USA budou dodávat pomoc do KLDR? Diplomat Biegun oznámil přehodnocení pravidel

Americké úřady se budou snažit usnadnit dodávky humanitární pomoci do Severní Koreje. Mohly by přehodnotit i zákaz cestování do KLDR, který v současnosti platí pro většinu amerických občanů. Podle agentury Reuters a televize CNN to dnes prohlásil americký zmocněnec pro KLDR Stephen Biegun po příletu na čtyřdenní návštěvu Jižní Koreje. V zemi má jednat především o tom, jak dosáhnout pokroku v otázce jaderného odzbrojení KLDR.

Washington vydal zákaz cestování do Severní Koreje pro své občany krátce po loňské smrti amerického studenta Otta Warmbiera, který byl v KLDR zatčen za krádež propagačního plakátu z hotelu. Do vlasti se vrátil po 17 měsících v kómatu s těžce poškozeným mozkem a za několik dní zemřel. Američané mohou do KLDR cestovat pouze v případě, že jejich návštěva KLDR je v národním zájmu USA, případně jde-li o novináře cestující za reportážemi či o představitele Červeného kříže, píše CNN.

Biegun dnes připustil, že zákaz cestování většiny amerických občanů do KLDR - kvůli kterému musejí američtí humanitární pracovníci před cestou do Severní Koreje žádat ministerstvo zahraničí o zvláštní povolení - mohl mít dopad na dodávky humanitární pomoci. Zákaz cestování Američanů do KLDR bude počátkem příštího roku předmětem diskusí, slíbil Biegun.

Podle amerického zmocněnce stojí za ochotou amerických úřadů přehodnotit zákaz cestování vstřícný severokorejský postoj v případu Američana, který v říjnu nelegálně vstoupil na severokorejské území a bez dlouhého zadržování byl následně vyhoštěn do své vlasti. "KLDR řešila případ amerického občana rychle a uvážlivě, což zvýšilo důvěru amerických úřadů ohledně bezpečnosti Američanů cestujících do KLDR," prohlásil Biegun.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se letos vydal na cestu diplomacie a v červnu v Singapuru se při historickém summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem zavázal k jadernému odzbrojení. Práce na denuklearizaci ale od té doby příliš nepokročila. Biegun bude v nadcházejících dnech jednat o harmonogramu rozhovorů o jaderném odzbrojení KLDR, uvedl nejmenovaný zdroj v Soulu. Ve čtvrtek ho čeká setkání s jeho jihokorejským protějškem a v pátek se sejde s jihokorejským ministrem pro sjednocení.

Severní Korea kvůli svým jaderným a raketovým zbrojním programům čelí sankcím, které na ni uvalila RB OSN i některé jednotlivé země, včetně Spojených států. Washington v uplynulém roce opakovaně naléhal na ostatní země, aby sankce bezvýhradně dodržovaly. To mělo za následek, že i dodávky humanitární pomoci Severní Koreji se v letošním roce prakticky zastavily, napsala agentura Reuters.

Mezinárodní sankce sice humanitární činnost v KLDR nezakazují, omezují ale například bankovní transakce s Pchjongjangem a dopravu zboží do KLDR, které jsou pro dodávky humanitární pomoci potřeba. "Počátkem příštího roku budu jednat s americkými humanitárními organizacemi o tom, jak lépe zajistit dodávky pomoci," řekl dnes rovněž Biegun v Soulu novinářům. Spojené státy podle něj ve spolupráci s OSN zváží, jakým způsobem udělovat výjimky ze sankcí s cílem co nejefektivnějšího zajištění humanitární pomoci KLDR.

Související

Stephen Biegun

Biegun: USA nemají informace ohledně ruské intervence v Bělorusku

Washington nemá žádné náznaky toho, že by se Rusko chystalo vojensky zasáhnout v sousedním Bělorusku, zmítaném protesty proti zfalšování voleb a setrvání prezidenta Alexandra Lukašenka u moci. V Litvě to dnes prohlásil náměstek amerického ministra zahraničí Stephen Biegun. Vyzval současně Minsk k propuštění všech politických vězňů a odsoudil porušování lidských práv v Bělorusku, uvedla agentura Reuters.
Stephen Biegun

Pompeův náměstek Biegun jede do Ruska, Litvy a na Ukrajinu

Náměstek amerického ministra zahraničí Stephen Biegun navštíví příští týden od 24. srpna Litvu, Rusko a Ukrajinu, kde bude jednat o regionálních i mezinárodních otázkách. Ve čtvrtek 27. srpna pak bude ve Vídni se svými protějšky z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) jednat o regionální bezpečnosti a lidských právech. Informovalo o tom dnes ministerstvo zahraničí USA.

Více souvisejících

Stephen Biegun (diplomat) Severní Korea (KLDR) Jižní Korea USA (Spojené státy americké) humanitární pomoc Otto Warmbier (student zadržený v KLDR)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy