Ekologické šílenství na vrcholu. Veškerá kritika se zamítá!

Komentář Petra Šulky – Pokud máte pocit, že moderní svět skutečně šílí, většinou nejste daleko od pravdy. Dokazuje to i ekologické šílenství, které cloumá světem a naprosto nesnese ve svém křížovém tažení jakoukoliv kritiku. Naposledy to od ekologů slízl legendární tvůrce filmů o přírodě sir David Attenborough.

Co tak strašného dvaadevadesátiletý matador ochrany přírody s šedesátiletou praxí řekl? V rozhovoru pro časopis Observer prohlásil, že neustálý „panický alarmismus“ kolem změny prostředí je kontraproduktivní, neboť lidé k takovým varováním otupí.  Aby lidé věděli, co mají bránit, je potřeba jim především ukazovat krásy přírody a její křehkost. Láska a znalosti o přírodě pak povedou i k jejímu dobrovolnému chránění.

Téměř maniakální reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Poslední dokumentární seriál Dynastie, o lvech, tučňácích nebo hyenách byl označen „ekology“ za málo varující a vysvětlující, proč jsou tato zvířata ohrožena. V první řadě jsou za jejich úbytek přeci vinní samotní diváci. I další díla velkého dokumentaristy to schytala. Zázračná planeta I je málo varující, Modrá planeta málo poučná a úplně nejhorší je Zázračná planeta II protože podhodnocuje zobrazení příčin problémů v přírodě.   

Na jiné události a fakta ovšem ze strany ekologů taková reakce není, protože se například kritika ekologických zdrojů energie nepřipouští. Tak v tomto měsíci vyšla studie v časopise Nature Ecology & Evolution. Biologové se v ní zaměřili na Západní Ghátu v Indii. V jednom z biologicky nejbohatších koutů Indie vznikají v posledních desetiletích farmy větrných elektráren a překvapivě se ukazuje, že nejsou vůbec tak ekologické a bez vlivu na životní prostředí, jak mnozí ekologové tvrdí.

Největší je úbytek velkých dravých ptáků. Těch se v oblasti s větrnými turbínami vyskytuje jen čtvrtina oproti normálů. To má vliv na celý ekosystém. V oblasti se přemnožují drobní živočichové, kteří se stávají v normální situaci jejich kořistí. To má samozřejmě vliv i na ostatní živočichy a faunu. Vědci předpokládají, že podobný vliv mají na své okolí i v jiných částech světa.

Vzhledem k tomu, že na konci roku 2016 bylo na světě 321 320 větrných turbín, které zabíraly území zhruba odpovídající rozloze Tuniska, nejedná se právě o malý problém. A i přes obrovskou plochu, kterou zabírají, větrné elektrárny dodávají pouhá 4 % globální spotřeby energie. Již jen jejich stavba ovlivňuje životní prostředí. Mnohé z nich musí být zapuštěny do hloubky 30 metrů pod zem, aby vydržely nápory větru. Při budování elektráren v pobřežních pásech se musí vybudovat pevné základy na mořském dně, někdy jde i o malé betonové ostrůvky, které ničí přirozené prostředí pro ryby nemluvě o prostředí pro mořské ptáky.  

Ta nejhorší ekologická darda svět s větrnými elektrárnami ještě čeká.  Jako příklad si uveďme větrnou velmoc Německo. Životnost turbín je 20 až 25 let. Německo má nyní 28 000 větrných turbín. Více než třetině z nich bude v nejbližších letech končit životnost. Většina turbín je recyklovatelná. Ovšem rotory jsou z uhlíkových vláken. A jsme u nerudovské otázky: kam s nimi? Uhlíková vlákna jsou sice lehká a pevná a zajišťují dobrý výkon elektráren, ale jsou prakticky nerecyklovatelná. Tedy lze je spálit. Ovšem při dlouhodobém působení v teplotě 600 stupňů Celsia a za vzniků popílku a exhalací, vedle kterých jsou i slabší bojové plyny svěží horský vánek. V tu chvíli jde veškerý příspěvek větrné energie v boji proti změnám klimatu vniveč.

Jen Německo za rok 2014 „vyrobilo“ 54 000 tun a vlády se předhánějí v dotacích na výzkum recyklace rotorů. Zatím se na nic nepřišlo, a tak se to řeší šalamounským způsobem. V jednom projektu se v Rotterdamu například v ulicích objevili prolézačky a lavičky vyrobené z rotorů. Zachovalé rotory jsou repasovány a prodávány do Východní Evropy nebo do Asie. Ať už si pak s nimi poradí sami. A nepoužitelné rotory se zakopou. Až se jednou přijde na to, co s nimi, tak se zrecyklují. Budou to muset být věru velké díry. Jen do roku 2034 s předpokládá, že bude potřeba odstranit 9,98 milionu tun odpadů ze starých větrných elektráren.

Není to samozřejmě jediný ekologický projekt se sporným dopadem na životní prostředí. Nikdo dosud pořádně nevypočítal, kolik bude potřeba nových zdrojů na provoz elektromobilů a jaký bude jejich ekologický dopad. Výsledky posledního pokusu o ekologičnost vidíme ostatně v létě na našich polích, kde místo obilí žloutne řepka. Dopady jsou katastrofální. Řepka a palmový olej znehodnotily statisíce hektarů půdy. Kvůli palmovému oleji bylo vymýceno mnoho tisíc hektarů pralesa.  Kvůli biopalivům se zdražili potraviny, což mělo za následek společenskou nestabilitu. Za následek biopalivového šílenství je považováno i Arabské jaro.

A dnes? Od roku 2021 se z rozhodnutí Evropského parlamentu palmový olej nebude do paliv přidávat a aditiva z řepky nebo řepy jen omezeně. Mnohý tehdejší kritik a expert, který v době, kdy se biopaliva zaváděla, tvrdil, že to takto dopadne jistě může cítit spokojenost. Škody na přírodě, a i v politickém systému, ovšem už půjdou napravit jen těžko. To však členové ekologické sekty neradi slyší natož, aby to ve svých plánech na zlepšení světa nějak zohlednili. Oni přeci svět zachraňují. A reflektovat vlastní chyby a být ke svému chování kritický? Ale jděte! O co snazší je se pustit do kritiky Davida Attenborougha za oprávněnou kritiku ekologického šílenství, které přírodu, kterou miluje, reálně ohrožuje?

Související

Záď lodi Icon of the Seas naznačuje, jak děsivě monstrózní je tato největší loď světa.

Největší loď na světě už se plaví po moři. Ozvali se však ekologové

Nová největší výletní loď na světě Icon of the Seas je na své první okružní plavbě. Vyplula k ní z přístavu v Miami na americké Floridě. Loď je dlouhá 365 metrů, má 20 palub a vejde se na ni přes sedm tisíc pasažérů. Je nicméně trnem v oku ekologů, kteří se obývají ekologického dopadu jejího provozu. 
Evropská unie, ilustrační fotografie.

Lídři EU povedou debatu o pomoci Kyjevu, podpoře zelené ekonomiky i energetice

Další pomoc Ukrajině, podpora konkurenceschopnosti evropské zelené ekonomiky či reforma energetického trhu budou hlavními tématy nadcházejícího bruselského setkání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie. Šéfové států a vlád evropského bloku se během dvoudenního zasedání mají bavit také o chystaném návratu k fiskálním pravidlům a o další integraci eurozóny. 

Více souvisejících

Ekologie větrné elektrárny David Attenborough Příroda biopaliva

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Putinův sluha Lukašenko: Nikdy jsme si nežili tak dobře, jako nyní

Prezident Běloruska Aleksandr Lukašenko prohlásil, že jeho země nikdy nezažila lepší časy než nyní. Ve své řeči porovnal éru po rozpadu SSSR s aktuální situací. Upozornila na projev Ukrajinska pravda s odkazem na běloruskou agenturou BelTa.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy