Stojí za útokem na české vojáky konspirační teorie? Případu si všímají i New York Times

Pondělní útok na české vojáky operace Rozhodná podpora (Resolute Support), mise NATO v Afghánistánu, nepřežil jeden český voják, vojenský kynolog Tomáš Procházka (†42). Další dva čeští vojáci jsou zraněni. O případu informovala i zahraniční média v čele s New York Times, podle kterých celá situace odhaluje dlouhodobé potíže s útoky na koaliční vojska ze strany příslušníků afghánské armády.

Útok byl uskutečněn afghánským mužem ze základny Šindánd v afghánské provincii Herát, kde má česká armáda jednotku speciálních sil. Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty nebyl útočník z jednotky, kterou Češi v Afghánistánu cvičí.

K útoku se přihlásil Tálibán. Nicméně, podle dvou afghánských představitelů, kteří předali informace New York Times pod záminkou anonymity, střelba, kterou spustil útočník, vznikla následkem hádky, nikoliv ne nezbytně v důsledku vměšování Tálibánu.

Podle generála Opaty útočník necílil primárně na české vojáky, ale na koaliční vojáky celkově. Podle ředitele Ředitelství speciálních sil Pavla Koláře čeští vojáci nepřišli s útočníkem do žádného kontaktu, což vyvrací spekulace zahraničních médií o možné hádce.

New York Times naznačují, že útok přímo souvisel s nedávným čtvrtečním útokem Tálibánu v jihoafghánské provincii Kandahár, při kterém byl zraněn americký brigádní generál Jeffrey Smiley a byli zabiti dva vysoce postavení afghánští činitelé, včetně vlivného šéfa provinční policie Abdula Razaka.

Podle zdrojů New York Times zadržený muž oplakával smrt Razaka a naznačil, že útok spáchal kvůli konspiračním teoriím na sociálních sítích a webech, podle nichž americký generál nechal schválně Razaka nechráněného a je tedy částečně odpovědný za jeho smrt.

Tyto teorie se šíři mezi afghánskými vojáky, což znepokojuje afghánské představitele. „Rozšiřování pověstí o tom, že to udělala Rozhodná podpora, vrhá vodu na nepřátelský mlýn," uvedl před televizními kamerami afghánský premiér Abdulláh Abdullah. „Vrazi generála Razika šíří tyto pověsti."

Útok afghánského vojáka na vojáky NATO z mise Rozhodná podpora opětovně otevřel otázku tzv. „insider attacks“ (vnitřní útoky), tj. napadení Američany vedených spojeneckých sil NATO afghánskými vojáky. Od začátku afghánské války v roce 2001 měly tzv. „zelená na modrou“ (odkaz na barvu uniformy afghánských a koaličních vojáků) útoky za následek 102 obětí. V roce 2012 jich bylo dokonce tolik, že magazín Wired o nich psal jako o „největším zabijákovi vojáků NATO“. 36 vnitřních útoků v roce 2012 vedlo k smrti 51 lidí.

Představitelé koaličních vojsk si nejsou jistí, zda-li vnitřní útoky jsou známkou úspěšné taktiky Tálibánu používající uniformy afghánských vojsk jako své krytí nebo zda-li se jedná o pro pokračování koaliční mise v Afghánistánu mnohem závažnější problém hluboké nedůvěry a případně i možné nenávisti afghánských vojáků vůči silám NATO operujícím v oblasti.

Vnitřní útoky především vyvolávají otázku, zda-li je výchova afghánských sil koaličními vojsky efektivní a přinášející žádoucí výsledky. Podle zprávy amerického Úřadu pro odpovědnost vlády (GAO) i přes značný rozvoj v oblasti operačního plánování na vysoké úrovni afghánské bezpečnostní síly stále zůstávají vysoce závislé na koaličních vojskách v mnoha strategických oblastech.

Mluvčí Pentagonu, plukovník Robert Manning, nicméně v pondělí řekl, že afghánské bezpečností síly „fungují“. Podle něj tomu nasvědčuje, že došlo k prudkému snížení útoků za posledních osm let a že proběhly víkendové volby. Ty nicméně byly poznamenány násilím. Podle Manninga se nicméně na volby navázané útoky snížily o dvě třetiny v porovnání s volbami z roku 2010, jednoho z nejsmrtelnějších roků afghánské války, kdy o život přišlo na 700 členů koaličních vojsk.

Česká armáda do Afghánistánu poslala okolo 350 vojáků. V posledních měsících došlo na ně k několika v českých médiích velmi sledovaným útokům. V srpnu byli tři čeští vojáci zabiti v sebevražedném bombovém útoku. Minulý týden byli čeští vojáci zasaženi bombou u cesty, pět z nich bylo zraněno.

Tyto případy opětovně vzbudily otázku, zda-li by se čeští vojáci měli účastnit mise NATO v Afghánistánu. SPD chce kvůli tomu svolat mimořádnou schůzi Sněmovny. Podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by měly ČR i NATO zvažovat odchod z Afghánistánu, za řešení to považuje i KSČM. Ostatní strany jsou proti.    

Související

Více souvisejících

Afghanistán Čeští vojáci Tálibán armáda Afghánistán Tomáš Procházka (voják padlý v Afghánistánu) Konspirační teorie

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 48 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Rusko navrhlo členům OSN rezoluci o zákazu zbraní ve vesmíru. Samo ji před týdnem vetovalo

Ruská federace předložila členům Rady bezpečnosti OSN návrh rezoluce, který žádá všechny země, aby podnikly opatření s cílem zabránit umístění zbraní ve vesmíru. Tento krok následuje těsně po nedávném vetu, které Rusko udělilo podobné americko-japonské rezoluci. Informuje o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy