Odstoupení smlouvy o raketách jen posílí ruské válečné fanatiky, varuje bývalý sovětský diplomat. Podle Gorbačova se zvyšuje riziko nukleární války

Washington/ Moskva - K rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa vypovědět smlouvu o odzbrojení týkající se raket krátkého a středního dosahu (IFN), uzavřenou v roce 1987 s Ruskem, se nyní vyjádřil i architekt této smlouvy, Michail Gorbačov. Podle něj to povede pouze k novému globálnímu zbrojení a většímu riziku nukleárního konfliktu.

„Byl jsem dotázán, zda-li cítím hořkost nad sledováním zániku toho, na čem jsem tak tvrdě pracoval, aby toho bylo dosaženo. Ale tohle není osobní záležitost. V sázce je toho mnohem víc. Byl ohlášen nový závod ve zbrojení," napsal Gorbačov ve svém komentáři pro New York Times.

Bývalý sovětský vůdce obviňuje USA, že ničí „systém mezinárodních smluv a dohod, který zajistil mír a bezpečnost po druhé světové válce“. Varuje, že nebude žádný vítěz ve „válce všech proti všem“, zvláště pokud tato válka bude mít podobu nukleárního boje.

Gorbačov podepsal smlouvu s americkým prezidentem Ronaldem Reaganem v roce 1987 v reakci na ruské a americké rozmisťování raket krátkého a středního dohledu, které podle slov sovětského diplomata Viktora Mizina, přítomného podepsání smlouvy, byly „nepotřebné z hlediska strategického zastrašování, zatímco představovaly ohromnou hrozbu“ vzhledem k faktu, že americké rakety středního dosahu Pershing II byly schopné dosáhnout sovětských velitelství během osmi minut.

Mizin v rozhovoru pro ruský opoziční server Meduza sdělil svou obavu z toho, že Trumpovo rozhodnutí nepovede jen k posílení amerických vojenských fanatiků, ale i těch ruských. Od ruských poslanců slyšel, že někteří ruští generálové označovali smlouvu za chybnou od jejího počátku a že Rusko potřebuje tento druh zbraní, protože je obklíčenou zeměmi, které je mají – např. Čína, Indie či země Blízkého východu.

Podle Mizina přesně tento druh myšlení vedl k rozmístění raket krátkého a středního dosahu a k zesílení hrozby nukleární války v 80. letech a vrací se opětovně zpět. Mizin to přirovnává k fanatickému náboženství a poukazuje na to, že tito jedinci jsou přesvědčeni, že americké systémy obrany v Rumunsku a Polsku představují hrozbu, ačkoliv šéfdesignér Moskevského institutu termální technologie, který vyrábí rakety, potvrdil, že žádné nebezpečí není.

Mizin je přesvědčen, že současný problém vyplývá z toho, že mezi Ruskem a USA jsou prakticky horší vztahy než byly mezi SSSR a USA za Gorbačova s Reaganem. Na obou stranách podle něj chybí zkušení, neideologičtí diplomati, kteří by dokázali celou záležitost náležitě prodiskutovat. To souvisí s postupnou ztrátou kolektivní paměti o tom, o čem dohoda byla a proč měla svůj význam.

Průzkum firmy Civis Analytics nicméně naznačuje, že americká veřejnost je spíše pro udržení INF. Civis Analytics vyzpovídala 5 643 Američanů a zeptala se, zda-li souhlasí s odstoupením od smlouvy. Větší část, 49% dotázaných, řekla, že by měla zůstat v platnosti. Podle 31% dělá Trump dobře, když od ní odstupuje. 20% nevědělo.

Trump své rozhodnutí vypovědět smlouvu odůvodňuje tím, že Rusko ji beztak porušuje a vytváří rakety krátkého a středního dosahu. Velká Británie a Polsko s ním v tomto bodě souhlasí, Německo je opatrnější. EU stojí za tím, aby se INF zachovala. Podle některých bezpečnostních expertů je smlouva skutečně poněkud zastaralá, např. proto, že nebere v úvahu Čínu a případně i další státy.

Kreml uvedl, že nevidí žádný důvod pro rušení INF a její nahrazení jinou smlouvou. Rusko obviňuje Washington, že právě ten porušuje smlouvu a tvrdí, že pokud USA začnou vyrábět rakety krátkého a středního doletu po vypovězení smlouvy, jak naznačil Trump, budou muset i k vojenskému řešení napravení rovnováhy ve světě.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

RVHP vznikla před 75 lety. Její srovnávání s EU je nepřípadné

Před 75 lety, 8. ledna 1949, skončila v Moskvě čtyřdenní konference, jejímž hlavním výsledkem bylo založení Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP). Organizaci, která představovala faktickou odpověď Sovětského svazu a jeho evropských satelitů na Marshallův plán a počínající ekonomickou integraci západního světa, zpočátku tvořilo šest zemí ovládaných komunistickými stranami, včetně Československa. Jedním z jejích hlavních úkolů bylo zbavit socialistické státy závislosti na dovozu klíčového vybavení, technologií a surovin ze Západu. Tento cíl, stejně jako mnoho dalších, se nikdy nepodařilo naplnit.
Michail Gorbačov Komentář

Projev, který ukončil studenou válku? Od vystoupení Gorbačova v OSN uplynulo 35 let

Historické události a procesy s oblibou rámujeme jasnými začátky a konci, přestože je to z odborného pohledu mnohdy nešťastné. Nejinak tomu je se studenou válkou. Přestože se historici dodnes neshodnou, jak přesně vymezit období, kdy lze tímto termínem soupeření mezi Spojenými státy a Sovětským svazem i jejich spojenci a satelity nazývat, můžeme se setkat s názorem, že na jejím začátku stál známý projev Winstona Churchilla přednesený v březnu 1946 ve Fultonu. Přistoupíme-li na tuto zjednodušující symboliku, na konec studené války můžeme dosadit jiný projev, konkrétně ten, který 7. prosince 1988 na zasedání Valného shromáždění OSN přednesl sovětský vůdce Michail Gorbačov. 

Více souvisejících

Michail Gorbačov INF (smlouva o likvidaci raket) USA (Spojené státy americké) Rusko Sovětský svaz

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

včera

včera

včera

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

včera

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

včera

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Tornádo na Ústecku se potvrdilo. Pohybovalo se i přes tok Labe

Podezření na sobotní výskyt tornáda na Ústecku se potvrdilo, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Tornádo se pohybovalo i přes říční tok. Experti se chystají na terénní průzkum místa. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy