Co skrývají Kimovy arzenály? Profesor varuje před podceněním KLDR

NÁZOR – Je chybou představovat si jakoukoliv potenciální válku s KLDR jako gentlemanskou šachovou partii, v níž se strany střídají v tazích a dobře rozumějí útoku i obraně, deklaruje profesor mezinárodního práva Alexander Gillespie z novozélandské University of Waikato. V komentáři pro server Al-Džazíra tvrdí, že toto chybné vnímání se zřetelně projevuje především ve dvou ohledech.

Rakety různých typů

Zaprvé se předpokládá, že protiraketová obrana momentálně rozmístěná v Jižní Koreji a Japonsku by ochránila tyto země před střelami krátkého, středního i dlouhého doletu vypálenými ze Severní Koreje, konstatuje odborník. Vysvětluje, že tyto naděje pocházejí z pozoruhodných úspěchů, které dané systémy dosahují při sledování a ničení raket.

Za příklad dává Gillespie americké systémy Aegis a THAAD, které jsou určeny proti střelám středního dosahu, přičemž dosahují úspěšnosti 83, resp. 100%. Obrana proti raketám krátkého doletu, jako americký systém Patriot, v poslední době rovněž zaznamenala výrazné zlepšení, dodává odborník.

„Ačkoliv tato čísla zní impozantně, narušuje je mnoho pochybností,“ píše profesor. Připomíná, že byť míra úspěšnosti při ničení střel krátkého a středního doletu je zdánlivě dobrá, v případě mezikontinentálních balistických raket činí pouze okolo 50%. Navíc, většina testů se provádí v ideálních podmínkách, v nichž je pečlivě sledován a ničen jeden cíl a počet rozmístěných systémů je ve skutečnosti nízký, poukazuje Gillespie. Konstatuje, že americká obrana proti mezikontinentálním raketám nyní čítá jen 44 střel, v Jižní Koreji se nachází jediná baterie systému THAAD s 48 střelami, kterou doplňuje 16 baterií systému Patriot, každá o 16 střelách.

I za podpory dalších protiraketových technologií tyto počty nestačí k zastavení nejméně dvou set severokorejských baterií střel krátkého dosahu s 600-1000 střelami a možná až stovky severokorejských raket středního a dlouhého doletu, varuje expert. Přitom se podle něj dá očekávat, že KLDR by tyto prostředky odpalovala velmi rychle s cílem zmást, zničit, přečíslit a oklamat protiraketovou obranu, tudíž by se zdaleka nejednalo o ideální podmínky, v nichž většina současných testů probíhá.

Chemické a biologické zbraně

Druhou chybou je dle profesora předpoklad, že ačkoliv KLDR preferuje své rakety osadit jadernými hlavicemi, nepočítá s nasazením dalších zbraní hromadného ničení, jmenovitě chemickými a biologickými zbraněmi, které může vlastnit.

„Základním problémem zde je, že ačkoliv se mezinárodní společenství shodlo na zákazu chemických i biologických zbraní jako metody válčení v roce 1925 a následně tento zákaz aktualizovalo pro biologické zbraně v roce 1972 a chemické zbraně v roce 1993, není jasné, zda se Severní Korea cítí těmito okolnostmi vázána,“ píše Gillespie. Podotýká, že KLDR sice přistoupila k dohodě z roku 1925, ale nikoliv k té z roku 1993, a přestože podepsala dohodu z roku 1972, v dané oblasti nenaplňuje ani základní očekávání.

Nejsilnějším důkazem, že Severní Korea vlastní chemické zbraně, byla vražda Kim Čong-nama plynem VX v Malajsii, která přišla po desítkách let spekulací, zda KLDR tyto prostředky vyrábí, deklaruje odborník. Odkazuje na jihokorejské odhady, podle nichž má Pchjongjang zásoby chemických zbraní v rozmezí 2.500 a 5.000 tun, přičemž tyto prostředky lze nasadit pomocí raket, letadel i lidské síly, ale v severokorejském případě by se zřejmě jako nosič posloužilo 5.400 raketometů a 4.400 děl, které komunistická země údajně vlastní.

Ačkoliv některé analýzy vysoce medializovaných návštěv Kim Čong-una ve zdánlivě nevýznamných továrnách na pesticidy a laboratořích tvrdí, že může jít o znak tajného programu biologických zbraní, podle profesora v dané oblasti pouze hádáme. Za pravděpodobnou sice považuje možnost, že KLDR vyvíjí tyto zbraně od 60. let a zřejmě jich má až 13 jejich typů, připouští však, že o existenci úspěšného a rozsáhlého programu biologických zbraní v Severní Koreji chybí nezpochybnitelný důkaz.

„Momentálně existují černé díry v informacích ohledně toho, zda Severní Korea biologický materiál úspěšně převedla do (podoby) zbraní a překonala bariéry, které zastavily jiné (státy),“ píše Gillespie. Dodává, že stejně tak není zřejmé, zda KLDR disponuje potřebnými nosiči a účinnými opatřeními bránícími rozšíření patogenů v její vlastní populaci.

Nedostatek informací o zemi zahalené v tajemství, která nepřestává překvapovat mezinárodní společenství postupem v jaderné a raketové technologii, podle experta za žádných okolností nesmí být považován za důkaz, že KLDR nemá účinné biologické zbraně. Efektivní prostředky k ochraně Jižní Koreji, Japonska a dalších zemí pro případ, že se Severní Korea rozhodne jít do války, tedy jednoduše neexistují, uzavírá rázně profesor.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Chemické zbraně Jaderné zbraně biologické zbraně Severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy