Čínská invaze do Evropy: Je vstupní bránou Česká republika?

Praha/Peking - Prohlubování čínsko-českých vztahů v posledních letech vyvolává řadu reakcí - podnikatelé to s vidinou velkých obchodů vítají, naopak obhájci lidských práv tento krok kritizují. Populární Youtube kanály China Uncensored a VisualPolitik společně vytvořily video, kde nabízejí zajímavý pohled cizinců na situaci.

Pokud si politici myslí, že přátelství s Čínou je založeno na rovnoprávném postavení obou států, měli by se podívat do historie. Až do Opiových válek měla Čína vždycky navrch a od založení ČLR se pokouší znovu upevnit svou mocenskou pozici. To znamená, že uzavírají jen ty smlouvy, ze kterých budou čerpat víc. I kdyby to mělo být jen tajně.V politicko-satirickým snímku se autoři obávají, že za přátelstvím s Českou republikou stojí především snaha proniknout hlouběji do Evropy. A naši zemi si nevybrali jen tak náhodou. Podle China Uncensored jsme státem s nejvyšší spotřebou piva na hlavu, ale také nejúspěšnější zemí bývalého Východního bloku ve střední Evropě. Na rozdíl od ostatních postkomunistických států se těšíme rychle rostoucí ekonomice a upřímně řečeno, zdejší lidé nikdy neměli Sověty příliš v lásce. Připomínají tak několik dekád komunistického režimu včetně okupace v roce 1968. Tohle vše patří naštěstí do historie. Problém je, že dějiny mají tendenci se opakovat.Autoři mají za to, že od sametové revoluce a bývalého prezidenta Václava Havla, který je i v zahraničí znám svým přátelstvím s dalajlámou, se situace změnila s úřadem prezidenta Miloše Zemana. Současného českého státníka vidí jako fanouška čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a za poslední tři roky se spolu setkali hned šestkrát. V říjnu 2014 se Zeman stal prvním prezidentem České republiky, který oficiálně navštívil ČLR. O rok později se zúčastnil největší vojenské přehlídky v historii moderní Číny jako jediný západní státník. Setkat se tam naopak mohl s Vladimírem Putinem a média spekulovala i o přítomnosti Kim Čong Una.

Si Ťin-pching měl být na oplátku pozván i do Prahy a uskutečnit se tak mělo v roce 2016. Jen pár dní před oficiální návštěvou však do Prahy zavítal dalajláma, a narozdíl od Václava Havla se nynější český prezident od tibetského duchovního vůdce distancoval. Jako by to nestačilo, VisualPolitik poukazuje na to, jak zahraniční média vnímala odepření medaile Jiřímu Bradymu. Prý to byl trest za setkání s dalajlámou.Návštěva nicméně přinesla ovoce a a cestovní kanceláře v Číně zaznamenaly nárůst zájmu o Prahu. Bank of China zde otevřela pobočku a byla podepsána řada obchodních smluv a dohod o spolupráci a investic. Nicméně o rok později střídá nadměrná očekávání spíše zklamání a řada ohlášených vstupů čínských firem na český trh má zpoždění.Prezident Zeman však neztrácí naději a sám se vyjádřil, že by rád, kdyby se Česká republika stala pro Čínu vstupním bodem do Evropy. Peking se snaží proniknout ve větším do EU už dlouhodobě, ale dosavadní snahy vykázaly jen malý úspěch. Evropskému parlamentu mimo jiné vadí (ne)dodržování lidských práv v Číně a tlačí na vládu, aby to řešila.Peking se tak možná rozhodl změnit strategii a na EU už nebude apelovat jako na celek, ale uzavře řadu líbivých slibů s menšími státy jako je ČR, a tím si zajistí lepší postavení. VisualPolitik upozorňuje, že tohle není pro Čínu žádná novinka. Stejnou taktiku už použili na rozvrácení ASEANu - organizace, která sdružuje státy jihovýchodní Asie.

Související

Více souvisejících

Čína Česká republika Miloš Zeman Si Ťin-pching návštěva činského prezidenta v ČR

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy