Konec americké podpory: Proč USA už nebudou pomáhat zemím NATO?

Washington - Spojené státy táhnou finančně za sebou velké břemeno jménem NATO. Budoucnost velkých amerických investic do této devětadvacetičlenné organizace není jistá. To si alespoň myslí analytický server The National Interest.

Evropu, potažmo evropské země NATO, stále více sužují konflikty v podobě ruské agrese na východě Ukrajiny, ohrožení baltických států a teroristických hrozeb z Blízkého východu. Proto by měly evropské státy přiložit ruku k dílu a začít dávat víc financí na obranu země.

To si alespoň myslí Valbona Zeneliová, odbornice na bezpečnost. Podle ní nadešel čas, aby Evropa začala dávat do Severoatlantické aliance víc prostředků, neboť do této doby financovala NATO především Amerika.

Dokazuje to i čísly. Postupem času dávaly členské země do organizace víc a víc peněz, Spojené státy však zůstaly po celých 70 let největším přispěvatelem.

Největší podíl na financování organizace měly USA v roce 1952, kdy se rozjížděla hospodářská pomoc západním evropským státům, které se ještě nevzpamatovaly z války. V tomto roce Spojené státy financovaly NATO ze 77%.

Od té doby se Spojené státy snažily, aby se evropský podíl na financování společné obrany zvýšil. To se skutečně podařilo - v roce 1999 klesl podíval amerických financí v organizaci na "pouhých" 55% - avšak USA i nadále zůstávaly jednoznačně největším přispěvovatelem do společné obrany.

Členské státy NATO budou mít povinnost od roku 2024 dát do organizace ročně 2% svého hrubého domácího produktu. To se však v minulém roce povedlo jen šesti zemím ze třiadvaceti - Spojeným státům, Řecku, Spojenému království, Estonsku, Polsku a Rumunsku.

Role USA se navíc nezměnila - spíš naopak. Kvůli tomu, že podíl evropských financí v NATO klesal do roku 2015 celých 20 let v řadě, vzrostl příspěvek Spojených států v rámci organizace opět nad sedmdesátiprocentní hranici.

Tři státy NATO, které se v poslední době stávaly často terčem teroristických útoků, Francie, Německo a Velká Británie, daly na provoz organizace "jen" 142 milionů dolarů. To je 15% z celkových financí NATO pro rok 2017, což je na to, že mluvíme o zemích s největším nebezpečím terorismu v EU, velmi tristní.

Na to si stěžoval i Donald Trump, který hned při prvním vystoupení v Bruselu prohlásil: "Ostatní členské země neplatí tolik, kolik by měly. Není to fér vůči daňovým poplatníkům v USA."

Vypadá to však, že Evropa začíná s nepoměrným financováním NATO něco dělat. Třiadvacet evropských členů organizace založilo organizaci PESCO, která by měla sdružovat členské země na kontinentu a měla by ještě hlouběji spolupracovat ve všech potřebných oborech včetně financí.

Související

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

NATO Summit NATO PESCO (evropská spolupráce v obraně) USA (Spojené státy americké) finance Armáda

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy