Americký útok na Írán podle iráckého modelu? Zaznělo varování před nebezpečnou paralelou

Tváří v tvář možnosti, že Spojené státy budou zatažené do nevyprovokované války s Íránem, by Američané měli prostudovat předchozí chování poradce prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost Johna Boltona, který se může stát architektem této války, apeluje Peter Eisner v komentáři pro server CNN. Známý publicista a autor historické literatury faktu připomíná, že Bolton nejen dlouhodobě prosazuje změnu íránského režimu, ale sehrál také klíčovou roli před americkým útokem na Irák v roce 2003, kdy se podílel na vytváření smyšlených obvinění, že irácký diktátor Saddám Husajn chystá výrobu jaderných zbraní.

Cynická a pochybná rétorika

I šestnáct let poté se někteří snaží hájit lživé tvrzení, že zdrojem chybných zpráv o vývoji iráckých zbraních hromadného ničení byla CIA, poukazuje Eisner. Odkazuje na svou knihu Italský dopis, ve které ukázal, že CIA a další americké tajné služby naopak zpochybňovaly tvrzení Boltona a tehdejšího amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho, že Irák se pokusil nakoupit v Nigeru uran.

Jak se později ukázalo, příslušné zpravodajské materiály poskytnuté Spojeným státům byly falsifikovány, zdůrazňuje publicista. Dodává, že bez ohledu na to tehdejší americký prezident George W. Bush a jeho administrativa za souhlasu Boltona a Cheneyho strašili Američany "jaderným hřibem", který se může objevit, pokud nebude podniknuta příslušná akce.    

"O generaci později se Bolton ohání cynickou a pochybnou rétorikou proti Íránu, který měl dlouhou v zorném poli spolu s Irákem," píše Eisner. Připomíná, že Bolton v roce 2003 sdělil izraelským představitelům, že USA se později postaví hrozbám pocházejícím z Íránu, Sýrie a Severní Koreje.

Tento měsíc Bolton oznámil, že na Blízký východ míří americká letadlová loď a americké bombardéry, a to kvůli nespecifikovaným "znepokojivým a eskalačním náznakům a varováním", že Írán zvažuje ofenzivní akci proti Spojeným státům, poukazuje publicista. Doplňuje, že Boltonovo varování se setkalo se skepsí a opoziční demokraté obviňují republikány, že hrozbu zveličují.

Podobně tomu bylo v roce 2003, kdy Bolton působil jako náměstek amerického ministra zahraničních věcí a zpochybnil iráckou zprávu o 12 tisících stranách pro OSN, ve které se Irák snažil ukázat, že nemá žádné zbraně hromadného ničení, nastiňuje Eisner. Připomíná, že Bolton tehdy nařídil sepsat odpověď o jedné straně, která tvrdila, že irácká zpráva opomíjí snahy země získat uran z Nigeru, o nichž hovořil dopis sepsaný členem výboru pro dohled nad tajnými službami amerického Kongresu, demokratem Henry Waxmanem.

"Ve skutečnosti se Irák o zisk uranu nepokusil a později se ukázalo, že obvinění se zakládalo na podvržených dokumentech," pokračuje publicista. Dodává, že obviňování ze zveličování hrozeb Boltona nezastavilo v minulosti a jde o člověka dlouhé roky hájícího změnu režimu v Teheránu, navíc ochotného lhát za situace, kdy si vyhodnotí, že jde o národní zájmy.    

Ve jménu národních zájmů

V roce 2010 Bolton v televizi Fox New přiznal, že pokud jde o otázky národní bezpečnosti, posílil by možnosti vládního utajování a umožnil klamat veřejnost, podotýká Eisner. Doplňuje, že na otázku překvapeného moderátora, zda by i lhal, aby hájil pravdu, Bolton odvětil, že by neměl problém prohlásit vědomou lež, pokud by tím chránil americké národní zájmy, i když takové situace nastávají zřídka, přičemž jako příklad uvedl matení nacistů ohledně termínu vylodění v Normandii.

Za zavlečení Spojených států do katastrofální a neoprávněné války s Irákem v roce 2003, které zorganizovali Bolton a Cheney, jsou podle publicisty nespravedlivě obviňovány americké tajné služby. "Existuje mnoho podobností s dneškem. Irák v roce nevyvíjel jaderné zbraně; v roce 2019 to nevypadá, že by Írán plánoval válku s USA. Od nástupu Trumpovy administrativy jsou USA agresorem," nebere si servítky Eisner.  

Publicista odkazuje na tvrzení bývalého analytik CIA Melvina Goodmana, podle kterého americké tajné služby nemají žádný důkaz o íránských plánech ohrozit americké zájmy na Blízkém východě, neřkuli vyprovokovat konflikt. Ztotožňuje se naopak s Goodmanem, že od chvíle, kdy byl Bolton před rokem jmenován Trumpovým poradcem, se americká administrativa zapáleně snaží vyprovokovat íránskou vládu skrze sankce a propagandu.

V roce 2003 použila Bushova administrativa tvrzení o nigerském uranu podobně jako incident Tonkinském zálivu, aby ospravedlnila vojenskou invazi do Iráku, která si nakonec vyžádala desítky tisíc mrtvých, mnohonásobně více zraněných a finanční náklady přesahující 2 biliony dolarů, konstatuje Eisner. Uvádí, že Bolton tehdy zastával nižší pozici, ale zdá se, že dokázal běh věcí kontrolovat.

"Jediná otázka zní, zda prezident Trump, přinejlepším stejně nezkušený a nekvalifikovaný v zahraniční politice jako George W. Bush, skočí na Boltonovy machinace," uzavírá publicista.

Související

Mary Trumpová

Amerika se hemží politickými bestsellery. Které stojí za to si přečíst?

Vedle nadcházejících listopadových prezidentských voleb obrátila Amerika svou pozornost k politickým titulům. Jen za několik posledních měsíců vyšla řada bestsellerů, další se chystají na podzim. Jejich plánované vydání by se mělo uskutečnit ještě před tím, než Američané formálně rozhodnou o nové hlavě státu.

Více souvisejících

John Bolton Írán Irák USA (Spojené státy americké) George W. Bush (jr.)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy