Zde děti bez očí žraly duše živým, San Zhi

Tchaj-Wan - Dnešní výlet za městem duchů bude ve všech směrem netradiční. Tentokrát půjde o lokalitu, která nebyla nikdy dostavěna a dnes už ani neexistuje. Ovšem podmínky našeho seriálu naplňuje bezezbytku.

Jen málokterá oblast dostala tolik názvů a označení. Zamýšlený rekreační komplex byl označován jako San Zhi UFO domy (čínsky 三芝飛碟屋, přepis Sānzhī Fēidiéwū), říkalo se jim rovněž Sanzhi „bachraté domy" nebo San Zhi „Bachraté město" (anglické slovo Pod lze vedle výrazu "bachraté" přeložit také jako "zámotek" nebo "kokon"). Tento soubor nikdy nedokončených a posléze opuštěných staveb kruhovitého tvaru bylo možné vidět v oblasti Sanzhi u New Taipei City na Tchajwanu. Na jejich vzhledu nebylo nic až tak nápadného, vzhledem se podobaly futuristickým domům rozesetých v různých částech celého ostrova. Problém však byl jinde, a sice v lokalitě, kde městečko San Zhi začalo růst.

 Celkový pohled na San Zhi s Tamsui v pozadí (zdroj: reprofoto youtube.com)

Tchajwan má v turistickém ruchu silnou stránku, ovšem nepřehlédnutelným přínosem jsou i různá "odpočinková centra", situovaná stranou velkoměst. Tak tomu bylo i s plánovaným střediskem, jehož stavbu naplánovala společnost Yu-Chou Co., jejíž sídlo bylo situováno do města San Zhi (Sanhjih). Firma se zabývala výrobou plastických hmot, proto projekt oválných buněk dobře ladil s výrobním programem. Stavební povolení dostali investoři na začátku roku 1978 na severním pobřeží nedaleko Tamsui na pozemcích, které vlastnila společnost Hung Kuo Group. Vzhledem k velkému počtu vyšších důstojníků americké armády působící ve Východní Asii se očekávalo, že právě tato skupina bude nejčastnějšími návštěvníky nového zařízení, další klientelu měli tvořit bohatí jedinci hodlající trávit víkendový pobyt mimo města. Ke slovu se pak dostal finský architekt Matti Suuronen (1933-2013), z jehož konstrukční kanceláře vyšel koncept centrálního betonového soklu se schodištěm, na kterém byly jakoby "zavěšeny" tři dvojice obytných buněk. Suuronen byl v té době uznávanou kapacitou v oboru, nejčastěji spojovanou se stylem nazývaným Futuro House (nebo též Ventura House). Stačí si vyhledat příslušné heslo a první, co nás při pohledu na obytné "boxy" napadne, bude souvislost s legendárními lentilkami - druhotnou reminiscencí bude příbuznost právě k UFO.

Záhy se ukázalo, že stavba bude krajně problémová. Ne snad z hlediska technologického, ale kvůli prostředí a financím. Po necelých dvou letech od začátku výstavby zkrachoval hlavní sponzor, společnost Yu-Chou a práce se zastavily. Za příčinu se často uvádí problematická stabilita budov ve vztahu k nestabilnímu podloží a také špatná odolnost bohatě prosklených buněk ve spojitosti s častými výkyvy počasí, jimiž byla oblast stíhána. K tomu se přidaly ještě jevy, které bychom mohli zařadit do sféry nadpřirozena. Na místě chystaného rekreačního centra býval kdysi vojenský hřbitov holandských vojáků padlých ve II. světové válce (hovoří se až o 20 000 kosterních pozůstatků, odhalených během přípravných prací), a výstavba na tomto území dle místních "urazila" nadpřirozené bytosti. Evropan podobný výklad přejde úsměvem a mávnutím ruky, ale o to více platí okřídlené "jiný kraj, jiný mrav". Obavy vykonaly své a společnost musela najímat pracovníky ze vzdálenějších oblastí, platit jim cestu a ubytování, což výstavbu značně prodražilo.

Umělé jeskyně, skluzavky, částečně San Zhi připomínalo zábavní park... (zdroj: reprofoto youtube.com) 

Rozestavěný objekt zůstal bezprizorní a čekalo se, co bude dál. Stále sílící zvěsti také vykonaly své, takže sporadické pokusy o navázání prací rychle skončily. Pokud se později několikrát hovořilo o možném obnovení prací, vstoupil nejdřív do hry odpor místních pamětníků, odrazujících od jakékoli činnosti, jak běžel čas, stoupaly i případné náklady na případnou revitalizaci chátrajících budov, což byl pádný argument pro případné zájemce o převzetí objektu. Postupně by případné náklady dosáhly takové výše, že by se záležitost stala vysloveně nerentabilní.

(zdroj: youtube.com)

Zatímco futuristické objekty prorůstaly zelení a interiéry chátraly, hledalo se vysvětlení, proč celý projekt zkrachoval, ovšem konkrétní příčiny nikdy nebyly přesně stanoveny. Postihováni byli především lidé, mající nějaký vztah ke stavbě - od dělníků až po odpovědné osoby. Buď se stali obětmi autonehod v okolí San Zhi nebo zahynuli přímo při práci na stavbě při pracovních úrazech. Areál si často volili jako prostředí ke své poslední akci sebevrazi, využívající k naplnění svého úmyslu zejména nocí, kdy bylo staveniště opuštěné, protože ho nikdo nechtěl hlídat. Většina místních obyvatel právě tyto incidenty připisovala nadpřirozeným jevům trestajícím nedůstojné zacházení s posvátným územím. K tomu se přičítá i likvidace sochy Čínského draka, ktera měla dané území chránit - ta byla při rozšiřování přístupové komunikace rozpůlena, čímž ztratila schopnost odolávat silám zlých mocností. Už tu padla zmínka o hřbitovu vojáků z II. světové války, přičemž místní obyvatelé se domnívali, že mrtví nelibě nesli vyrušení z věčného spánku a následná úmrtí byla důsledkem jejich hněvu, k nimž se postupně přidávali i duchové nových obětí, které přišly o život v souvislosti se stavbou. Dodnes není přesvědčivě doloženo, kolik lidí na stavbě a v souvislosti s ní vlastně zahynulo, protože na přímý příkaz vlády nebyl tento údaj nikdy uveden. Můžeme si klást otázku, nakolik byla některá svědectví ovlivněna legendami a pověrčivostí, případně snahou se zviditelnit a nebo i varovat ty, kteří by chtěli na San Zhi opět začít stavět. Existují totiž sugestivní výpovědi týkající se některých záhadných úmrtí (zejména těch na stavbě), že lidé těsně předtím, než přišli o život - ať už dílem záhadné náhody nebo ukončením života z vlastní vůle - nelidsky křičeli, že vidí děti bez očí žeroucí jim duši. Dokázat to samozřejmě nelze, ale v několika případech přivolaní lékaři potvrdili, že nebožtíci museli před smrtí prodělat velký psychický šok. 

Postupem času připomínalo San Zhi stále více skládku (zdroj: reprofoto youtube.com)

Opuštěné kruhovité domy se díky své architektuře a rovněž kvůli stále barvitějším příhodám staly předmětem určitého turistického zájmu, který obrovským způsobem narostl díky rozmachu internetu. Na sociálních sítích se o nich živě debatovalo, vznikalo velké množství krátkých amatérských šotů, posléze umisťovaných na sociální sítě, lidé zde pořizovali velké množství fotografií – vzhledem k opuštěnému místu působícímu místy až depresivně se San Zhi poměrně záhy dostalo titulu „město duchů" nebo též „trosky budoucnosti". Návštěvy lokality však také přinášely obvyklé průvodní jevy – vandalismus, rabování a charakteristické „turistické podpisy", zejména graffiti. Experimentální německý pianista Volker Bertelmann (*1966), známější pod uměleckým pseudonymem Hauschka, vyjádřil svůj zájem o San Zhi kultivovanější formou, věnoval mu titulní píseň svého LP Abandoned City (2014).V jiných zemích, mezi něž se bohužel řadí i ta naše, by byl celý objekt záhy vykraden a posléze natolik zdemolován, že by přicházela v úvahu pouze jeho oficiální a konečná likvidace, ale v případě San Zhi narážely úřady na bariéru pověrčivosti místních obyvatel. Jak zpočátku brojili proti stavbě, nyní zase varovali před její likvidací, kterou dojde k další urážce zneuctěných bytostí. Vedle nich existovala stále silnější komunita zastánců San Zhi, jejichž záměrem bylo komplex v rozpadající se podobě zakonzervovat a přetvořit ho na apelující pomník nenaplněných ambicí a rozpínavosti nastupujícího industriálního věku. Vznikla kvůli tomu rozsáhlá internetová petice napříč celým světem, bojující právě za zachování města duchů. Ani jedna strana nakonec neslavila úspěch – 29. prosince 2008 byly zahájeny demoliční práce, přičemž bylo avizováno, že místo bude opětovně využito ke zbudování turistického centra s hotely a plážovým komplexem. V roce 2010 byly všechny obytné buňky odstraněny a místo de facto "srovnáno se zemí". Nastalo jednání o změně místa na přímořské letovisko s vodním parkem, které však stále nebylo nijak uzavřeno.

Související

Více souvisejících

města duchů Tchaj-Wan San Zhi (Tchaj-Wan)

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 44 minutami

před 1 hodinou

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

Rusko poslalo během března na Ukrajinu stovky raket, dronů a tisíce bomb

Při dubnových útocích na Ukrajinu použilo Rusko více než 300 raket, přibližně 300 dronů íránské výroby Šáhid a více než 3200 naváděných bomb. Uvedl to podle agentury Reuters ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy