Vlídný a milý vězeň? Poslední dny Husajna popisuje kniha

Bagdád - Ve Spojených státech právě vyšla kniha, která popisuje poslední dny někdejšího iráckého diktátora Sadáma Husajna. Ten byl podle svědectví věznitelů velmi příjemným vězněm. Měl rád sladké, zajímal se o rodiny strážců, kouřil doutníky a vyprávěl.

551. jednotka vojenské policie dostala v parném létě 2006 zvláštní rozkaz: střežit a chránit „vysoce ceněnou zadrženou osobu“, muže, který byl zodpovědný za stovky tisíc lidských životů, strůjce nepředstavitelné krutosti. První den, kdy jednotka musela plnit tento úkol, se jeden z jejich členů podíval do vězňovy tváře, kterou dobře znal… byl to chrápající diktátor Saddám Hussajn.

Tyran zažil poslední dny v hanbě. Zážitky těch, kteří vězně střežili, jsou představeny v nové knize Willa Bardenwerpera s názvem „The Prisoner in His Palace: Saddam Hussein, His American Guards, and What History Leaves Unsaid“ (Vězeň ve svém paláci: Sadám Husajn, jeho americká stráž a co dějiny nevyřknou) .

Bardenwerper je bývalý armádní pěší důstojník, který sloužil v provincii Anbar. Zpovídal členy jednotky, která na Sadáma dohlížela. Během léta a podzim roku 2006 Sadám stanul před Nejvyšším iráckým tribunálem, před soudem, který Američané zřídili a vedli ho následně Iráčané. Husajn byl stíhán za to, že nařídil popravu 148 Šiítů z iráckého města Dujail po pokusu o atentát z roku 1982.

Strážci Husajna se podle knihy nazvali „Super dvanáctkou“ a střeženého pojmenovali jako „tvář osy zla“. Jejich úkolem bylo zajistit, aby byl Husajn při procesu živý a v bezpečí. Vnímání americké přítomnosti v Iráku bylo ze strany veřejnosti bylo v té doby rozpačité, i proto šlo Američanům o to, aby byl vězeň v pořádku a aby proces proběhl potichu a zcela hladce.

Super dvanáctka Sadáma postupně poznala a i on je. Na muže, jehož jméno bylo synonymem zla, se Husajn choval pozoruhodně příjemně. Postupem času se prý vztah mezi vězniteli a vězněným stal poměrně přátelským.

Jeho strážce udivovala Sadámova schopnost ocenit i malá a prostá potěšení. Ačkoliv ještě před nedávnem vlastnil desítky mramorových paláců se zlatými toaletami, v malé vězeňské cele se zdál být také spokojený. Nejvíc ho bavilo, když seděl venku na vězeňské terase na židli a psal. Kouřil přitom doutníky Cohiba, které ho měl naučit kouřit kubánský diktátor Fidel Castro.

Podle svědectví se Husajn vyžíval v zalévání plevele, který rostl na malé venkovní ploše jeho vězení. Byl dobře živený, k snídani měl nejprve omeletu, pak muffin a následovalo čerstvé ovoce. Husajn miloval sladkosti. Ve vězení prý poslouchal i rádio, nejradši měl songy od černošské zpěvačky Mary J. Blidgeové. Diktátor se měl aktivně zajímat o život jeho strážců. Vyptával se jich na rodiny a dokonce měl napsat báseň pro manželku jednoho z dvanáctky. Vtipkoval se strážci o dětech a svém dětství. V knize je zajímavá pasáž o tom, jak neshody mezi Sadámem a jeho synem Udayem vedly ke spálení obrovské sbírky luxusních aut. Uday, který žil v luxusu, obklopen ostrahou a přesvědčen o své "nadřazenosti" nad běžným lidem se totiž někdy v devadesátých letech dostal do konfliktu, který skončil s děsivými následky. Během jakési hádky totiž Uday ve vzteku popadl zbraň a začal střílet. Zhruba 6 lidí zabil na místě a několik jich vážně zranil. Mezi zraněnými byl ovšem i nevlastní bratr samotného Sadáma.

Když se o tom Sadám dozvěděl, údajně ho popadl nepředstavitelný vztek. Místo toho, aby vozy nechal odtáhnout, někde zamknout nebo je prodal, rozhodl se je diktátor podpálit. Jak se sám s úsměvem svěřil redaktorovi, když to udělal, stál tam a se zaujetím sledoval to "inferno".

Jeden ze strážců později prozradil, že Sadám žil tím nejlepším životem, jakým může vězeň žít. Autor knihy si nicméně klade otázku, na kterou už dnes nikdo nedokáže odpovědět. Choval se Sadám tak vlídně proto, aby své strážce manipuloval? Nebo šlo o skutečné lidské spojení, které se zakládalo na diktátorově vlídnější tváři?

Samotný proces se nesl ve znamení dlouhých promluv diktátora. Nestaral se ani tak o svou obranu, jako spíš o to, jaký zanechá historický odkaz. Rozsudek byl nicméně nezvratný. Podle knihy Husajn ve svůj poslední den objal své americké věznitele. Ti ho následně předali do rukou popravčích. Super dvanáctka neviděla samotnou popravu, mohla vidět jen stíny a zvuky.

Související

Saddám Husajn Rozhovor

20 let od dopadení Saddáma Husajna. Bez pomoci místních nemusel být diktátor nalezen, míní politolog Kraus

Irácký diktátor Saddám Husajn se po svém svržení v důsledku Spojenými státy vedené vojenské invaze dokázal skrývat 9 měsíců. Před 20 lety, 13. prosince 2003, jeho útěk skončil, byl dopaden nedaleko města Tikrít. Režim Saddámovy strany Baas a její bezpečnostní aparát byly natolik prorostlé celou zemí, že jejich struktura umožnila bývalému vládci dlouho unikat zadržení, upozorňuje politolog Josef Kraus v rozhovoru pro server EuroZprávy.cz. Expert na Blízký východ z brněnské Masarykovy univerzity v něm dále přiblížil například to, jakou roli v Saddámově zadržení sehrálo vypsání štědré finanční odměny a pomoc místního obyvatelstva. Vysvětlil také, jaký vliv na další vývoj v Iráku mělo nejen Saddámovo zadržení, ale i následné odsouzení k trestu smrti a jeho poprava.  
Matouš Horčička Rozhovor

35 let od konce irácko-iránské války. Provázela ji agresivní propaganda a nulový soucit s nepřítelem, říká Horčička

Dne 20. srpna 1988 utichly poslední výstřely irácko-íránské války. Brutální regionální konflikt zuřící od září 1980 si vyžádal stovky tisíc životů na obou stranách, přinesl i nasazení zbraní hromadného ničení ze strany iráckého režimu Saddáma Husajna. K uzavření příměří výrazně přispěly právě velké lidské ztráty i míra materiální destrukce, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Matouš Horčička z Asociace pro mezinárodní otázky. Expert na Írán v něm objasnil například i to, jak do války zasahovaly tehdejší mocnosti bipolárně rozděleného světa, od čeho se odvíjel zmíněný krvavý charakter bojů nebo jakou roli v ukončení konfliktu sehrálo nechvalně známé sestřelení íránského linkového airbusu americkým vojenským křižníkem.

Více souvisejících

Saddám Husajn USA (Spojené státy americké) Irák

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy