Proč americká armáda tají, že je nejlepší? Profesor zná odpověď

Washington - Tvrzení, že Spojené státy zaostávají za světem v oblasti inovací a moderních armádních technologií, jsou na denním pořádku. Vše je dáno uspořádáním americké společnosti, v níž je kritika přijatelná a každý se může dovolit kritizovat cokoliv, aniž by mu za jeho konání hrozil postih nebo aniž by dané problematice dokonce rozuměl.

Všemožní skuteční, ale i samozvaní odborníci se tak opírají do americké armády a tvrdí, že tu zaostává v oblasti kyberbezpečnosti, tu ve vývoji raket dlouhého doletu, tu nemá dostatek dronů. Jedním příkladem za všechny jsou nekonečné debaty okolo vývoje stíhačky F-35.

Není to ale nic nového. Takové názory se v americké společnosti objevují již od poloviny 20. století. Někdejší americký prezident John F. Kennedy po vítězných volbách v roce 1960 přiznal, že jeho tvrzení o tom kterak USA zaostávají za SSSR v počtu balistických raket, bylo silně zveličené.

V 80. letech se zase objevovaly skazky, jak Američané zaostávají technologicky za Sověty a Japonci. Přitom již jen o pár let později se Sovětský svaz zhroutil, přičemž právě technologická zaostalost byla jedním z důvodů kolapsu.

Přesto není veškerá kritika lichá. Americké ministerstvo obrany vskutku bojuje s přebujelou byrokracií a proces na zadávání a vyhodnocování zbrojních zakázek by bylo na místě zefektivnit do podoby, aby byl více pružný.

Spojené státy ale rozhodně technologicky nezaostávají, ba právě naopak. Alespoň to tvrdí profesor Harvey Sapolsky z prestižního Massachusettského technologický institut ve svém článku pro web DefenseOne.com.

"Jistěže Evropané vyrábějí vynikající tanky a obrněná vozidla, Rusové jsou výborní v protiletecké obraně a Číňané vynikají v kyberprostoru. My to ale umíme také." píše. Dále připomíná, že americký vývoj zbraní má problémy hlavně kvůli tomu, že se Američané zaměřují na výzkum skutečně revolučních a moderních systémů a takový vývoj zkrátka vždycky doprovázejí problémy.

Americká armáda je podle něj nejlépe vybaveným vojskem na světě. Uvádí také, že je to díky obrovským penězům, které Pentagon dostává, Američané totiž na obranu vydávají zhruba stejně peněz, jako dvě třetiny ostatních světových zemí dohromady.

Připomíná rovněž, že Američané se na rozdíl od ostatních zemí soustředí na vývoj ve všech oblastech. Jiné země jsou v některých odvětvích v čele vývoje, zatímco v jiných zaostávají. Američané jsou špičkou na všech frontách. To zmenšuje riziko, že budou americké ozbrojené síly překvapeny náhlým průlomem v některém z odvětví.

Sapolsky také říká, že tato americké dominance je umožněna dobře nastaveným systémem. Na vývoji armádních technologií se v USA podílí stát, soukromé firmy i univerzity. V americké armádě navíc funguje systém zdravé konkurence mezi letectvem, námořnictvem a pozemní armádou, což je mnohem lepší, než když je jedna složka dominantní, jako to bývá ve většině ostatních zemí.

Proč se tedy objevují tvrzení, že Američané v technologiích zaostávají? "Zbrojaři a armáda potřebují peníze. Nemohou tak říkat, že máme nejlepší armádu na světě, protože tu by nebylo nutno vylepšovat. Když řeknou že zaostáváme, dostanou peníze na inovace. A přesně takhle si zajišťují své rozpočty." uzavírá Sapolsky

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. ARMY) USA (Spojené státy americké) Armáda zbrojní průmysl technologie

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy