Korupce a zneužívání pravomocí: Jihokorejský soud poslal bývalou prezidentku na 24 let za mříže

Soul - Bývalou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje obvinil místní soud z přijímání úplatků, zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání a odsoudil k 24 letům vězení. Trest se nevyhnul ani její blízké přítelkyni Čcho Son-sil, která hrála významnou roli v úplatkářské aféře, jež vedla k jejímu odvolání, a ředitelům firem Samsung a Lotte. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Šestašedesátiletá Pak Kun-hje tato obvinění odmítá a veškerá soudní líčení dlouhodobě bojkotuje. Nezúčastnila se ani dnešního vynesení rozsudku s odvoláním se na údajně špatný zdravotní stav. Podle jihokorejského právního řádu má týdenní lhůtu na odvolání se proti rozhodnutí soudu nižší instance.

Státní žalobce původně požadoval 30 let odnětí svobody a peněžitý trest 120 mld jihokorejských wonů (2,3 mld. českých korun).

Teokratická Jižní Korea?

Soud došel k jednoznačnému závěru, že bývalá jihokorejská prezidentka společně se svojí přítelkyní Čhe Son-sil tlačila na místní konglomeráty, včetně Samsung a Lotte, k finanční podpoře nadací vlastněných rodinou Čhe Son-sil.

Ty si měly tímto způsobem přijít na dary a dotace ve výši 37,5 mld. jihokorejských wonů (necelá milarda českých korun). 

Čcho Son-sil, dcera pastora, neměla nikdy žádné politické zkušenosti, ale podle amerických diplomatů se jí podařilo získat mimořádný vliv na jihokorejskou prezidentku, která v podstatě skákala, jak Son-sil pískala. Jejího vlivu na nejvyšší ústavní představitelku si nemohli nevšimnout opoziční poslanci, kteří řekli, že je vláda Pak Kun-hje "děsivou teokracií".

Skandál svým způsobem potvrdil veškerá podezření jihokorejských občanů ve vztahu k politice, která je podle nich ovládaná soukromými firmami, jenž hrají ústřední roli v rozvoji místní ekonomiky.

Ačkoliv se zvolení Pak Kun-hje jako první ženy v prezidentském úřadu vnímalo jako jakási satisfakci dceři zavražděného diktátora Pak Čong-hui, kterému se ale podařilo učinit z jedné z nejchudších zemí asijského tygra, její politické způsobení bude mít pravděpodobně za následek významnou volební ztrátu konzervativní Velké národní strany, v níž působila.

Její politická aféra navíc také podpoří veškeré předsudky místních obyvatel k neschopnosti žen uplatnit se ve vysoké politice, neboť jihokorejská kultura je obecně vzato velmi patriarchální (není například zvykem, aby jihokorejské ženy podávaly ruku na pozdrav apod. - zdroj MZV)

Další lidé v nemilosti

Vězeňské cele se podle britského deníku The Guardian nevyhne ani Čcho Son-sil a ředitelé koncernů Samsung a Lotte. Son-sil dostala v únoru 20 let odnětí svobody a ředitelé Samsung a Lotte kratší trest. 

Pak Kun-hje byla první demokraticky zvolenou prezidentkou, odvolanou z úřadu během volebního období. Obecně vzato se jednalo o neoblíbenou političku. Za její impeachment demonstrovaly v Soulu tisíce lidí. Těmto protestům se říkalo Svíčková revoluce.

Prezidentku podpořily tisíce lidí pamatujících jejího otce

I navzdory tomuto skandálu si Pak Kun-hje drží tvrdé jádro svým příznivců, zejména u starší generace, která si pamatuje bídu a chudobu, která přišla po korejské válce, z níž je vytáhl její otec Pak Čong-hui. 

Ačkoliv si dnes většina lidí spojuje Jižní Koreu s bohatstvím a kapitalismem a Severní Koreu s chudobou a komunismem, tak tomu tak v historii vždycky nebylo. Prvních deset let po korejské válce patřila Jižní Korea mezi 10 nejchudších zemí světa, jejichž HDP se pohybovalo i pod hranicí některých afrických a latinskoamerických zemí.

Více, než tisíc podporovatelů Pak Kun-hje se shromáždilo před budovou soudu, kde zpívali národní hymnu, mávali jihokorejskými a americkými vlajkami a žádali osvobození prezidentky. Celý soudní proces je podle jejich názoru politicky vykonstruovaný. Demonstrující neváhali dokonce ani zablokovat dopravu.

"Měla by být osvobozená, ale místo toho jí vlastně zavraždili. Vězení ve svém věku nepřežije. Velmi smutné!," řekl Alex Fischermann, Korejec adoptovaný do USA, který přiletěl do Soulu kvůli podpoře Pak Kun-hje

Jiné demonstrující znepokojuje vstřícný postoj nového jihokorejského prezidenta Mun Če-ina k Severní Koreji.

"Jsme tady, abychom bránili naší zemí proti Severní Koreji. Bojujeme proti Kim Čong-unovi a Mon Če-inovi, kteří ohrožují naší bezpečnost a demokracii," řekl jeden z demonstrujících.

Pak Kun-hje není zdaleka jediným vrcholným politikem, který byl stíhán pro korupci a zneužívání pravomoci. Její předchůdce v prezidentském úřadu I Mjong-bak byl například odsouzen kvůli zpronevěře a daňovým únikům. Další lídři byli odsouzeni v roce 1996, jeden k trestu smrti. Oba pak později omilostnili.

Související

Více souvisejících

Jižní Korea Pak Kun-hje

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy