Proč Obama nebombardoval Sýrii kvůli chemickým zbraním? Exprezident promluvil

Washington – Bývalý americký prezident Barack Obama hájí rozhodnutí své administrativy nebombardovat Sýrii a síly prezidenta Bašára Asada. Podle něj právě takové rozhodnutí vyžaduje velkou politickou odvahu.

Obama tento týden bránil své rozhodnutí nebombardovat Sýrii. Toto své rozhodnutí označil za akt, který „vyžaduje nejvíce politické odvahy.“ Právě vyslání vojsk do boje podle něj patřilo k těm "nejtěžším problémům, kterými se kdy zabýval“.

„Ve skutečnosti si myslím, že otázka, která vyžaduje největší politickou odvahu, byla rozhodnutí o tom nebombardovat Sýrii po použití chemických zbraní, ale spíše vyjednávat o odstranění chemických zbraní ze Sýrie,“ řekl Obama podle serveru Politico.

Obamova administrativa narýsovala takzvanou „červenou linii“ v souvislosti s tím, když syrský diktátor Bašár Asad a jeho režim použili chemické zbraně proti vlastním lidem v srpnu 2012. Další použití chemických zbraní by pak prý vyprovokovalo vojenskou reakci z USA. Obama ale takto dramaticky nikdy nezasáhl a dál vsázel na diplomacii.

Obama řekl, že jeho přístup při zpětném pohledu „byl nedokonalé řešení“, protože zatímco „99 procent uskladněných chemických zbraní bylo odstraněno, aniž bychom museli vypálit jedinou kulku,“ USA věděly, že některé zbraně zůstaly v držení syrského režimu.

„Důvod, proč to bylo tak těžké, je, že jako prezident zjistíte, že jste obvykle pochválen za vojenskou akci, a často kritizován za to, že jste ji nepodnikl,“ řekl Obama.

Prezident Donald Trump, Obamův nástupce, byl široce chválen za odpálení raket na základu syrské armády v odvetě za to, že Asadův režim opět použit chemické zbraně na svůj lid. Prezident ve svém prohlášení minulý měsíc nazval akce Asadova režimu za „ohavné činy, které byly důsledkem slabosti a nerozhodnosti minulé administrativy.“

Související

Barack Obama, 44. prezident Spojených států amerických Rozhovor

Američané si před 15 lety vybrali Obamu. V úřadu se paradoxně musel chovat jako „bílý prezident“, uvádí Hornát

Před 15 lety, 4. listopadu 2008, proběhly ve Spojených státech prezidentské volby, jejichž vítězem se stal demokratický kandidát Barack Obama. V Bílém domě vůbec poprvé zasedl politik jiné než bílé barvy pleti, což u části Američanů posilovalo dojem, že jde o politika nového typu, který dokáže přinést změnu, konstatuje Jan Hornát v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Amerikanista z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze upozorňuje, že každý si ovšem pod touto změnou představoval něco jiného. V americké společnosti dnes podle něj nicméně patrně převažuje dojem, že právě během Obamova prezidentství v zemi výrazně narostla politická a společenská polarizace, byť interpretace jejích příčin zůstávají pro mnohé především otázkou pohledu. 

Více souvisejících

Barack Obama Sýrie plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017) Chemické zbraně Donald Trump

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 32 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy