Co bude po rezignaci Mattise? Trumpa držel na uzdě. Spojenci v Asii a Tichomoří trnou hrůzou

Náhlá rezignace amerického ministra obrany Jamese Mattise vzbudila obavy mezi spojenci v Asii a Tichomoří. Tamní vládní představitelé a analytici oceňují snahu penzionovaného generála o budování vzájemné důvěry a mírnění izolacionistických sklonů šéfa americké administrativy Donalda Trumpa, uvedla dnes agentura Reuters.

Region, který zahrnuje pevné spojence Spojených států Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii, je domovem některých celosvětově významných ohnisek nestability. Obavy tam vyvolává především vysoce napjatá situace na Korejském poloostrově a militarizace Jihočínského moře.

Mattis, který pečoval o tradiční americká spojenectví, řekl, že odchází kvůli neshodám s prezidentem Trumpem ohledně zahraniční politiky. Jednou z nich bylo překvapivé Trumpovo rozhodnutí, oznámené tento týden, stáhnout americké vojáky ze Sýrie a zřejmě i zahájení odchodu části amerických jednotek z Afghánistánu.

"Obecně byl považován za jednoho z dospělých členů Trumpovy administrativy," řekl australský senátor Jim Molan novinám The Australian. Uvedl také, že jeho odchod je znepokojivý, protože se tím rozhodování Spojených států stane ještě "mnohem více nepředvídatelné.

I spoke to @RadioLukeGrant on @2GB873 last night about @realDonaldTrump announcing US withdrawal from Syria. #auspol https://t.co/aWxLuC0MdL

— Senator Jim Molan (@JimMolan) 21. prosince 2018

Mattis byl kritikem čím dál silnější přítomnosti Číny v Jihočínském moři, ale zároveň dbal na to, aby napětí nepřerostlo v otevřený konflikt. "Byl představitelem kontinuity a otvíračem dveří do americké administrativy, na něhož se nejvíce spoléhalo, že bude krotit Trumpovy instinkty, které jsou daleko více izolacionistické a jasně skeptické vůči... spojeneckým závazkům," řekl zahraničněpolitický analytik z australské univerzity La Trobe.

S Mattisovou rezignací ztratila rovněž Austrálie klíčového spojence v Trumpově administrativě. Nejmenovaný zdroj z americké diplomacie sdělil, že "Austrálie si vždy s Mattisem dobře rozuměla".

Austrálie má zhruba 800 vojáků na Blízkém východě, nejvíce v Iráku, kde od roku 2014 bojují proti radikálům z organizace Islámský stát (IS), a v Afghánistánu, kde jsou součástí mezinárodní koalice bojující tam už od roku 2001 proti radikálnímu hnutí Tálibán.

Trump ve středu oznámil stažení amerických vojsk ze Sýrie. Americký vládní činitel navíc ve čtvrtek řekl, že Trump se chystá stáhnout alespoň 5000 ze 14.000 amerických vojáků v Afghánistánu. Mattis naopak obhajoval silnou vojenskou přítomnost USA, která by podpořila v Sýrii mírové rozhovory.

Vojenský analytik z Federace amerických vědců Adam Mount řekl, že Mattisův postup v otázce Severní Koreje byl předvídatelný a významně pomáhal vyhnout se válce. "Mattis vyléval vodu z pomyslné lodi spojenectví nabouranou nevypočitatelným prezidentem, zlepšoval vztahy se Severní Koreou a čím dál asertivnější Čínou," řekl Mount. "Jeho snažení udrželo spojenectví na hladině, ale bude muset být vyřešena spousta problémů, aby zůstalo pevné," dodal.

Související

Více souvisejících

Americká armáda (U.S. ARMY) Austrálie James Mattis USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy