V Indii začnou volby. Módí opět premiérem? Pomohl mu teror v Kašmíru

Favoritem parlamentních voleb v Indii, které začnou ve čtvrtek 11. dubna, je vládnoucí koalice premiéra Naréndry Módího. Vyplývá to z průměrných výsledků získaných ve čtyřech průzkumech veřejného mínění, o nichž dnes informovala agentura Reuters. Podle nich má koalice vedená Módího Indickou lidovou stranou (BJP) šanci získat těsnou většinu 273 křesel v 543členném parlamentu. V minulých volbách Módího aliance získala více než 330 mandátů.

Většina institutů provádějících průzkumy veřejného mínění uvedla, že při rozhodování voličů očividně převážily obavy o bezpečnost země nad tématy týkajícími se každodenního života občanů, jako je zaměstnanost či ceny zemědělských produktů.

Módímu podle agentur pro výzkum veřejného mínění pomohlo zvýšit popularitu nedávné napětí mezi Indií a jejím rivalem Pákistánem, které vzniklo, když při sebevražedném atentátu zahynulo v únoru v konfliktním indickém státě Džammú a Kašmír 44 členů indické polovojenské policie. Indie obviňuje Pákistán, že podporuje islamistické hnutí, které se k útoku přihlásilo. Islámábád to ale popírá.

"Je to možná poprvé v moderních dějinách Indie, kdy bezpečnostní otázky získávají převahu nad otázkami základní obživy," uvedla agentura CV. "Indická lidová strana se nedokázala dostatečně odlišit od Indického národního kongresu v části svého programu zaměřené na každodenní problémy řadových občanů a ekonomické zájmy... Ohledně reakce na hrozby násilí ale stejná skupina respondentů viděla jasný rozdíl," dodala agentura CV.

Hlavní opoziční strana Indický národní kongres (INK) a její spojenci by podle průzkumů veřejného mínění měli v nadcházejícím hlasování více než zdvojnásobit počet svých křesel na zhruba 141.

Shadow of Fascism #Modi ?#GoBackFascistModi pic.twitter.com/kOyyx7Yl44

— நித்யா (@nithya_shre) 9. dubna 2019

Agentura Reuters nicméně připomíná, že předvolební průzkumy s tisíci respondentů jsou v Indii poměrně nespolehlivé vzhledem k populaci země. Ta dosahuje 1,3 miliardy lidí, z nichž 900 milionů jsou oprávnění voliči.

Indický národní kongres obviňuje Indickou lidovou stranu, že použila odvetné nálety na údajné cíle radikálů v sousedním Pákistánu jako politický nástroj. INK místo toho zdůrazňuje jako hlavní body svého programu vytvoření pracovních míst, řešení nespokojenosti zemědělců a podporu práv žen. Pro nejchudší rodiny slibuje Indický národní kongres roční příspěvek 72.000 rupií (přes 23.000 Kč).

Volby se uskuteční v sedmi etapách - 11., 18., 23. a 29. dubna a 6., 12. a 19. května. Sčítání hlasů je plánováno na 23. května, kdy by podle Reuters měly být jasné i výsledky.

Související

Petr Fiala (ODS)

Fiala vyrazí na zahraniční cestu, od úterý bude v Indii

Premiér Petr Fiala (ODS) bude v příštím týdnu z pracovních důvodů mimo Českou republiku. Od úterý do čtvrtka bude v Indii, informoval Úřad vlády. Středeční schůzi vlády tak zřejmě povede některý z místopředsedů kabinetu. 

Více souvisejících

Naréndra Módí (indický premiér) volby v Indii Indie

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy