Jižní Koreji došla trpělivost. Zničí Pchjongjang, pokud bude KLDR hrozit jadernými zbraněmi

Podle výpovědi zdroje z vojenských jednotek Jižní Korey má Soul v plánu vyslat na Kim Čong-una balistické střely, které by zničily většinu Pchjongjangu, pokud by se zdálo, že hodlá aktivovat jaderné zbraně.

Agentura Yonhap News Agency citovala anonymní vojenský zdroj, který tvrdil, Soul hodlá zabít Kim Čong-una, i kdyby měl zničit Pchjongjang. „Každá čtvrť Pchjongjangu, především tam, kde sídlí vedení KLDR, bude zničené balistickými střelami a dělostřeleckými granáty, jakmile KLDR ukáže známky využívání nukleární zbraně,“ řekl zdroj agentuře.

Poslední jaderný test KLDR provedla 4. července 2017 a podle Kim Čong-una by svými zbraněmi KLDR byla schopná zasáhnout většinu USA. KLDR tvrdí, že standardizovala své nukleární hlavice a je schopná vyslat je na balistických střelách.

Plán Jižní Korey „Korea Massive Punishment and Retaliation“ se podobá výhrůžkám KLDR, která poměrně pravidelně vyhrožuje, že promění Seoul v moře plamenů. KLDR má přitom stovky různých zbraní s dlouhým dostřelem, které jsou neustále namířené tak, aby v případě konfliktu mohly bombardovat Soul. Ačkoliv KLDR pravděpodobně účinnost zbraní přehání, pořád by takový útok mohl zabít tisíce.

Zdroj Yonhap News Agenci prohlásil, že v případě jaderného útoku na Jižní Koreu „bude hlavní město KLDR vymazáno z mapy a proměněno v prach“. Armádní vedení v Soulu prohlašovalo něco podobného, naznačovalo, že Soul má plán pro případ konfliktu.

„Pokud bude Severní Korea pokračovat se svými provokacemi, které by ohrožovaly života a bezpečí našich občanů, naše armáda tvrdě potrestá zdroj provokace, její podpůrné síly a velení,“ prohlásil major generál Kim Yong Hyun v roce 2013. V té době obě strany prováděly mnoho vojenských cvičení v oblasti Demilitarizované Zóny a vládlo mezi nimi silné napětí.

A ačkoliv obvykle velení znamená vojenské velitele, v tomhle případě by Soul zaútočil přímo na hlavní vedení celého režimu, včetně Kim Čong-una. Podle The Telegraph se brigádní generál Cho Sang Ho zmínil, že Jižní Korea „vyvine strategie, které jí poskytnou výhodu nad Severem, jako je psychologické válčení, schopnost přesných zásahů a úderů na vedení.“

Takový úder by pravděpodobně spoléhal na rychle se pohybující balistické střely, střely s přesným mířením a válečná letadla. Soul představil, že takové zbraně má, jen není jisté, kolik přesně jich je. Ví se však, že vlastní minimálně 200 střel s krátkých dosahem ATACMS, které si koupil krátce po roce 2000 od Spojených států. Mají sice krátký dosah, ovšem do Pchjongjangu je to z demilitarizované zóny vzdušnou čarou necelých 150 kilometrů, což by tyto střely zvládly.

Je tedy jasné, že Jižní Korea má možnosti, jak vedení KLDR napadnout. Problémem je, že tyto údery málokdy vyjdou. Většinou je důvodem to, že vedení skrývá svoje pozice. A lokace cílů je velmi důležitá, pokud má existovat naděje.

Podle serveru War is Boring má Kim Čong-un pravděpodobně plán v případě, že by se musel před útokem skrýt pod zemí. Bylo by šokující, kdyby nemusel. USA se pokoušela udělat množství úderů na Saddáma Husajna a další irácké vedení. Místo toho tyto údery zabily tucty nevinných.

KLDR by pravděpodobně jakoukoliv válku prohrála, ovšem je jasné, že má tendence bouřit se. To, že Jižní Korea výrazně naznačuje, že hodlá masivně opětovat útoky, naznačuje, že moc jinou šanci nemá.

Pokud KLDR zaútočí, Jižní Korea zaútočí zpátky stejnou silou. Tímto stylem by však konflikt mohl vyeskalovat a zničit celý poloostrov. Prohlášení, že má Soul plán vyslat úder až ke Kim Čong-unovi do ložnice, pravděpodobně diktátora nepřesvědčí, aby přestal zbrojit. Ne, že by to udělal tak jako tak, uzavírá War is Boring.

Související

Více souvisejících

Jižní Korea Severní Korea (KLDR) Kim Čong-un Jaderné zbraně Atomová bomba

Aktuálně se děje

před 46 minutami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy