V Egyptě propukla vlna násilí. Je země bezpečná pro turisty?

Káhira - V Egyptě dnes začaly demonstrace proti prezidentovi Muhammadovi Mursímu. Tisíce lidí požadují, aby odstoupil a aby se konaly nové prezidentské volby. Podle opozice Mursí nedokázal vyřešit ekonomické ani bezpečnostní problémy a přispívá k rozdělní Egypta na příznivce a odpůrce islamistů, díky nimž se dostal k moci.

Demonstrace v Káhiře se koná na náměstí Tahrír, které bylo dějištěm mohutných protestů, jež v roce 2011 svrhly bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Několik tisíc lidí tam bivakovalo přes noc a postupně se k nim přidávali od rána další. Lidé na adresu Mursího volali "Irhal, irhal", neboli odejdi.

Několik set lidí přišlo demonstrovat do druhého největšího města země Alexandrie, demonstrace se mají konat i v Port Saídu nebo v guvernorátech Minúfíja a Šarkíja.

Na oddělených místech se pak scházejí Mursího příznivci. Chtějí, aby prezident dostal šanci dokončit svůj mandát, který vyprší roku 2016.

V ulicích dnes nejsou jenom členové opozice, ale i lidé prostě nespokojení se situací v Egyptě. Hanan Bakrová kvůli demonstraci přicestovala až z Dubaje, kde žije. "Zůstanu v ulicích tak dlouho, dokud nebude celý ten režim bratrstva svržen," řekla. Mnozí hovoří o druhé revoluci, opoziční politici mají dokonce připravené scénáře pro převzetí moci po případném Mursího odstoupení.

Panují ale obavy z toho, že se protesty neobejdou bez násilí. Za minulý týden při demonstracích zemřelo osm lidí, z toho tři v pátek. Americký prezident Barack Obama vyzval k umírněnosti.

Turisty před vycestováním varuje Anglie a Francie.

Pokud jedete do Egypta, buďte velmi ostražití

Čeští turisté by si měli prověřit kvalitu služeb cestovních kanceláří, s nimiž hodlají cestovat. V praxi se osvědčilo uzavření individuálního pojištění pro cesty a pobyt (pokud není součástí nabídky cestovní kanceláře).

V nejbližších měsících před zahájením postního měsíce ramadánu v červenci t.r. nelze vyloučit další demonstrace a sociální nepokoje ve všech částech země, zejména pak ve velkých městech jako je Káhira (jedná se zejména o oblast náměstí Tahríru a oblasti před prezidentským palácem ve čtvrti Heliopolis), Alexandrie, Suez či Port Saíd. Nedoporučujeme též zdržovat se na těch veřejných místech, která jsou v současné době hojně využívána ke shromážděním.

V Egyptě stále existují lokality, kam je pro vstup vyžadováno povolení od Travel Permits Department of the Ministry of Interior. Mezi tyto lokality patří příhraniční oblast s Libyí a oblasti Sinaje mimo silnice. Dále je třeba upozornit na oblasti na Sinaji, kde se doposud nacházejí neodkrytá minová pole z předchozích válek, často označená pouze ostnatým drátem.

Při fotografování je dobré se vyvarovat záběrů vojenských a policejních objektů, nádraží, železničních uzlů, mostů, osob v uniformách, vojenské a policejní techniky. Turistům minimálně hrozí zabavení celého filmu.

Nadále je třeba upozornit na oblast středního Egypta, zejména governorátů Minia, Malawi, Sohag, Asijút, Kena, kde hrozí reálné nebezpečí občanům, zejména při individuálních cestách.

(Zdroj: mzv.cr)

Související

Více souvisejících

Egypt Muhammad Mursí ministerstvo zahraničí

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 11 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy