Bouřlivé mocenské boje v Číně? Expertka poukázala na překvapivé souvislosti

NÁZOR - Zahraniční vztahy nadále rapidně stoupají na žebříčku politické agendy v Číně, konstatuje Zoe Leungová v komentáři pro server National Interest. Mezinárodněpolitická analytička z think tanku EastWest Institute poukazuje, že právě stabilní vnější prostředí je klíčem pro růst čínské ekonomiky i domácí stabilitu.

Nezvyklá povýšení

Rostoucí tense mezi Čínou na vzestupu a jejími sousedy i Spojenými státy zvyšují sázky, které je Peking ochoten podstoupit při hájení svých stanovisek na mezinárodní scéně za pomoci ekonomických, politických a vojenských prostředků, soudí odbornice. Dodává, že v tomto ohledu bylo nedávné nezvyklé mocenské povýšení některých kariérních diplomatů významným krokem, který má usměrnit rozhodovací procesy v čínské zahraniční politice a upevnit světové vůdčí postavení Pekingu.

"Uvedené kroky představují masivní posílení pevné, ústřední role Komunistické strany Číny v utváření a realizaci zahraniční politiky," deklaruje Leungová. Připomíná, že během 19. sjezdu strany loni v říjnu byl do pětadvacetičlenného politbyra, vrcholného mocenského orgánu, dosazen přední čínský kariérní diplomat, člen státní rady Jang Ťie-čch', přičemž rozhodnutí bylo přijato se zdviženým obočím, jelikož Jang v komplikované čínské mocenské hierarchii přeskočil například místopředsedy parlamentu a Ústřední vojenské komise.   

Jang momentálně působí jako generální tajemník a ředitel kanceláře Ústřední komise pro zahraniční záležitosti, což je nadvládní stranický orgán koordinující zahraniční politiku generálního tajemník Komunistické strany Číny a prezidenta Si Ťin-pchinga, poukazuje analytička. Doplňuje, že k velkému překvapení se Jang následně nedočkal dalšího povýšení ani vládní funkce na březnovém každoročním zasedání čínských nejvyšší legislativních a poradních orgánů, což je nezvyklé již kvůli tomu, že Jang se stal členem politbyra v pokročilém věku 67 let.

Jang tak v poslední době navštívil Soul a Nové Dillí pouze v pozici zvláštního představitele prezidenta Si Ťin-pchinga, bez státní funkce, připomíná Leungová. Fakt, že Jang nedrží státní funkci, v kombinaci s jeho stávajícím postavením podle jejího názoru naznačuje možnou snahu o konsolidaci čínského zahraničněpolitického aparátu pod Jangovou taktovkou v rámci širší institucionální reformy jeho diplomatické role.  

"Jang je typickým příkladem čínského diplomatického pracovníka v moderní (čínské) historii," pokračuje expertka. Vysvětluje, že jako mladý diplomat působil coby tlumočník při jednání Teng Siao-pchinga s Georgem H. W. Bushem, již na úvod své kariéry se seznámil s vysokou diplomacií, jelikož se stal nejen nejmladším náměstkem ministra zahraničí i čínským velvyslancem v USA, navíc reprezentuje generační změnu v čínské zahraniční politice, jelikož byl prvním ministrem zahraničí, který se narodil až po vzniku Čínské lidové republiky.

Význam Janga pro čínskou diplomacii nespočívá jen v jeho osobním úspěchu, ale také v jeho měkkém přístupu, který doplňuje tvrdý styl vlády Si Ťin-pchinga, především za situace, kdy se zdá, že Čína se pokouší nastavit křehkou rovnováhu mezi obranou svých zájmů a minimalizací rizika konfliktu, uvádí analytička. Podotýká, že v Číně je Jang považován za předního experta na USA, jelikož jeho kariéru lemují nejdůležitější události moderních americko-čínských vztahů. Také fráze "nový typ velmocenských vztahů", který čínská inteligence s oblibou užívá k popisu americko-čínských vztahů, je spojována s Jangem, podotýká Leungová.

Strategická rivalita se stává normou

Další nezvyklé povýšení se týkalo ministra zahraničí Wanga I, který nahradil v pozici člena státní rady zodpovědného za zahraničněpolitické otázky právě Janga, uvádí odbornice. Domnívá se, že obsazení tohoto postu druhým nejvýše postaveným čínským diplomatem dále usměrňují koordinaci a realizaci čínské zahraniční politiky, jelikož ministerstvo zahraničí v Číně hraje tradičně malou roli.  

Wang je znám svým sebevědomím a charismatem při řešení horkých regionálních problémů a silnou veřejnou obhajobou Čínských zájmů, připomíná Leungová. Dodává, že velkou podporu v Číně sklidil jeho návrh na zažehnání korejské krize, navíc se Wang- expert na Japonsko a někdejší čínský velvyslanec v Tokiu - jako první vysoký čínský představitel po osmi letech nedávno setkal se svým japonským protějškem Taro Konoem.

"Posilování čínského diplomatického profilu povyšováním hvězdných, zkušených kariérních diplomatů koresponduje s vizí prezidenta Si Ťin-pchinga o konsolidaci tvorby zahraniční politiky v rámci nejvyšších pater Komunistické strany Číny," píše analytička. Poukazuje, že do funkce viceprezidenta se také slavnostně vrátil Wang Čchi-šan, oblíbenec Si Ťin-pchinga, do jehož portfolia budou spadat i americko-čínské vztahy, což je dalším důkazem o stále silnější roli prezidenta při obsazování důležitých mocenských postů.

Povýšení Wang Čchi-šana, Jang Ťie-čch'a a Wanga I naznačuje záměr Si Ťin-pchinga sjednotit a centralizovat diplomatické pravomoci, které náleží stranickému ústřednímu výboru, domnívá se odbornice. Očekává, že uvedená trojice bude úzce spolupracovat s prezidentem a bude realizovat politiku v souladu s jeho domácí ideologií a sliby, a to v době, kdy se americko-čínské ekonomické spory a strategická rivalita stávají novou normou.

Související

Více souvisejících

Čína Si Ťin-pching Jang Ťie-čch' (čínský diplomat) Wang Čchi-šan (čínský viceprezident) Wang I (čínský ministr zahraničí)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 19 minutami

před 27 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy