Austrálie uznala západní Jeruzalém za metropoli Izraele, Palestinci se bouří

Australská vláda se rozhodla oficiálně uznat západní Jeruzalém za hlavní město Izraele. Zatím tam však nehodlá přesunovat svou ambasádu z Tel Avivu. Oznámil to dnes australský premiér Scott Morrison. Podle serveru BBC rovněž uvedl, že Austrálie uznává touhu Palestinců po vytvoření státu s hlavním městem ve východním Jeruzalému.

Otázka Jeruzaléma je jedním z nejožehavějších bodů palestinsko-izraelského konfliktu. Zatímco Izrael považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město, Palestinci chtějí, aby se jeho převážně arabsky mluvící východní část stala hlavním městem budoucího palestinského státu.

Izraelské ministerstvo zahraničí, které nemá ministra a spadá přímo pod premiéra Benjamina Netanjahua, zveřejnilo pouze krátkou reakci na australský krok. Samotné uznání nijak nekomentovalo, rozhodnutí Canberry otevřít v Jeruzalémě úřad, který se bude zabývat obrannými a obchodními záležitostmi, označilo za "krok správným směrem". Izraelská diplomacie rovněž uvítala australský postoj "k sankcím proti Íránu a vytrvalou podporu, kterou Austrálie poskytuje Izraeli na půdě OSN i v boji s antisemitismem".

List The Times of Israel nicméně citoval nejmenovaný izraelský zdroj, podle kterého byl židovský stát australským rozhodnutí zklamán, protože uznání se týkalo jen západního Jeruzaléma. "Australské rozhodnutí nás zklamalo... Morrison došel jen na půl cesty. Je to krok správným směrem, ale čekali jsme víc," řekl tento zdroj.

Rozhodnutí ihned kritizovali Palestinci. Bývalý palestinský mírový vyjednávač a člen vedení Organizace pro osvobození Palestiny Saíb Irikát australský krok označil za "nezodpovědný". Irikát odmítl tvrzení, že rozhodnutí napomůže dvoustátnímu řešení. Canberra podle něj odmítá uznat Palestinu jako stát, hlasuje proti palestinskému právu na sebeurčení a nadále obchoduje s izraelskými osadami na okupovaném Západním břehu.

Dr. Saeb Erekat on Australia's Recognition of West Jerusalem as Israel's Capital: All of Jerusalem remains a final status issue for negotiations, while East Jerusalem, under international law, is an integral part of the occupied Palestinian territory. https://t.co/IEC0GlJvnL pic.twitter.com/vyTAyDEBQ8

— Palestine PLO-NAD (@nadplo) 15. prosince 2018

Otázka Jeruzaléma je jedním z nejožehavějších bodů palestinsko-izraelského konfliktu. Zatímco Izrael považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavní město, Palestinci chtějí, aby se jeho převážně arabsky mluvící východní část stala hlavním městem budoucího palestinského státu.

Izrael obsadil východní Jeruzalém v šestidenní válce v roce 1967 a v červenci 1980 prohlásil Jeruzalém v rozporu s rezolucemi OSN za své "věčné a nedělitelné hlavní město". Anexi mezinárodní společenství neuznává s tím, že konečný status města by se měl vyřešit jednáním. Vzhledem k této nedořešené otázce se drtivá většina ambasád nachází v Tel Avivu. Americký prezident Donald Trump loni v prosinci oznámil, že USA uznávají Jeruzalém jako izraelskou metropoli; letos v květnu Američané oficiálně přemístili své velvyslanectví z Tel Avivu a Spojené státy se staly první zemí světa s ambasádou v Jeruzalémě.

Související

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

Více souvisejících

Austrálie Jeruzalém Scott Morrison (australský premiér) Izrael palestina

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Policie při útoku na FF UK nepochybila. Inspekce ale vidí prostor pro zlepšení

Žádný z příslušníků policie není podezřelý z trestného činu v souvislosti se zásahem při tragické prosincové střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, uvedl ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Vít Hendrych na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru. Inspekce však vidí prostor pro zlepšení policejní činnosti při podobných událostech. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Bitva o Normandii, Operace Overlord - americký hřbitov a památník padlých

80 let ode Dne D: Na hrdinství spojenců nesmíme zapomenout, 6. června 1944 se otevřela cesta k Paříži

Přesně před 80 lety, dne 6. června 1944 započala operace Neptun, lépe známá pod názvem vylodění v Normandii nebo Den D. Šlo o největší námořní invazi v historii a odstartovala osvobození evropského kontinentu z područí německé nacistické okupace. Tato akce byla součástí rozsáhlejší operace Overlord, jejímž cílem bylo ovládnutí celé Normandie, respektive severní Francie. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Vladimír Putin na summitu Rusko Afrika 2023

Putin opět blouzní. Rusko podle něj válku na Ukrajině neazačalo

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu prohlásil, že Rusko a USA jsou v "neustálém kontaktu" ohledně možné výměny vězňů, která by mohla zahrnovat i propuštění amerického novináře Evana Gerškoviče, jenž byl minulý rok zatčen kvůli obvinění ze špionáže. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Hasiči odklízí následky tragické srážky vlaků v Pardubicích. (6.6.2024) Prohlédněte si galerii

Video zachytilo vlakové neštěstí v Pardubicích. Rychlík zřejmě projel zákaz

Středeční tragickou srážku vlaků zachytila kamera, a to včetně ohlušující rány způsobené nárazem. Vlakovou nehodu nepřežili čtyři lidé, další desítky osob utrpěly zranění. Podle dosavadních zjištění Drážní inspekce rychlík projel zákaz. Policie se případem zabývá pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. 

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajinská armáda v noci zaútočila drony na Rusko

Ukrajinské ozbrojené síly v noci na čtvrtek drony zaútočily na ropnou rafinerii v Novošachtinsku v Rostovské oblasti na jihu Ruska i na sklad ropných látek v městské části Staryj Oskol v Belgorodské oblasti.

před 8 hodinami

Eurovolby poskytují dezinformátorům i hackerům možnost manipulace. EU má nástroje na zamezení cizímu vměšování

Volby do Evropského parlamentu jsou kvůli svému rozsahu velmi lákavé pro různé zájmové skupiny. Jejich prostřednictvím se mohou pokusit ovlivnit směřování politiky Evropské unie. Stačí k tomu ovlivnění voleb v jediné zemi, která může změnit celý rozhodovací proces v evropských institucích. Z Evropské komise ale zaznívá, že Unie má nástroje pro to, aby vměšování zabránila. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy