Přijde Maduro o armádu? Parlament dal důstojníkům záruky, opustí-li uzurpátora

Venezuelský parlament schválil dokument, který zaručí důstojníkům tamní armády stejné postavení i hodnost, když přestanou podporovat autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Informovala o tom agentura EFE. Jde o další krok, jímž se opozice snaží dostat na svou stranu armádu a přimět Madura k odstoupení, aby mohla uspořádat svobodné volby.

"Zaručujeme každému profesionálnímu vojákovi, který se rozhodne pomoci obnovit ústavní pořádek a přestane poslouchat uzurpátora moci v naší vlasti, že zůstane na stejné pozici v armádě," uvádí se v dokumentu, který v úterý přijal parlament ovládaný opozicí.

Uzurpátorem míní opozice Madura, jehož nový prezidentský mandát parlament v lednu označil za nelegitimní, protože vzešel z nesvobodných voleb. Poté šéf parlamentu Juan Guaidó složil přísahu jako prozatímní prezident, jehož dosud uznalo na šest desítek zemí v čele s USA.

Dokument přijatý poslanci rovněž anuluje degradaci asi stovky vojáků, které koncem února vyhodila vláda z armády. Madurův režim se snaží represemi, sliby i apelem na obranu země před imperialistickými USA udržet loajalitu vojáků. Jejich podpora je klíčová pro změnu režimu v zemi sužované už několik let ekonomickou, humanitární i ústavní krizí.

Desde el 5 de Enero, en este mismo Parlamento, le hemos hablado muy claro a cada miembro de la Fuerza Armada Nacional, conminándolos a que se sumen al Pueblo de Venezuela para la reconstrucción de la Democracia y del Orden Constitucional.

— Juan Guaidó (@jguaido) 19. března 2019

Zatím asi tisíc vojáků od února uteklo do sousední Kolumbie a uznalo za prezidenta Guaidóa. Jako první dezertovalo několik vojáků, kteří se dvěma vozy prorazily 23. února hraniční bariéry. Ty tam postavil Madurův režim, aby zabránil vstupu humanitární pomoci do země. Pomoc vláda označuje za americkou intervenci.

Už v lednu schválil parlament zákon o amnestii pro vojáky, kteří pomohou obnovit demokracii a přestanou podporovat Madura. Ten je u moci od roku 2013 a v posledních letech ho kromě opozice i úřad OSN či Organizace amerických států (OAS) kritizují za porušování lidských práv. OAS a USA letos zintenzivnily úsilí, jímž se snaží přimět Madura k rezignaci. Washington zavedl letos ekonomické sankce vůči státní ropné společnosti PDVSA, už déle platí jeho sankce vůči představitelům Madurova režimu.

V úterý americký prezident Donald Trump po setkání se svým brazilským protějškem Jairem Bolsonarem vyzval venezuelské vojáky, aby přestali podporovat Madura, který je podle Trumpa jen "loutkou Kuby". Trump také pohrozil Madurově vládě dalšími sankcemi.

Opoziční deník El Nacional dnes uvedl, že čtyři venezuelské státy a část Caracasu postihl v úterý další výpadek elektřiny. Stalo se tak jen několik dní poté, co byly dodávky energie obnoveny po nejdelším a nejrozsáhlejším výpadku elektřiny. Ten postihl od 7. března celou zemi a někde trval skoro týden. Podle opozice při něm zemřely dvě desítky pacientů, většina z nich proto, že nedostala dialýzu. Vláda teprve tento týden přiznala úmrtí v nemocnicích kvůli výpadku elektřiny, podle ní ale zemřeli jen dva lidé.

Související

Maduro, Nicolas

Venezuelská vláda přidala důstojníkům, budou brát až 17 dolarů měsíčně

Venezuelská vláda zvýšila tento měsíc platy armádním důstojníkům, generálmajor tak bude brát měsíčně v přepočtu zhruba 17 dolarů (asi 380 Kč) a například podplukovník 13 dolarů, uvedl deník El Nuevo Herald. A ač je tato částka mnohem vyšší než měsíční příjem obyčejného Venezuelana, stále je plat symbolický a na živobytí nestačí.
Nicolas Maduro

Pokus o převrat ve Venezuele ztroskotal

Ve Venezuele zatkli armádního důstojníka, který zřejmě chystal převrat proti autoritářské vládě prezidenta Nicoláse Madura. Kapitán Dimas Murillo plánoval přepadnout velký sklad se zbraněmi a poté osvobodit politické vězně z armádní věznice Ramo Verde v Caracasu. Informoval o tom dnes opoziční deník El Nacional. Venezuelská vláda událost zatím nekomentovala.

Více souvisejících

armáda Venezuela Venezuela Nicolas Maduro Juan Guaidó

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Aktualizováno před 23 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 39 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

před 55 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy