Největší průmyslová havárie v historii: Bhópálská katastrofa zasáhla půl milionu lidí, desítky tisíc zabila

Je 2. prosince roku 1984 a lidé v indickém městě Bhópál za sebou mají den jako každý jiný. Po příchodu z práce tráví čas s rodinou nebo přáteli a večer ulehají ke spánku. Poté, co se hodinová ručička přehoupne přes půlnoc, stále nikdo netuší, že se zanedlouho stane něco, s čím se dosud žádný člověk nesetkal. Na město se valí ohromný mrak jedovatého plynu, který začne za několik minut zabíjet ve velkém. Obyvatelé města o tom ale zatím neví, nikdo je nevaroval, nikdo nevyhlásil poplach. A pak jedovatý mrak udeří naplno. A začnou umírat tisíce lidí.

Společnost Union Carbide Corporation (Union Carbide) je jedna z nejstarších chemických společností ve Spojených státech. Přišla na způsob, jak levně vytvářet ethylen ze zemního plynu, čímž umožnila vznik moderního petrochemického průmyslu. Kromě jiného se také zaměřuje na práci s chemickými látkami, jedy a pesticidy.

První závod firma postavila v malém městečku v Západní Virginii. Následně se rozhodla expandovat do Indie a v Bhópálu chtěla vystavět továrnu za co nejmenší finanční obnos. Rozhodla se proto ušetřit na snížení bezpečnostních systémů.

Konstruktéři dostali jasné zadání. Namísto nerezové oceli použili běžnou ocel, malé cisterny na skladování chemikálií nahradily obrovské nádrže, a ve finále ušetřila firma na stavbě chemičky 8 milionů dolarů oproti menší továrně v USA.

Tím ale šetření neskončilo. Byla pozastavena činnost chladícího systému, polovina lidí propuštěna, a majitelé si mnuli ruce nad výhodným obchodem, který jim zajistil výrobu chemických látek v levné továrně v Indii za co nejmenší vstupní náklady. Šetřilo se kde to jen šlo a nedbalo se na zabezpečení ani na pohodlí zaměstnanců.

To se ale záhy projevilo. Lidé pracující v továrně byli krátce po uvedení chemičky do provozu vystaveni nebezpečným plynům a museli být hospitalizováni. Poté byl jeden ze zaměstnanců vystaven jedovatému fosgenu a na následky otravy zemřel. A podobných nehod přibývalo.

Vedení Bhópálského závodu o nehodách informovalo americké ústředí Union Carbide Corporation v Connecticutu, které do oblasti poslalo své experty. Ti v roce 1982 zjistili, že továrna je v katastrofálním stavu. Objevili desítky vad, které mohly vést ke katastrofě, a zjistili zvýšení riziko exploze.

K pozdějšímu překvapení vyšetřovatelů ale inženýři neudělali nic proto, aby sjednali v indické pobočce nápravu. Sepsali zprávu o stavu chemičky a zajistili, aby se k ní nikdo nedostal. Nedbali na nulové zabezpečení, vysoká rizika nehod a stížnosti zaměstnanců. To se jim stalo osudným.

 2. prosince 1984 pracovníci továrny čistili potrubí, kterým proudil do nádrží methylisokyanát, vysoce toxická sloučenina vznikající při výrobě pesticidů a insekticidů. Čištění bylo prováděno pomocí proudu vody která se dostala nádrže a s toxickou látkou začala reagovat.

Po několika minutách byla nádrž tak horká, že vznikl silný přetlak, který zlomil ventil nádrže. Z ní uniklo do ovzduší 40 tun silně jedovatého plynu. Stalo se to 3. prosince jen několik minut po půlnoci, kdy foukal mírný jižní vítr směrem na Bhópál s milionem obyvatel. 

O úniku plynu bylo okamžitě informováno vedení továrny, které absolutně nic neudělalo. Nespustilo poplach ani nevarovalo obyvatele o úniku plynu, jen nečinně přihlíželo největší průmyslové tragédii, s jakou se kdy lidstvo setkalo. A popíralo, že by k nějaké nehodě došlo.

Noc byla chladná a díky tomu mrak o rozloze 60 kilometrů čtverečních sestoupil na spící město. Tisíce lidí se po nadýchání probudily a začaly zvracet, jed jim popálil oči, nos a krk, plíce zaplavila voda, to vše doprovázely silné bolesti. Zatím ale stále nikdo stále nevěděl co se stalo, a počet mrtvých šel do tisíců.

Během prvních několika hodin a dní zemřelo na otravu 8000 lidí. Počet mrtvých ale v průběhu dní nadále rostl a celkově podlehlo na následky zasažení plynem 25 tisíc lidí. Dalších půl milionu lidí bylo jedovatou látkou zasaženo.

Ti, kteří přežili, ale skončili s nenávratným poškozením plic a sinými bolestmi hlavy. Účinek jedu se na nich projevil formou depresí, únavy nebo totálního vyčerpání. Zasažení lidé měli poškozený imunitní systém, trávicí ústrojí, a těhotné ženy musely na potrat. Ty, které to odmítly, porodily postižené děti. Dodnes na následky katastrofy umírají ročně desítky lidí.

Chemička byla okamžitě po havárii uzavřena a začal masivní soudní proces, který skončil po pěti letech jasným verdiktem. Firma dospěla k mimosoudnímu vyrovnání ve výši 470 miliónů dolarů. S ohledem na počet zraněných lidí ale jde o směšnou částku, neboť odškodné na osobu nepřesáhlo 500 dolarů a nestačilo ani na lékařské výlohy. 

Pod palbu kritiky se dostala i tehdejší indická vláda. Neměla povolit stavbu takového komplexu na rizikovém místě, odškodné také nebylo velké a navíc bylo lidem vyplácenu velmi pozdě. Případ se tak opět dostal před soud a pokračoval až do roku 2010, kdy bylo shledáno vinnými z podílu na katastrofě sedm manažerů společnosti Union Carbide.

Původně bylo v roce 1987 obviněno 9 osob a hrozily jim tresty odnětí svobody do výše 10 let, jeden z obžalovaných ale zemřel a druhý zmizel. Nakonec soud zbylým sedmi udělil tresty vězení na dva roky. Podle mnohých žalostně málo na to, jaké katastrofy se dopustili.

Nyní je továrna v dezolátním stavu a podobně jako například Černobyl je zamořená jedovatými látkami, které se nadále uvolňují do okolí. Celý komplex je silně kontaminován pesticidy, těžkými kovy a chemikáliemi a naměřené hodnoty milionkrát přesahují doporučené hodnoty Světové zdravotnické organizace. V okolí chemičky ale stále žije na 20 tisíc lidí, kteří pije kontaminovanou vodu a obdělávají jedovatou půdu, což má za následek další umírání. 

Související

Zemětřesení, ilustrační foto

Přírodní katastrofy letos způsobily výrazně nadprůměrné škody

Hurikán Ian a další přírodní katastrofy způsobily od začátku letošního roku pojištěné škody v odhadované výši 115 miliard USD (téměř 2,7 bilionu Kč). To je vysoko nad desetiletým průměrem, který činí zhruba 81 miliard dolarů. Uvedla to dnes švýcarská zajišťovna Swiss Re, která patří k největším na světě.

Více souvisejících

katastrofy Indie Bhópálská katastrofa

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy