Čínská chlouba? Nová letadlová loď by měla demonstrovat sílu Pekingu, má ale řadu nedostatků

MAGAZÍN – Čína slavnostně spustila vodu svou novou letadlovou loď, která je sice druhou v pořadí, zároveň však jde o první takové plavilo, které si země sama postavila. A co zatím o této lodi víme?

Loď, která se podle některých zdrojů bude jmenovat jako čínská provincie Šan-tung, vznikla v přístavu Ta-lien na severovýchodě země. Její stavba začala v roce 2014, předloni Čína potvrdila její existenci. Oficiálně by měla začít sloužit v roce 2020.

Plavidlo je řazeno do kategorie 001A, která konstrukčně vychází z první čínské letadlové lodě Liao-ning (typ 001). Podrobnosti o stavbě a konstrukci letadlových lodí typu 001A nebyly zveřejněny Výtlak plavidla je podle serveru NDTV odhadován na 60 000–70 000 tun.

Čínský zpravodajský portál Sina již dříve uvedl, že loď bude mít kapacitu 28-36 letadel - zejména čínských stíhaček pro letadlové lodě J-15 Shenyang a vrtulníků. Podobně jako Liao-ning bude mít tato třída skokanský můstek na přídi.

„Čína má ambiciózní cíl získat větší počet letadlových lodí,“ komentoval vznikající čínskou flotilu Andrew Scobell, vedoucí politolog americké výzkumné instituce RAND Corporation, který psal o čínské letadlové lodi pro magazín US Naval War College Review. Podle něj je jedním z důvodů celého programu snaha pozvednout prestiž čínských vůdců

Jak připomíná server Bloomberg, Peking má v plánu flotilu dále rozšiřovat, výstavba třetí letadlové lodi je již v plném proudu, staví ji státní loďařská korporace v loděnici Jiangnan nedaleko Šanghaje. Obranní analytici zabývající se vojenstvím, řekli tamním státním médiím, že země potřebuje minimálně tři další.

Spuštění plavidla signalizuje „nárůst a zesílení celkové národní moci,“ uvedl Li Jie, čínský námořní expert, pro China's Science and Technology Daily. Li se ale zároveň snažil uhasit jakékoliv náznaky triumfalismu. „I když jsme udělali velké pokroky, nelze říci, že máme technologii, která předčí britské a francouzské letadlové lodě,“ řekl Li.  „Není to tak jednoduché, jak jsme si představovali,“ přiznal.

Podle Richarda Bitzingera, koordinátora programu vojenských transformací na S. Rajaratnam School of International Studies v Singapuru, nemají první dvě čínské letadlové lodě dostatek parních leteckých katapultů, které jsou používané na letadlových lodích pro asistovaný vzlet letadel. To znamená, že J-15 musí nést více paliva a tím dochází k omezení arzenálu. Čína se může pokusit o instalaci parních katapultů na svém třetí lodi, řekl Bitzinger serveru Bloomberg.

Tyto a další technické limity pak podle deníku The New York Times znamenají, že dvě čínské letadlové lodě se nebudou moci pohybovat na moři tak dlouho, jako třeba plavidla americká, stejně tak nebudou moci stíhačky provádět takové manévry, jako ty americké. Budou prý vhodné jako projev síly v rámci regionu, zejména při sporech v Jihočínském moři, spíše než by byly určeny na dlouhotrvající mise daleko od základny.

Tyto lodě jsou podle deníku také náchylné k útoku raket a torpéd, což může být jedním z důvodů, proč jiné země zřejmě nebudou mít zájem o jejich budování. Čínští vojenští představitelé však argumentují, že lodě jsou neodmyslitelnou součástí projektování moci. „Letadlové lodě jsou stále nejvíce provozně silné a hodnotné plošiny na moři,“ uvádí se na oficiálním zpravodajském portálu lidové osvobozenecké armády. „Jsou nenahraditelné a je velmi těžké je překonat.“

Související

Čínská letadlová loď Šan-tung

Čína chce posílit svůj útočný potenciál, varuje bývalý pracovník Pentagonu

NÁZOR - Čína plánuje získat masivní, více než 40 letounů přepravující, technologicky vyspělou, elektromagnetickým katapultem vybavenou letadlovou loď o výtlaku 85 tisíc tun, která by měla mnohem větší útočný potenciál než první čínské letadlové lodě. Situaci rozebral vojenský publicista a bývalý pracovník Pentagonu Kris Osborn v komentáři pro server National Interest.

Více souvisejících

Šan-tung (čínská letadlová loď) Čínská armáda Čína

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kaliňák: Ficova zranění jsou rozsáhlá. Mnoho věcí se bude muset znovu naučit

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák dnes na tiskové konferenci uvedl, že rozsah zranění u premiéra Roberta Fica, která byla způsobena čtyřmi střelnými ranami vypálenými atentátníkem, je tak rozsáhlý, že odpověď organismu může být ještě náročná. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy