybí hotovost z tajného fondu kriminálky, na kterém bylo 200 milionů randů (456 milionů korun). Policie to vyšetřuje. Jihoafrická média spojují Mabasu s Krejčířem z několika důvodů. Jedním z nich je možnost, že Krejčíř vysoce postaveného policistu uplácel, aby mu předával informace. V době, kdy byl Mabasa převelen, se v jihoafrických médiích objevily zprávy o tom, že telefony členů Hawks zapojených do vyšetřování činnosti Radovana Krejčíře byly údajně odposlouchávány a informace pak zřejmě předávány českému podnikateli. Mabasa a Krejčíř to popírají. Mabasu s Krejčířem váže podle deníku New Age také smrt majitele sítě striptýzových klubů Emmanuela "Lollyho" Jacksona. Vražda se stala v květnu 2010 a Jacksona měl zastřelit Kypřan Georgianos Louka, který v JAR vystupuje pod jménem George Smith. Louka, dlouholetý známý Radovana Krejčíře, měl několik minut po vraždě telefonicky kontaktovat Mabasu. Později Louka dojel do restaurace Harbour Café na johannesburském předměstí Bedfordview, kde byl Krejčíř společně se čtyřmi dalšími muži a všichni pak jeli na místo činu. Mabasova manželka Dorcas také v roce 2009 začala podnikat s Krejčířovou ženou Kateřinou ve společnosti Radlochron. Radovan Krejčíř žije v Jihoafrické republice od roku 2007. Požádal tam o azyl a bojuje proti snaze českých úřadů o vydání do ČR, kde byl ve dvou procesech odsouzen na šest a osm let do vězení. Na konci března byl Krejčíř v JAR zatčen a obviněn z pojišťovacích podvodů. V dubnu byl propuštěn na kauci. Termín začátku soudního procesu byl stanoven na 16. dubna.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

Více souvisejících

Jižní Afrika Radovan Krejčíř

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy