Pleťová maska s Kim Čong-unem? Kosmetická firma pobouřila Jižní Koreu

Kosmetická firma v Jižní Koreji si vysloužila vlnu kritiky prodejem pleťové masky, na jejímž obalu je zobrazen severokorejský diktátor Kim Čong-un. Od letošního června prodala společnost 25.000 kusů tohoto produktu. Některé obchody už ale výrobek z prodeje stáhly, důvodem jsou mimo jiné obavy, že jeho šíření je nelegální. V Jižní Koreji je totiž velebení severokorejského režimu zakázáno. Podle zpravodajského webu BBC úřady ale zákon uplatňují jen zřídka.

Pleťovou masku, která stojí v přepočtu asi 80 korun a kterou má Kim na obalu také na svém obličeji, představila jihokorejská firma 5149. Podle informací na přebalu výrobek obsahuje minerální vodu, která pochází z posvátné hory Pektusan. Podle korejské mytologie se právě tam před více než 4000 lety narodil hrdina a zakladatel prvního korejského státu Tangun.

The “Unification Moisture Nuclear Masks” feature an image of #KimJongUn on the packaging are very popular in #SouthKorea. I have to say the packaging is the creepiest thing I've seen today. https://t.co/oq4BJzNEsq via @SCMPNews

— Helen Raleigh (@HRaleighspeaks) 13. prosince 2018

Výkonná ředitelka firmy v rozhovoru s americkým listem The New York Times uvedla, že produkt měl oslavovat mezikorejský summit, který se poprvé po více než deseti letech konal letos v dubnu. Někteří kritici ale firmě vyčítají, že zboží propaguje určitou politickou agendu.

"Před několika lety byla Severní Korea největší hrozbou pro naši zemi... Kim Čong-un byl vnímán jako diktátor a tyran, který se nezastaví před ničím, aby narušil světový mír, teď je obličejem populární pleťové masky," uvedla expertka na péči o pleť Irene Kimová.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Kim Čong-un kosmetika Jižní Korea

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy