Vízum pro uprchlíky před klimatickými změnami? Státy se připravují na exodus

Wellington - Tisíce lidí musí každoročně utéct před přírodními katastrofami vyvolané klimatickými změnami. A do budoucna bude mnohem hůř. Nedávná studie varovala, že uprchlická krize teprve začne, z Afriky bude proudit do Evropy deset až dvacet milionů uprchlíků, kteří se budou chtít schovat před globálním oteplováním.

Státy proto už nyní přemýšlejí nad tím, jak budou s krizí bojovat. Nejpokrokovější jsou přitom v otázce lidé na Novém Zélandu, kde se nyní přemýšlí o vytvoření víz pro uprchlíky, kteří budou muset hledat nový domov kvůli klimatickým změnám. Program prozatím bude garantovat ochranu pro 100 lidí ročně.

Projekt země zatím cílí především na ostrovní národy v Pacifickém oceánu, kde už nyní mizí vesnice z pobřeží kvůli zvyšování hladin oceánů na základě tání ledovců. Podle expertu přijde každou vteřinu jeden člověk o domov v důsledku klimatických změn. A ten počet se bude v následujících letech neustále zvyšovat.

"Vlády, které se připravují už nyní, dělají skutečně moudré rozhodnutí," tvrdí Geoff Dabelko z Univerzity v Ohiu. Nový Zéland je v tomhle směru skutečně revoluční, země přitom patří k té skupině států, kde víza získáte v tom nejsložitějším a nejdelším procesu. Úřady každého, i turistu, chtějí pečlivě zkontrolovat.

Podle studie už o své domovy od roku 2006 přišlo kolem 25,4 milionů lidí, do roku 2050 se očekává útěk až 200 milionů uprchlíků z rovníkové oblasti. Austrálie a Nový Zéland očekávají nápor z pacifických ostrovů, zatímco sahelská Afrika spíše zvolí útočiště v Evropě.

Nový Zéland se rozhodl jednat s předstihem, i když žádná oficiální diskuze na toto téma se na půdě Organizace spojených národů ještě neuskutečnila. Podle nynějších zákonů by uprchlík před klimatickými změnami měl být považován za nelegálního migranta.

Podle Ženevské úmluvě o uprchlících z roku 1951, je uprchlík právní termín používaný pro ty, kteří potřebují ochranu kvůli perzekucím, které jim hrozí na základě "rasy, náboženství, národnosti či příslušenství k nějaké politické skupině". Žádný stát zatím nevnímá klimatické změny jako důvod k perzekucím.

Podle výzkumu Univerzity z Yorku v roce 2016 se státy příliš nehrnou do toho, aby vytvořili novou kategorii či rozšířili definici uprchlíka, pokud k tomu nemají nějaký historický precedent. Důvody, proč lidé migrují, jsou odjakživa velmi různorodé a málokdy lze najít pouze jeden faktor. Klimatické změny se však do budoucna stanou jedním z hlavních vlivů.

Související

Ilustrační fotografie.

Nenormální únorové počasí. Je o více než šest stupňů tepleji

Čeští meteorologové předpokládají, že letošní únor bude nejteplejším únorem v Česku v historii měření. Na sociální síti X to v pondělí uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V průměru je zatím o více než šest stupňů tepleji oproti dlouhodobému průměru. 

Více souvisejících

globální oteplování pařížská klimatická dohoda uprchlíci

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na ekonomickém fóru ve Vladivostoku

Rusko se připravuje na válku s NATO? Odvolání Šojgua z funkce ministra naznačuje, co Kreml chystá, tvrdí ISW

Podle analýzy amerického Institutu pro výzkum války (ISW) navrhnutí Andreje Belousova, dosavadního prvního místopředsedy ruské vlády a ekonoma, na post ministra obrany naznačuje, že prezident Vladimir Putin podniká kroky směřující k mobilizaci ruské ekonomiky a zbrojního průmyslu pro potenciálně dlouhodobý konflikt na Ukrajině a možnou budoucí konfrontaci s NATO. 

před 7 hodinami

MS v hokeji

Navzdory bojovnému srdci Poláci nestačili na zkušenější Švédy, alpské derby nabídlo jedenáct branek

Po vyrovnané boji s Lotyši narazili Poláci ve svém druhém zápase na letošním MS na daleko těžšího soupeře a to Švédy. Přestože ani tentokrát našim severním sousedům nechybělo vedle hlasité podpory z hlediště Ostravar Areny podobě nadšení jako proti pobaltskému soupeři, kvalita v jednotlivých hokejových dovednostech byla znát. Seveřané rozhodně nehráli na plný plyn, ale i v poněkud utlumeném režimu si dokráčeli za pohodovou výhrou 5:1 a k dosavadním třem bodům si tak připsali další tři. To v Praze se favorizovaným Švýcarům nerodilo očekávané vítězství vůbec lehce. Alpské derby nabídlo jedenáct branek, přičemž tu rozhodující vstřelili Švýcaři až v poslední minutě základní hrací doby. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Rusko hlásí dronové útoky na Lipeckou, Belgorodskou a Kurskou oblast

Ukrajinský dronový útok způsobil v noci na pondělí požár elektrické rozvodny v ruské Lipecké oblasti, tvrdí tamní gubernátor Igor Artamonov. Nálet bezpilotních letadel hlásili i představitelé Belgorodské a Kurské oblasti, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy