Vymazat Afghánistán z mapy? Trumpův výrok pobouřil Kábul, chce vysvětlení

Americký prezident Donald Trump v pondělí prohlásil, že vleklou válku v Afghánistánu by mohl ukončit do týdne tím, že by tuto středoasijskou zemi vymazal z mapy. Poznámky o vyhlazení Afghánistánu ale vyvolaly nelibost v Kábulu, která nyní žádá Bílý dům o vysvětlení, napsala dnes agentura Reuters.

Kontroverzních výroků se Trump dopustil na jednání s pákistánským premiérem Imranem Chánem, kterého přijal v Bílém domě. S Chánem hovořil mimo jiné také o hledání cesty k ukončení afghánské války. Podle pákistánského premiéra vede k míru v Afghánistánu jen jediná cesta, a to mírové jednání s Tálibánem, které je na dobré cestě.

"Pákistán nám pomůže se z toho vyhrabat," řekl Trump o konfliktu. "Jsme jako policisté, nebojujeme tam ve válce. Kdybychom chtěli v Afghánistánu válčit a vyhrát to, tak bych tu válku vyhrál do týdne. Nechci ale zabít deset milionů lidí. Afghánistán by mohl být vymazán z povrchu planety. Touhle cestou jít nechci," uvedl o možném radikálním tažení proti zemi s 35 miliony obyvatel.

Afghánské vládě se ale Trumpova slova nelíbí, proto požádala o vysvětlení. "Afghánský národ nikdy nedovolil a ani nedovolí žádné cizí mocnosti určovat jeho osud," uvedl v prohlášení úřad afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního.

Chán dnes v Mírovém institutu ve Washingtonu řekl, že se pokusí sejít se zástupci Tálibánu a přesvědčit hnutí, aby začalo jednat a afghánskou vládou. Delegace Tálibánu se s ním prý chtěla sejít před několika měsíci, ale protože afghánská vláda s tím nesouhlasila, schůzka se nekonala.

Tálibán vyjednává s USA a hnutí trvá na tom, že Američané musí z Afghánistánu stáhnout svou armádu, má-li se Tálibán zavázat k tomu, že nedovolí, aby se Afghánistán stal základnou terorismu, píše agentura Reuters. S Kábulem ale Tálibán jednat odmítá, označuje ho za loutku USA.

Jak píše Reuters, role Pákistánu v konfliktu je citlivá věc. Afghánistán viní Pákistán z podpory Tálibánu, což ale Islámábád odmítá s poukazem na to, že Pákistán afghánskou válkou také trpí.

Spojené státy v čele mezinárodní koalice vojensky zakročily v Afghánistánu v roce 2001, kdy svrhly radikální islámské hnutí Tálibán, které si ale stále zachovává značný vliv. V bojích od té doby padlo na 2400 amerických vojáků. V Afghánistánu nyní působí asi 20.000 zahraničních vojáků včetně českých. Většina z nich jsou Američané. Podílejí se hlavně na výcviku místních ozbrojených sil. Někteří Američané jsou ale nasazováni i do protiteroristických operací.

Související

Více souvisejících

Afghanistán Donald Trump Prezident USA USA (Spojené státy americké) Imran Chán (Pákistán) Ašraf Ghání (prezident Afghánistánu) Tálibán

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 45 minutami

Aktualizováno před 52 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy