Pád Madura je nezvratitelný? Opět se spekuluje o vojenské intervenci

O venezuelské krizi budou dnes jednat v kolumbijské Bogotě desítky zemí regionu s americkým viceprezidentem Mikem Pencem a Juanem Guaidóem, jehož přes 50 států uznalo od ledna prezidentem Venezuely. A zatímco někteří spekulují o vojenské intervenci, která by svrhla autoritářského prezidenta Nicoláse Madura, jiní, včetně prezidentů Kolumbie či Peru ji považují za špatné řešení nynější venezuelské krize.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo i viceprezident Pence v neděli k řešení venezuelské krize uvedli, že "všechny možnosti jsou na stole". Reagovali na sobotní události na hranici Venezuely s Kolumbií a Brazílií, kde venezuelští vojáci násilím bránili vstupu humanitární pomoci. Desítky lidí utrpěli zranění a nejméně čtyři lidé při tom za víkend zemřeli.

USA, Guaidó i země regionu se shodují, že po sobotě je třeba zesílit tlak na Madurův režim a pomoci tamní opozici uspořádat svobodné volby. Vojenská intervence by ale podle mnohých situaci jen zhoršila, a to i vzhledem k historické nevraživosti mnohých obyvatel regionu vůči Spojeným států kvůli jejich intervencím z minulého století.

"Je třeba jim pomoci: diplomatickou podporou... ale vojenská intervence by nebyla dobrá," řekl v neděli peruánský prezident Martín Vizcarra a dodal, že pád Madura je podle něj už nezvratitelný.

Také kolumbijský prezident Iván Duque v neděli uvedl, že důležitý je "diplomatický nátlak" a že země regionu se nesmí nechat vtáhnout do vojenského konfliktu. O něm hovoří i Maduro, který humanitární pomoc označuje za snahu o vojenskou intervenci USA a plamennými projevy o převratu zinscenovaném USA a Kolumbií se snaží udržet i loajalitu své armády.

Právě venezuelští vojáci a hlavně armádní důstojníci jsou pro změnu režimu ve Venezuele klíčoví. Zatím se je ale opozici nepodařilo přimět, aby se přidali na její stranu, i když už jim v lednu slíbila i amnestii. Nicméně o víkendu přeběhlo do Kolumbie na 160 venezuelských vojáků, kteří poté přísahali loajalitu Guaidóvi.

"Vážíme si odvahy a vlasteneckého ducha více než 160 vojáků a policistů, kteří se včera přidali na stranu ústavy," napsal v neděli na twitteru Guaidó, který je od ledna předsedou parlamentu. Někteří z uprchlých vojáků v neděli novinářům řekli, že mnozí jejich kolegové chtějí udělat totéž.

Los venezolanos reconocemos la valentía y espíritu patriota de los más de 160 soldados y policías que el día de ayer se pusieron del lado de la Constitución.Muchos más seguirán su ejemplo. ¡Juntos lograremos la libertad y el rescate de Venezuela! pic.twitter.com/YD8PqOEI7t

— Juan Guaidó (@jguaido) 25. února 2019

"Bude to mít dominový efekt," řekl serveru BBC Mundo devětadvacetiletý voják, který o víkendu utekl do Kolumbie. Podle něj je venezuelská armáda rozložená korupcí armádních důstojníků a vojáci jsou z toho už unavení. "Myslela jsem na to, že nemůžu přece škodit vlastním lidem. Má dcera je stále ve Venezuele... ale udělala jsem to pro ní, aby režim padl," řekla vojačka, která také opustila Madurovy jednotky. Další voják popsal, jak bylo strašné vidět Venezuelany bojovat za humanitární pomoc.

Víkendové násilí na venezuelsko-kolumbijské hranici, kde někdo i zapálil kamion s dodávkami potravin a léků, mají z části na svědomí takzvané colectivos. Tyto ozbrojené gangy civilistů za sociální výhody od režimu podporují Madura a při demonstracích násilím zasahují proti opozici. Podle svědků, které citoval server BBC, právě členové těchto skupin stříleli a házeli kameny i o víkendu na lidi v pohraničí.

Na sociálních sítích se dnes také objevila informace, že o víkendu odletěly z Venezuely děti muže číslo dvě tamní vládní strany Diosdada Cabella. Jeho dcera a syna podle venezuelského novináře Vladimira Kislingera odcestovali přes Moskvu do Číny.

Čína, Rusko, Turecko či Kuba stále podporují Madura, jehož další mandát zahájený v lednu opozice, EU a řada zemí neuznaly kvůli podmínkám loňských voleb. Ústavní krize ve Venezuele ale začala už v roce 2016, kdy Maduro po porážce v parlamentních volbách začal s pomocí nejvyššího soudu označovat za nelegitimní veškerou legislativu přijatou parlamentem.

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro Juan Guaidó USA (Spojené státy americké) Mike Pompeo Mike Pence Peru armáda Venezuela

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Aktualizováno před 27 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 43 minutami

Aktualizováno před 59 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy