Co nás učí historie: Lze na muslimy aplikovat internaci Japonců v USA?

Los Angeles - Když v roce 1941 zaútočilo Japonsko na americkou vojenskou základnu Pearl Harbor, došlo v USA k výraznému nárůstu protijaponské nevole, která nakonec vyvrcholila zřízením internačních táborů pro Američany japonského původu. Důvodem byly údajné obavy z možné spolupráce s Japonskem. O legitimitě takového postupu se vedou dlouhodobé diskuze, přičemž americký historik Daniel Pipes tvrdí, že z hlediska ochrany národní bezpečnosti je třeba přinášet i takové oběti. Informoval o tom americký server Historynewsnetwork.org.

Pipes tvrdí, že je třeba vycházet z teze, že sice ne každý muslim je terorista, ale že téměř každý terorista je muslim. Stejně tak ne každý muž je kriminálník, ale statisticky většinu pachatelů trestných činů tvoří muži. Čili zkrátka podtrženo sečteno, když se na to podíváme z hlediska čísel, tak pokud se vsadíme, že pachatelem teroristického útoku byl muslim, pak s velkou pravděpodobností budeme vítězi.

Podle průzkumů veřejného mínění Cornellovy univerzity souhlasí s tímto zjednodušeným a generalizujícím přístupem téměř polovina Američanů. 44 % respondentů řeklo, že by vláda měla kvůli statisticky většímu zastoupení teroristů v řadách muslimů víc kontrolovat osoby, kteří se hlásí k tomu náboženskému vyznání - zvláštní evidence jejich pobytu na území USA, monitoring mešit a infiltrace v řadách muslimů. 

Výzkum rovněž shledal, že stále více lidí sleduje televizní zprávy, které je v těchto postojích utvrzují. Ti, kteří jsou informováni o nejaktuálnějších událostech posledních dní, jsou nejvíce ohroženou skupinou, pokud jde podporu zákonných opatření pohybujících se na hranici porušování lidských práv.

Nicméně ačkoliv by podle Pipese většina lidí uvítala větší kontrolu muslimů, coby potenciálních teroristů, tak s podporou její realizace to pokulhává. Levicové a islámské organizace vedou totiž úspěšnou kampaň, pokud jde o lidská práva muslimů, včetně práva na ochranu soukromí, na rovné zacházení apod. 

Ačkoliv se o tom příliš nepíše, tak mnoho Američanů si ještě živě vybavuje evakuaci a internaci etnických Japonců během 2. světové války. Dodnes se totiž vedou vášnivé diskuze, zda byla taková opatření legitimní z hlediska ochrany národní bezpečnosti, či nikoliv. Sílící lobby za odškodnění obětí politiky Franklina Delana Roosevelta.

Mnoho Američanů japonského původu bylo nuceno opustit svá obydlí a své živnosti. Za kontroverzní se považuje především fakt, že byli podrobeni nepříznivému zacházení pro svůj etnický původ. I kdyby skutečně většina japonských Američanů kolaborovala s císařem, je správné aplikovat princip kolektivní viny?! 

Americká konzervativní novinářka a kritička islámu zabývající se tématem imigrace Michelle Malkinová (etnická Filipínka) zastává názor, že pokud jde o národní bezpečnost, je třeba se uchýlit i k na první pohled zdánlivě drastickým opatřením, a to i za cenu občanských svobod. Zmiňuje se o tom například ve své knize "In Defense of Internment". 

Nutno uvést, že ještě před samotným vznikem oněch internačních zařízení bylo krátce po útocích na Pearl Harbor zjištěno, že dva Američané japonského původu bez předchozích známek antiamerického cítění kolaborovali s Japonskem proti americkým vojákům na Havaji. Japonská vláda v té době vytvořila špionážní síť napříč celými Spojenými státy.

Příznivci následných opatření, jejichž součástí byla evakuace etnických Japonců, také argumentují faktem, že se nejednalo o žádné koncentrační tábory, nýbrž pouze o místa přechodného pobytu, v nichž jsou v případě živelných pohrom ubytováváni všichni, kteří zrovna přišli o střechu nad hlavou. Do internačních táborů byli kromě Japonců evakuováni navíc také Němci a Italové.

Na závěr je ale třeba připomenout, že by kvůli následným událostem spojeným s internací etnických Japonců nemohla restaurace válečné politiky USA, tentokrát vůči obyvatelům muslimského vyznání, uspět. Na konci 80. let totiž americká vláda uznala zodpovědnost za porušování lidských práv entických Japonců, a dokonce jim i přiznala finanční kompenzaci.

Související

Loď USS California se potápí během útoku na Pearl Harbor. Komentář

Japonci před 80 lety napadli Pearl Harbor. Útok paradoxně udělal ze Spojených států supervelmoc

Probudili spícího obra a donutili jej udělat strašlivé rozhodnutí, i když původní varování podcenili. Přesně před 80 lety, v neděli 7. prosince 1941, Japonci pod vedením admirála Isoroka Jamamoto ráno napadli námořní základnu Pearl Harbor nacházející se na havajském ostrově Oahu. Jednalo se bezesporu o jeden z nejdůležitějších okamžiků největšího světového konfliktu v dějinách lidstva. Do druhé světové války vstoupily USA, což mělo zásadní význam nejen v dalším průběhu války, ale i po jejím skončení. Paradoxem je, že právě útok na Pearl Harbor udělal ze Spojených států amerických supervelmoc.

Více souvisejících

Pearl Harbor USA (Spojené státy americké) Japonsko Koncentrační tábory II. světová válka

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

včera

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

včera

Čech jde v Německu do vězení za krádež šperku, který náležel papeži

Třiapadesátiletého Čecha poslal bavorský soud na dva a půl roku do vězení za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI., informoval deník Berchtesgadener Anzeiger. Šperk v podobě kříže na řetízku by se mohl brzy vrátit do kostela v bavorském Traunsteinu.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy