Indie je výbušný kotel. Premiér Módí utvořil atmosféru jedovatého hněvu. Je ale nějaká alternativa?

Indie stále potřebuje změnu a nynější premiér Módí zůstává i nadále osobou, která ji bude schopna největší pravděpodobností přinést. Může ale největší světová demokracie vydržet dalších pět let Módího vlády? ptá se americký magazín Time.

Ve svém posledním vydání s datem 20. května přináší americký magazín Time stylizovaný portrét indického premiéra Nárendru Módího. V hlavním textu jej líčí jako muže, jenž rozděluje Indii. V textu druhém se zabývá hlavně možnostmi indické ekonomické reformy.

Indie se stala první z velkých demokracií, které upadly do populismu

Hlavní text, napsaný Átišem Tasírem, britským novinářem indického původu, tvrdí, že v roce 2014 se Indie stala „první z velkých demokracií, které upadly do populismu". Modi tehdy vyhrál volby, jež byly spojené s nadějí, ale tentokrát „cokoliv by mohlo být řečeno... naděje je mimo menu", tvrdí.

„Může největší světová demokracie vydržet dalších pět let Modiho vlády?" ptá se autor ve světově proslulém americkém magazínu, jež přináší sérií textů, věnovaných Indii ve všech svých mezinárodních vydáních, kromě Spojených států amerických.

Tasír míní, že Módího vzestup v roce 2014 ukázal, že Indie je výbušným kotlem, kde „pod povrchem toho, co elita věřila, že je liberální synkretická kultura, Indie se stala ve skutečnosti kotlem náboženského nacionalismu, proti-muslimského sentimentu a hluboce zakořeněné kastovní bigotnosti". Tasír rovněž cituje nahrávku, na níž bylo zaznamenán Modiho výrok o ženách, jako o „uhrovitých".

Kritizuje také vzestup hinduistické nacionalistické organizace Ráštríj svajamsévak sangh a vliv jejího, z níž Módí sám vzešel, stejně jako ideologa Svaminátana Gurumurthy na chod Rezervní banky Indie. Jogiho Adityanáta,vrchního ministra nejlidnatějšího regionu Utttarpradeše, opisuje jako „nenávist šířícího kněze v šafránovém rouchu".

Tasír popisuje kandidaturu Pragya Singha Thákurové, která byla obviněna z bombových útoků v Malegaonu na západě Indie, do Sněmovny lidu ve volbách v centrálním Bhópálu, jako příklad „strachu extrémního nacionalismu a kriminality", který se stává v Indii téměř neoddělitelným jevem. Indie tento měsíc hlasuje v největších demokratických volbách na světě a ústřední Módího slogan: Sabka Saath Sabka Vikas (Kolektivní úsilí všech, růst pro všechny) je podle autora textu plný ironie, jež nikomu neunikla.

Hněv je v Indii cítit na každém kroku. „Módího ekonomický zázrak se nepodařilo uskutečnit, ale pomohl v Indii vytvořit atmosféru jedovatého náboženského nacionalismu," soudí . „Základní normy a zdvořilost byly natolik vadné, že Modi už nemůže řídit směr násilí," soudí Átiš Tasír.

Módí ale zůstává „nejlepší nadějí Indie", pokud má dojít k ekonomické reformě

Ve druhém hlavním článku, jehož autorem je americký politolog Ian Bremmer, se zachází s premiérem Módím o poznání laskavěji, což naznačuje již sdělení, že Módí je „nejlepší nadějí Indie", máme-li na mysli ekonomickou reformu.

Politolog Ian Bremmer uznává, že Módí může být obviňován z „rozdmýchávání plamenů nepřátelství" vůči muslimům, ale zároveň říká: „Indie stále potřebuje změnu a Módí zůstává osobou, která ji bude schopna největší pravděpodobností přinést."

Bremmer v té souvislosti cituje rovněž zlepšení vztahů Indie s Čínou, Spojenými státy i Japonskem, zmiňuje se také o rozvojové agendě předsedy vlády v tuzemsku, která udělala „maximum pro zlepšení životů a vyhlídek stovek milionů lidí".

Podle Bremmera daň ze zboží a služeb zefektivnila „komplexní daňový systém" a uvolnila „bezprecedentní částky peněz", jež směřují do infrastruktury režimu. Chválí také úlohu identifikačního systému Ádhara při snižování podvodů, systému Ujjwala a také systému zdravotního pojištění.

„Modi také těží z nedostatku důvěryhodné alternativy," píše Bremmer. „Módí má instinkt ovládnout a citlivost pro potřeby jiných mocných, ale nechybí mu ani skutečné zkušenosti při zavádění reformy, která rozvoj Indie naléhavě potřebuje," uzavírá.

Související

Více souvisejících

Indie Naréndra Módí (indický premiér)

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

Hrozil atentát na Zelenského? Polsko odhalilo muže, který dával informace Rusům

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy