Číšníci už nejsou třeba? V Číně otevírají převratné restaurace, oběd vám přinese robot

Šanghaj - Čínský řetězec Alibaba chce modernizovat služby v zemi, kde se do obchodu stále více zavádí umělá inteligence a roboti. Otebřel proto restauraci, kde budou lidi obsluhovat jen roboti.

Je to jako ze sci-fi filmu - malý robot přijíždí ke stolu, odstraňuje poklop z plexiskla, odhalí pokrm z raků a mechanicky popřeje dobrou chuť. Ve futuristické restauraci v Šanghaji nahradily číšníky automaty. Díky restauracím Robot.He a s automatizovanými skříňkami o rozměru mikrovlnky, které popojíždějí po kolejničkách a donesou jídlo zákazníkovi, hodlá Alibaba zvýšit efektivitu práce a snížit pracovní náklady.

V restaurací Robot.He si hosté rezervují stoly a objednávají jídlo pomocí mobilní aplikace. Novinka přitahuje lidi a před restaurací vznikají dlouhé fronty, protože každý se chce dát obsloužit robotem.

Třiatřicetiletá Ma I-wen přišla s desítkou kolegů. "Všichni rádi jíme a chtěli jsme vyzkoušet jídlo nedaleko naší kanceláře. Myšlenka, aby robot podával jídla, je novátorská a my to chceme vidět na vlastní oči," vysvětlila.

"V Šanghaji stojí jeden číšník až 10.000 jüanů (skoro 33.000 Kč) měsíčně. Za rok to jsou statisíce jüanů. A to potřebujete dvě směny číšníků," řekl agentuře AFP Cchao Chaj-tchao z Alibaby, který stál u zrodu koncepce.Roboti podle něj naopak mají tu výhodu, že nejsou potřeba dvě směny a navíc mohou být ve službě denně.

Roboti sice umožní ušetřit na zaměstnancích, ale nenahradí je, soudí profesor Wang Che-šeng z univerzity Ťiao-tchung v Šanghaji. Ceny robotů jsou podle něho příliš vysoké na to, aby se roboti rozšířili. Pokud ovšem nebude cena práce dál růst. "Jestliže cena práce bude pokračovat v růstu, roboti to vynahradí," říká.

Restaurace  patří pod řetězec poloautomatizovaných supermarketů Hema, kde si zákazníci plní nákupní košíky pomocí mobilní aplikace a svůj nákup dostávají prostřednictvím běžícího pásu u pokladny nebo jim je zboží dodáno až domů. Podle expertů tato koncepce slouží spíš jako reklama technologické firmy Jacka Ma, než jako nový model obchodu v zemi, kde je cena práce poměrně nízká.

Tyto restaurace jsou však typické pro prudký rozvoj nových technologií v zemi, která se na popud vlády rozhodla stát se lídrem v oboru umělé inteligence. U mnoha nákupů je dnes běžné placení z mobilního telefonu a rostoucí počet obchodů, od lékáren až po knihkupectví, se již obejde bez pokladny.

Konkurent Alibaby, společnost JD.com, chce rovněž do roku 2020 otevřít 1000 restaurací, kde by jídla připravovali a servírovali roboti. A podobně jako Amazon ve Spojených státech, tak i JD.com a další čínské podniky hodlají dodávat zboží pomocí bezpilotních strojů. Všechny tyto inovace by jim mohly umožnit snížit náklady, neboť dosavadní silný růst internetového obchodu v Číně začíná stagnovat.

Související

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) v Číně

V Indonésii se nakazilo půl milionu lidí, Čína masivně testuje

Indonésie dnes překročila půl milionu nakažených koronavirem od začátku epidemie. Počet mrtvých v souvislosti s covidem-19 se zvýšil na 16.000, píše agentura Reuters. Indonésie, kde žije 268 milionů obyvatel, je po Indii druhou nejpostiženější zemí v Asii. Novým výskytům nákazy čelí také další státy v regionu.

Více souvisejících

Šanghaj Roboti Restaurace Čína

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy