Sýrské peklo? Toto je příčina. A může být hůř

Damašek - Oblast al-Hasaka je stále zdrojem konfliktů a nepřehledných manévrů, na kterých se podílí větší množství frakcí a bojových jednotek. Proto se také nazývá mikrokosmem syrské občanské války.

V severovýchodním cípu Sýrie nadále přetrvávají potyčky mezi kurdskými militanty a silami loajálními s vládou v Damašku. Je to jasný důkaz toho, jak mohou izolované skupiny formovat občanskou válku v Sýrii. Navzdory snahám nejvyššího velení syrské armády zajistit příměří pokračují boje se značnou intenzitou, zejména v provincii al-Hasaka. Konflikt, nejintenzivnější od střetu v Qamishli v dubnu tohoto roku, staví Damašek do choulostivé pozice. Musí zajistit zbývající klíčové pozice v provincii al-Hasaka, aniž by došlo k rozporu s ochranou jednotek YPG (Kurdská lidová bezpečnostní unie – Kurdish People's Protection Units), které potřebuje v boji proti povstaleckým silám v Aleppu.

Od doby, kdy přetížené syrské vládní síly ustoupily z kurdských oblastí země v letech 2012 a 2013, docházelo ke střetům mezi loajálními silami a YPG. Skryté nepřátelství mezi těmito dvěma silami přecházelo v provincii al-Hasaka do otevřeného boje, zejména v Aleppu. Křehký mír, který tu existoval, má ve své podstatě dva důvody. Prvním bylo omezování kontaktu mezi YPG a loajálními vládními silami ve zmíněné provincii. Druhým důvodem jsou hrozby ze strany Islámského státu a povstalců.

YPG od roku 2013 v Sýrii značně posílila své síly, zatímco pozice loajálních sil doznala oslabení. Syrská vláda přišla o svůj vliv v provincii Raqqa na úkor Islámského státu. Jeho útok na vládní pozice zatlačil loajální síly zpět, ovšem YPG se podařilo danou oblast dostat pod kontrolu. Díky tomu se stává stále více oblastí napříč Sýrii bezpečnějšími a jistějšími, zůstávají pouze izolované části v oblastech al-Hasaka a Qamishli.

Navzdory střetům mezi loajalisty a frakcemi YPG – zejména v al-Hasace, kde nedisciplinovaní členové Národní obranné síly (National Defence Forces) tvořili většinu roajalistů – bylo snahou vrchního velení syrské armády dosáhnout s vedením YPG příměří. Damašek dokonce přijal opatření s cílem zajistit příměří v tom směru odvoláním problematických velitelů ze svých posádek. Napětí, kterému nyní Damašek čelí, spočívá v tom, že YPG nemusí mít zájem na udržení příměří a místo toho se může chopit příležitosti kontolovat zbývající pozice loajalistů v al-Hasace. Síla YPG je nyní značná, jako nikdy předtím. Spojení Ruska a Turecka může přinést hrozbu tureckého útoku, kurdské skupiny proto mají zájem si ochránit záda před útoky Ankary.

Udržení pozic v al-Hasace je však pro Damašek ze strategického hlediska důležité. Letiště v Qamishli kontrolované loajalisty slouží jako primární bod pro jednotky Republikánské gardy, obležené na jihozápad v Der el-Zour. Kromě toho mohou loajalisté v al-Hasace udržovat vztahy s mnoha místními frakcemi a jednotkami oddanými prezidentu Bašáru Asadovi. Co je pro Damašek horší, že loajalisté jsou do jisté míry vázáni boji s YPG v Aleppu. Jako příklad uveďme severozápadně situované město Afrin kontrolované YPG, které blokuje přímou cestu mezi Azazovými rebely v severním Aleppu a ostatními skupinami rebelů v městě a jeho okolí. YPG ovládá i oblast Sheikh Maqsood, která prozatím chrání poslední zásobovací linku loajalistů k městu, které doposud ovládají.

Syrská vláda se ocitá ve složité situaci. Není možné jen tak opustit pozice v al-Hasace bez boje, ovšem další konflikt by mohl znamenat rostoucí intenzitu střetů s YPG, což by ovlivnilo rozhodující bitvu v Aleppu. Proto se pro loajalisty jako nejpravděpodobnější zabránění agrese ze strany YPG jeví snaha přesvědčit Kurdy, že by za odmítnutí příměří zaplatili příliš vysokou cenu. Vláda poskytla tuto zprávu 17. srpna s prvními nálety na pozice YPG v al-Hasace. Poukazujíc na vzdušnou převahu syrská vláda naznačuje Kurdům, že loajální vzdušné síly mohou zaútočit na území pod kontrolou YPG stejně jako oni provedli atak na území držené po dobu občanské války rebely.

Pokud z toho plyne pro Damašek v posledním střetu s Kurdy něco příznivého, pak to je pozitivní vliv na počáteční kontakty mezi Tureckem a Sýrií. Turecko je stále více znepokojeno teritoriální expanzí YPG podél hranic se Sýrií. Syrské demokratické síly nedávno ovládly Manbij a jejich postup na al-Bab a Jarabulus vyvolaly u Turecka obavy. Tureckým zájmům by boje mezi Kurdy a Syrskými silami v Aleppu posloužily nejen k oslabení pozic rebelů na tomto území, ale také zpomalení kurdských záloh. Nemají totiž zájem na porážce loajalistů v al-Hasace.

Konfrontace mezi loajalisty a kurdskými silami v této provincii podtrhuje složitou povahu syrské občanské války. Nejenže zahrnuje větší množství jednotlivých frakcí, ale také ilustruje časté překrývání – a také odklon – zájmů jednotlivých aktérů tohoto konfliktu. Rovněž to dokazuje, jak riskantní mohou být střety v izolovaných územích, které se mohou proměnit v bojové zóny. Jednoznačně se to projevuje v al-Hasace, kde hrozí krach smíření YPG a loajalistů v Aleppu. Posouzení základních pojmů, priorit a různých cílů jednotlivých sil bojujících v této válce osvětluje způsoby, jakými se tyto frakce pokoušejí zmírnit – nebo naopak vytěžit – z této krizové situace.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Kurdové občanská válka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy