Technologie z říše sci-fi? Profesorka má jasno

Uplynulou sobotu vypustila společnost Space X za pomoci rakety Falcon 9 bezpilotní vesmírnou loď Crew Dragon, která o zhruba 24 hodin později zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) připomíná profesorka Megg Urryová v komentáři pro server CNN. Fyzička a astronomka z Yale University konstatuje, že ředitel Spaxe X Elon Musk a jeho tým oprávněně oslavují to, co označuje za enormní úspěch.

Objevování objeveného

Ačkoliv vzájemná rychlost nebyla velká, ISS urazí zhruba 8 km za sekundu, pohybuje se rychlostí téměř 29.000 km/h, poukazuje expertka. Vysvětluje, že pro spojení s ISS musel Crew Dragon dosáhnout naprosto stejné rychlosti na zcela stejném orbitu, což není vůbec jednoduché, nasměrovat se přímo na stykovací zařízení a přiblížit se k němu dostatečně pomalu, aby nedošlo k poškození ani jedné z lodí.

"Takové věci jsou zároveň velmi obtížné a překvapivě dlouho známé," pokračuje Urryová. Připomíná, že schopnost spojit dvě vesmírné lodi byla demonstrována více než před 50 lety, kdy se v roce 1966 posádka americké lodi Gemini 8 spojila s bezpilotním cílovým tělesem, přičemž SSSR o rok a půl později úspěšně spojil dvě lodi Kosmos.

V té době byli Rusové a Američané lídři ve výzkumu vesmíru a jsou jimi dodnes, uvádí profesorka. Vysvětluje, že na aktuální misi lodi Crew Dragon je pozoruhodné to, že operaci řídí soukromá společnost, nikoliv vládní organizace.

Poté, co NASA v roce 2011 po 30 letech a 135 misích poslala do důchodu raketoplány, astronauti byli na ISS dopravováni v ruských lodích Sojuz, uvádí odbornice. Dodává, že vývoj nové pilotované lodi je pro NASA prioritou a v tom jí svým způsobem pomáhá soukromý vesmírný průmysl.

Rakety dokážou vynést posádku či náklad do vesmíru, ale obsluha ISS si žádá, aby loď uměla u stanice zakotvit, konstatuje fyzička. Podotýká, že již na počátku amerického vesmírného programu NASA zjistila, že tento manévr je mnohem těžší než kupříkladu doplňování paliva letadel za letu.

Důvodem je skutečnost, že pohyb na oběžné dráze je řízen gravitací a každý fyzik se již v prvním ročníku naučí, že rychlost satelitu a rádius jeho orbitu jsou pevně spojené, deklaruje astronomka. Vysvětluje, že pokud vesmírná loď zažehne své motory, aby zvýšila rychlost a dohnala druhou loď, zároveň zvýší poloměr svého orbitu, a tak zákony fyziky sledovanou loď neúprosně vzdálí.

V roce 1965 americký astronaut Wally Shirra úspěšně přiblížil loď Gemini 6 na 40 metrů k lodi Gemini 7, čímž demonstroval, že vesmírné lodě mohou manévrovat dostatečně přesně, aby se dostaly na stejný orbit, a tím umožnily spojení, připomíná Urryová. Připouští, že dnes jsou takové manévry o něco jednodušší, jelikož počítače jsou mnohem výkonnější než v 60. letech, kdy například dnes používaný autopilot u automobilu představoval technologii z říše sci-fi.

Zajistit přístup do vesmíru je závazek       

"Přesto je pozoruhodné uvědomíme-li si, že znovu objevujeme dovednosti, které jsme prvně objevili před mnoha desetiletími, a že není triviální zopakovat technologické úspěchy programů Mercury, Gemini a Apollo z 60. let," píše profesorka. Pokládá proto otázku, jaké poučení lze vyvodit z obtížnosti udržování znalostí v průběhu desetiletí.

Předně se ukazuje, že to, co je zapomenuto, trvá dlouho se znovu naučit, a proto je lepší znalosti udržovat, pozvolna je rozšiřovat a nikoliv začínat procesy od začátku, konstatuje fyzička. Zdůrazňuje také, že obtížné úkoly, jakými jsou lety do vesmíru, vyžadují chytré lidi a počítače a obojí si žádá peníze.

Vysoce specializované pracovní pozice a technologický vývoj jsou podle expertky cenné investice, ačkoliv kritici se bojí jejich nákladnosti. "Musíme si uvědomit inherentní hodnotu udržování a rozšiřování odborných znalostí," nabádá vědkyně. Soudí totiž, že angažmá soukromých vesmírných společností, k němuž v poslední době dochází, nedokáže změnit celkový model financování letů do vesmíru.

Velké výzvy, kterou je i přístup do vesmíru, budou nakonec vždy financovány daňovými poplatníky, tvrdí profesorka. Připomíná, že NASA ostatně platí Space X za její produkt a toto zůstane velkou součástí jejího rozpočtu, alespoň do doby, než se trh se soukromými vesmírnými loděmi podstatně rozšíří.

"Schopnost zajistit spolehlivý přístup do vesmíru je závazek," uvádí Urryová. Dodává, že je lepší, rychlejší a levnější mu dostát než měnit každých pár let předchozí rozhodnutí.

Související

Více souvisejících

vesmir Crew Dragon NASA USA (Spojené státy americké) SpaceX

Aktuálně se děje

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

včera

včera

včera

včera

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy