Dokonalý Velký bratr? Vláda chystá sledování lidí ve velkém, chce vědět o každém kroku

Peking - Čína je státem, který je často kritizován za velkou míru cenzury a monitoringu svých obyvatel. Analýza společnosti Stratfor nyní varuje, že čínská vláda pracuje na zatím nejpropracovanějším systému sledování svých obyvatel.

Velký bratr

Analýza varuje, že čínská vláda již několik let systematicky pracuje na projektu, který by měl po své kompletní implementaci poskytnout „čínské komunistické straně bezprecedentní přehled na svými obyvateli."

Podle analýzy jsou již v současnosti dozorové techniky čínské vlády velmi agresivní a zahrnují hlídky, které hledají známky čehokoliv nenormálního. Policie pak sleduje a podává zprávy o podezřelých lidech a ve městech jsou rozmístěny sledovací kamery.

„Ani v online chatovacích místnostech a na blozích nemají Číňané soukromí: vládní cenzoři procházejí online obsah a někdy se i zapojují do diskuzí a snaží se vyprovokovat a identifikovat disidenty," uvádí analýza.

Tento sledovací systém však není dokonalý, což podle analýzy dokazují například březnové protesty horníků, kteří půl roku nedostali zaplaceno. „Kdyby Peking o plánech horníků věděl předem, úřady by alespoň mohly s nespokojenými dělníky začít dialog," podotýká.

Takovéto situaci by proto měl zamezit nový systém, který by měl umožnit čínské vládě proti protestům zasáhnout dříve.

Nový sledovací program

Tento systém by měl být založen na „nejmodernějším programu, který dokáže analyzovat data v dobře organizované databázi." Na systému již vláda podle analýzy pracuje 5 let.

„Úřady začaly v roce 2011 uspořádáním čínské geografie do systému, který lze zakódovat a tedy i sledovat. Pečlivě zkatalogizovali každý píď každé čínské provincie a rozdělili je na administrativní bloky. V každém administrativním bloku byl každé pevné infrastruktuře přidělen čtrnáctimístný číselný kód, který byl zanesen do databáze – vše od mrakodrapů až po průlez nebo lavičku."

Pro sběr dat čínská vláda najala velké množství nižších vládních zaměstnanců, kdy každý má na starosti určitou část a je zodpovědný za její data. Jejich práce přitom zahrnuje například sledování obyvatel, jejich zvyků a denního programu – v případě, že zaznamenají chování, které by pro režim mohlo být hrozbou, je toto chování zaneseno do databáze.

Perfektní systém?

Jak analýza dále vysvětluje, všechna data jsou pak všem pracovníkům přístupná v rámci této databáze, kde mohou snadno hledat vzorce chování, které by mohly naznačovat potenciální nespokojenost nebo protesty. Pokud si například velké množství pracovníků v jedné oblasti stěžuje na nízké platy, může vláda zasáhnout a zabránit protestům.

Analýza poukazuje na fakt, že ačkoliv jde o technologicky nový projekt, jeho podstata má svůj základ v císařské Číně, kdy úřady organizovaly domácnosti do jednotek a určití občané procházeli sousedství a hledali možné známky nepokojů.

Na závěr analýza dodává, že implementace systému nebude rovnoměrná, jelikož pouze bohatší části Číny mají dostatečné finance na důkladné sledování.

„Vedení chudších měst mohou shledat administrativní náklady příliš velkou zátěží. Čína se stane schopnou ve sběru dat ve velkých městech, jako je Šanghaj, ale v historicky chudších oblastech, kde je již nyní těžké vysledovat nepokoje, zůstane míra dozoru malá."

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Čína Stratfor cenzura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy