Umírá amazonský prales? Stromy poráží touha Brazilců po větším bohatství

Brazilci v posledních šesti letech intenzivně kácejí stromy v amazonském pralese, od 70. let vymýtili až 20 % jeho původní rozlohy. Nový prezident Jair Bolsonaro nejspíš bude s těžbou dřeva pokračovat. Mnozí však upozorňují, že jde o celosvětovou otázku, prales totiž pomáhá snižovat teplotu na Zemi.

Amazonský prales právem patří k opravdovým divům světa. Významně pomáhá regulovat teplotu na celé planetě Zemi, navíc představuje domov pro desetinu všech živočišných druhů, které na ní žijí.

Od roku 1970 však kvůli kácení přišel o 20 % své rozlohy. Ačkoliv se mezi roky 2004 a 2012 podařilo těžbu dřeva výrazně omezit, v následujících letech došlo k opětovnému nárůstu, k němuž přispěla brazilská zemědělská lobby. Kromě zemědělské půdy vznikají na holinách nové dálnice a přímo na Amazonce i moderní hydroelektrárny.

Obavy v další těžební boom ještě vzrostly po nedávném zvolení Jaira Bolsonara brazilským prezidentem. Muž, kterého západní média překřtila na „tropického Trumpa“, totiž kácení propagoval ve své volební kampani.

Stromy v sobě přitom skladují oxid uhličitý, který se jejich pokácením uvolní do atmosféry. Zdraví amazonského pralesa má tím pádem přímý efekt na globální klima.

Zhruba 13 % brazilského území, převážně právě v Amazonii, je právně označeno za půdu náležící domorodým kmenům. Žije na něm zhruba 900 tisíc lidí, kteří tvoří půl procenta populace. Domorodci se obávají, že Bolsonaro, který se ujal úřadu na Nový rok, prosadí urychlení kácení, které povede i k násilí vůči obyvatelům Amazonie.

Nově inaugurovaný prezident už si k tématu řekl své na Twitteru. „Žije tam téměř milion lidí, kteří jsou izolováni od pravé Brazílie, manipulováni a zneužíváni neziskovými organizacemi. Společně tyto občany integrujeme,“ vzkázal Bolsonaro.

Proti tomu se však ohradila brazilská buňka Greenpeace. „Víme, že domorodci i chráněná území zvládnou zabránit kácení a zachránit amazonský prales,“ říká koordinátorka kampaně Tina Minamiová.

Ke zrušení ochrany území by Bolsonaro potřeboval souhlas brazilského zákonodárného sboru, na jehož stole už leží několik návrhů zákona, které mají mimo jiné povolit těžbu nerostných surovin uvnitř chráněných území. K jisté úlevě environmentalistů však Bolsonaro v kampani slíbil, že chce kombinovat hospodářství s ochranou přírody.

Po nástupu do úřadu však do své vlády jmenoval kontroverzní osoby. Zemědělství nově vede Tereza Cristinaová, která dříve vedla zemědělskou lobby. Ministrem životního prostředí pak jmenoval Ricarda Sallese, jenž byl soudem uznán vinen z úpravy map ochrany přírody ve prospěch těžebních společností.

„Očekáváme, že Bolsonaro bude proti ochraně přírody a jeho ministr životního prostředí bude jím nastolenou agendu prosazovat,“ tvrdí Beto Veríssimo z neziskové organizace Imazon.

Brazílie už dříve stáhla svou kandidaturu na pořádání klimatické konference OSN, na které se mělo jednat o Pařížské klimatické dohodě, v níž se země zavázaly k intenzivnějšímu boji s globálním oteplováním. Ministr zahraničí Ernesto Araújo ve svém blogu tvrdí, že za pokusy o boj s klimatickou změnou stojí globální levice, která se chopila moci.

Studie univerzity v americkém Leedsu odhadla, že amazonský prales absorbuje v průměru 430 milionů tun oxidu uhličitého ročně. Roční britské emise tohoto skleníkového plynu jsou pětkrát nižší. „Máme zodpovědnost za klima na celé planetě,“ konstatuje Minamiová závěrem.

Související

Delfíni, ilustrační fotografie

Horké počasí bez milosti zabíjí. V Amazonii se uvařily tisíce ryb, umírají i tamní delfíni

Klimatické změny mají dopad nejen na lidskou populaci, ale i na zvířecí říši. V brazilské Amazonii bylo nalezeno přes 100 uhynulých sladkovodních delfínů, pravděpodobně v důsledku veder, které aktuálně sužují tento region, uvedl server CNN. Tamní počasí výrazně zhoršuje klimatický jev El Niño a říční toky a jezera se stávají pro ryby neobyvatelná. Teplota místy dosahuje až 39 stupňů, což podle serveru Guardian zřejmě zapříčinilo i úmrtí tisíců dalších ryb.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Amazonský prales Brazílie Řeka Amazonka Jair Bolsonaro globální oteplování Klimatické změny

Aktuálně se děje

před 2 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 5 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy