Hrozí nástup fašismu? Historik mluví o temné budoucnosti

NÁZOR - Spolu s celosvětovým nárůstem pravicového populismu je často používán - ve skutečnosti nadužíván - pojem fašismus, konstatuje Andrew Gawthorpe v komentáři pro server The Guardian. Historik z nizozemské Leidenské univerzity vysvětluje, že pojem je pro kritiky této populistické vlny pohodlným prostředkem jak spojit své protivníky s historickým hnutím, které většinová společnost považuje za zavrženíhodný.

Trump není Hitler

Pojem je zároveň pohodlný z pohledu populistické pravice, jelikož jí umožňuje prezentovat své kritiky coby horlivce a pomatence a vyhýbat se seriózní diskuzi o jádru své politiky a rétoriky, poukazuje odborník. Zdůrazňuje, že ani trumpizovaná Republikánská strana v USA není fašistickým hnutím a současný americký prezident není žádný Adolf Hitler.

Opravdový fašismus se zpravidla objevuje v důsledku ekonomického kolapsu či existenční války, ačkoliv vychází z předem existujícího hrubého společenského a politického podhoubí, vysvětluje historik. Dodává, že v éře Donalda Trumpa sice nedošlo v USA k nárůstu pravého fašismu, ale ukazuje se toto hrubé podhoubí, z něhož by budoucí americký fašismus mohl čerpat.

"Každý budoucí fašismus se bude lišit od toho z 20. století," pokračuje Gawthorpe. Soudí, že bude ovšem sdílet jisté rysy, včetně ultranacionalismu, antiliberalismu, impulzů k militarizaci společnosti a násilného potlačování opozice, a proto by šel proti tomu, co většina Američanů stále - i když často pouze proklamativně - označuje za klíčové hodnoty své země.

Způsob, jakým se Trump obrací na své stoupence, ukazuje, jak se může zrodit a dostat k moci koalice proti typickým americkým hodnotám, i kdyby reprezentovala menšinu obyvatel země, obává se expert. Připomíná, že Trump se obrací na dvě protínající se skupiny - bílé evangelíky a bílé voliče odmítající primárně rasové a kulturní změny -, které mají odlišné důvody k antiliberálním postojům a podpoře zásahu antiliberálního státu proti jejich "nepřátelům".    

Obě skupiny věří, že je ohrožena jejich existence, konstatuje akademik. Vysvětluje, že evangelíci často podporují Trumpa kvůli obavám, že sekulární liberálové se snaží zničit křesťanství a dostat jej z USA, a proto se neváhají postavit za autoritáře, který takovou opozici rozdrtí dříve, než ta zasadí první úder.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Trump ukazuje, že evangelíci podpoří každého, předstírá, že se zajímá jejich klíčové otázky - potraty, Jeruzalém, náboženskou svobodu - bez ohledu na svůj odpor vůči běžně chápaným křesťanským hodnotám," podotýká Gawthorpe. Dodává, že srdcem takové ideologie je bělošský nacionalismus hnaný představou, že "pravá", tedy bílá Amerika je v obležení rasových menšin a liberálních elit.

Tento konspirativní světonázor sám o sobě tíhne k podpoře užití státní moci proti "nepřátelům lidu", uvádí historik. Domnívá se, že pro budoucnost může být méně důležitá skutečnost, že Trump je obecně neschopný a neodhodlaný rozložit liberální demokratické normy a instituce, než fakt, že velké množství jeho stoupenců věří, že to dokáže.

Předtucha temné budoucnosti

Někteří konzervativní myslitelé již začali pokládat intelektuální východiska pro rozklad liberalismu na bázi záchrany hodnot, které považují za důležitější, například jejich verzi křesťanských principů či obranu bělošské kultury a politické moci, připomíná odborník. Za jednoho z nejextrémnější představitelů tohoto proudu označuje spisovatele Soraba Ahmariho, podle kterého již liberalismus není slučitelný s křesťanstvím, a veřejný prostor by proto měl být reorganizován ve jménu "nejvyššího dobra".

Také mnoho další konzervativních myslitelů je ochotno omlouvat Trumpův antiliberalismus a rasismus tvrzením, že Trumpovi nepřátelé představují mnohem větší ohrožení jejich hodnot než sám Trump, vysvětluje akademik. Konstatuje, že spisky takových autorů nejsou důležité kvůli obsaženým názorům, ale kvůli poselství, že žijeme v době, kdy začíná být možné představovat si antiliberální Ameriku a začíná flirt se silami, které ji mohou vytvořit.

"Antiliberální intelektuálové začínají považovat Trumpovo hnutí jako sílu, kterou lze využít při sledování nedemokratických cílů," píše Gawthorpe. Poukazuje, že zatím není jasné, kde leží limity toho, co jsou v praxi ochotni tolerovat lidé křičící na Trumpových mítincích, že je třeba pozavírat ostatní a poslat je pryč, ale měli bychom se toho obávat.  

Americký fašismus se nespojí s křesťanstvím a ultranacionalismem pouze kvůli sdílené víře v konspirace usilující o likvidaci Ameriky, ale také kvůli snaze zajistit si podporu kapitálu, tvrdí historik. Připomíná, že Trump ukázal jak zkombinovat regresivní ekonomickou politiku a populistickou image bojovníka proti menšinám, v důsledku čehož je každý, kdo prosazuje progresivní ekonomické reformy, dehonestován jako "komunista", a tudíž "neamerický" prvek, součást spiknutí.

Jde o další popud k postavení se za vládce pevné ruky, který zabrání podobným silám chopit se moci, deklaruje odborník. Z toho důvodu jsou podle něj ideálním terčem levicové kongresmanky Demokratické strany, "skvadra", které optikou pravice ztělesňují komunismus a Ameriku nenávidějící "barevné".     

Toto je hrubé podhoubí, na kterém může vyrůst budoucí americký fašismus, domnívá se Gawthorpe. Dodává, že takový vývoj není zdaleka jistý - je dokonce nepravděpodobný -, především pokud nedojde k ekonomické katastrofě, velké válce či ničivému teroristickému útoku, avšak zároveň již není zcela nepředstavitelný a bude stále reálnější, bude-li bílá, křesťanská Amerika nadále reagovat na ztrátu svého postavení současným způsobem.

"Z tohoto důvodu si slovo 'fašistický' zaslouží místo v politickém slovníku naší doby, nikoliv jako popis současnosti, ale jako předtucha jedné možné temné budoucnosti," deklaruje historik.

Související

Vladimir Putin během masové akce na podporu ruského režimu. Původní zpráva

Putinovo Rusko očima expertů: Jak se určuje, kde končí autoritářství a začíná totalita?

Poslední dobou se objevují zmínky o tom, že Rusko může směřovat k fašistickému režimu. Podle expertů se to konstatovat nedá, ačkoliv jde o autoritářskou zemi, postupně směřující k totalitě. Fašismus má totiž určitý historický kontext a jen některé aspekty se shodují s režimem prezidenta Vladimira Putina. Totéž platí o terorismu, který má svou definici. Nedá se proto jasně určit, jestli je Rusko stát podporující terorismus. 

Více souvisejících

fašismus USA (Spojené státy americké) Donald Trump demokracie rasismus

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy