Lži Bílého domu? Manipulace a falešná obvinění

Washington - Staly se v našem světě plným technologií a médií informace zbraní, pomocí které vlády a mocné organizace masově ovládají myšlení lidí? Robert Parry, investigativní novinář a čerstvý nositel ocenění za žurnalistickou nezávislost, pro server Consortium News objasnil situaci ohledně manipulace s informacemi ve Spojených státech amerických.

Černé a bílé čepice

Parry sleduje americkou práci s informacemi už od počátku 80. let 20. století, kdy se Spojené státy chtěly angažovat ve Střední Americe.

Tehdy se dle jeho slov „Reaganova administrace snažila překonat ‚vietnamský syndrom', tedy averzi veřejnosti vůči jakýmkoliv vojenským zásahům v zahraničí, která se objevila po válce ve Vietnamu" – právě tato válka totiž pro Spojené státy skončila neúspěchem.

Strategie, kterou zvolili, byla přitom podle Parryho v zásadě jednoduchá: „nalepit černé čepičky na nepřátele a bílé na spojence, bez ohledu na to, kde leží pravda;" a následně zdiskreditovat nebo odstranit každého, kdo by se tento pohled snažil jakkoliv zpochybnit.

Klíčové podle něj ale bylo zejména očernění nepřátel, protože na každém se dá nějaká chyba najít; díky tomu pak bylo snadné vyšachovat potenciální kritiky či smířlivé hlasy.

„Díky tomu, že ve Washingtonu vše podléhá kariéře, se tomu podřídili všichni - včetně médií a organizací bojujících za lidská práva. Pokud jste si chtěli zachovat svou ‚úctyhodnost' a ‚vliv', souhlasili jste s touto obecně přijímanou pravdou," uvádí.

Irák, Libye, Sýrie, Írán

Jak dále Parry upozorňuje, toto mělo pro USA negativní následky. Jako první příklad uvádí válku v Iráku. Připomíná, že jakmile lidé začali být nespokojeni s dosavadními neúspěchy, americké úřady začaly propagovat úspěch zvýšení počtu jednotek v letech 2007–2008.

„Toto ‚úspěné navýšení počtu jednotek' byl mýtus; zčásti i proto, že mnoho z údajných ‚úspěchů' bylo splněno už před tímto navýšením," píše a dodává, že hlavní cíl, tedy smíření neshod mezi sunnitskými a šíitskými muslimy, nebyl splněn vůbec, zatímco ztráta na životech byla obrovská.

Tím ale podle něj manipulace řízená z těch nejvyšších kruhů nekončí. V roce 2011 se terčem USA stala Libye, kde byl v tomto roce u moci Muammar Kaddáfí. Podle Parryho někteří politici, včetně tehdejší ministryně zahraničí a současné pravděpodobné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, zcela ignorovali možnou islamistickou hrozbu v zemi.

Spojené státy se tak spolupodílely svržení Kaddáfího, ale tím zároveň podle něj napomohly Islámskému státu získat území a zabíjet nevinné. Parry varuje, že podobná situace nyní nastala v Sýrii, kde se nositelem pomyslného černého čepce stal prezident Asad.

Parry připomíná, že pro obvinění vůči Asadově režimu, kvůli kterým v roce 2013 Spojené státy málem spustily proti zemi útok, neexistují pádné důkazy. Podobná byla situace i v Íránu; v obou případech se přitom podle něj na uklidnění situace významně podílel ruský prezident Vladimír Putin. Ten se i proto, jak Parry uvádí, stal novým „černým" nepřítelem.

Na řadě je Putin

Proto jako další případ manipulace Parry uvádí Ukrajinu, kde „v roce 2014 proběhnul státní převrat organizovaný (americkými) neokonzervativci. Došlo ke svržení zvoleného prezidenta Viktora Janukoviče a jeho následnému nahrazení zarytě protiruským režimem."

I v případě Ukrajiny bylo podle Parryho provedeno mnoho mediálních podvodů, kdy byly informace médii i experty úmyslně zkreslovány tak, aby z nich Janukovič i Putin vyšli jako jasní a nezpochybnitelní nepřátelé.

Jedním z takových případů by pak mělo být sestřelení malajského letadla z července minulého roku, kdy „se znovu dal do chodu stroj na obvinění, které padlo na Putina a etnicky ruské rebely, ačkoliv někteří američtí zpravodajští analytici údajně viděli důkazy, které ukazovaly na část ukrajinského režimu, která měla pracovat na vlastní pěst."

Chybu Parry v současnosti vidí zejména ve vládě prezidenta Obamy. „Prezident Obama a jeho vláda byli posledních šest let hybnou silou této manipulace s veřejným míněním. Namísto transparentní vlády, kterou Obama sliboval, vede jednu z nejméně průhledných, či dokonce nejvíce tajnůstkářskou vládu americké historie."

Související

Více souvisejících

Washington, D.C., USA Barack Obama Bílý dům USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Sportovní vůz poháněný rychlonabíjecí baterií.

Baterie elektromobilu Nybolt se nabije za méně než 5 minut

Britský startup možná našel řešení pro jednu z největších nevýhod elektromobilů – dlouhé čekání na nabití baterie. A vydrží 965 786 kilometrů během své životnosti, píše web TopGear. Bateriový nadšenci z Cambridge staví příklad pro britský dodavatelský řetězec baterií.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Válka v Gaze

Boje na jihu Pásma se blíží ke konci, prohlásil Netanjahu. Pak Izrael provedl nejsilnější útok za poslední měsíce

Izraelské dělostřelectvo v pondělí zaútočilo na palebné stanoviště v okolí města Chán Junis na jihu Pásma Gazy, odkud bylo v noci na pondělí směrem na Izrael vystřeleno asi 20 raket. Uvedl to server Times of Israel. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu přitom před několika dny prohlásil, že boje proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás se na jihu Pásma Gazy blíží ke konci

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Ukrajina čelila masivním ruským útokům. Terčem byly výškové budovy i Kyjev, zemřel mladý chlapec

Útok balistickou raketou na ukrajinské město Dnipro, k němuž došlo v noci na pondělí, si vyžádal zranění sedmi lidí včetně 15letého chlapce, uvedl v pondělí gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Rusové také podle serveru Ukrajinska pravda odpálili dvě řízené střely Iskander-K směrem na Kyjev, obě však byly zničeny ukrajinskou protivzdušnou obranou.

včera

včera

včera

včera

Příspěvek na péči v roce 2024: Od července se vyplácí v nové výši

Dnes začala druhá polovina letošního roku a s tímto zlomem vstoupily v platnost některé změny. Od pondělí 1. července si tak například polepší lidé, kteří od státu pobírají příspěvek na péči. V tiskové zprávě to připomnělo ministerstvo práce a sociálních věcí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy