Má Trump podporovat syrskou opozici? Bláznovství, všichni patří pod Al-Káidu, zní reakce

Washington – Koalice amerických organizací chtěla zavést agresivnější intervence proti Asadově režimu. Počítala s Hilary Clintonovou, její prohra v prezidentských volbách se proto stala velkou překážku. Přesto se organizace nevzdává a snaží se přesvědčit nastupující Trumpovu administrativu o oprávněnosti svých poznatků, píše Middle East Eye.

Strategická skupina pro boj s Al-Káidou v Sýrii (Combating al-Qaeda in Syria Strategy Group) bylo zformována v minulém červenci Centrem pro novou americkou bezpečnost (Center for a New American Security - CNAS), podle politického dokumentu distribuovaného na akci Atlantické rady 12.ledna. Skupina zahrnuje Charlese Listera z Ústavu Blízkého východu (Middle East Institute) a Jennifer Cafarellovou z  Ústavu pro studium války (Institute for the Study of War),  kteří oba obhajovali přímé nasazení amerických vojenských sil proti syrskému režimu na podporu ozbrojené opozice.

Bylo to však CNAS, které měla dostatečný politický vliv, aby přivedlo koalici k životu na základě velmi příznivých okolností. Michele Flournoy, zakladatelka a generální ředitelka CNAS a bývalá podtajemnice ministerstva obrany, byla považován za pravděpodobnou volbu Clintonové na post ministra obrany během prezidentských primárek. Jí spolu-vedená zpráva CNAS z června 2016  byla v souladu s Clintonovou otevřeně deklarovanou podporu pro větší americkou intervenci v Sýrii.V této zprávě se volalo po vytvoření ne-bombardované zóny, na ochranu ozbrojených opozičních skupin – které by byly ověřené CIA – před útoky syrského režimu a Rusů.

Nová koalice think-tanků se začala scházet minulé léto, když se politická atmosféra v USA zdála být vhodná pro rozběhnutí kampaně na podporu vojenské intervence USA v Sýrii. Lister 30.9. 2016 publikoval dlouhý esej, ve kterém vyzývá Spojené státy, aby poskytly protiletadlové rakety odpalované z ramene  „umírněným“ opozičním skupinám a pohrozily syrské armádě útoky, pokud by porušila příměří. Tento návrh, který byl původně šit na míru Clintonové, nyní koalice nabízí Trumpovi. Nazývá to „holistickou preventivní politikou pro boj proti terorismu, která umožní umírněným Syřanům…překonat extrémisty v Sýrii.“ Těmito extremisty je především myšlena Al-Káida a jí odvozené odnože.

Problémem této strategie však je přehlížení skutečné situace v Sýrii. Tzv. umírněná opozice není v boji s Al-Káidou, naopak využívá její znalosti a spoléhá na jí vycvičené vojáky. Lister ve svém plánu do určité míry počítá s tím, že od CIA prověřených „umírněných" ozbrojených opozičních skupin se neočekává ukončení vojenské spolupráce s Al-Káidou vytvořenou vojenskou skupinou Fateh al-Sham, jak tomu bylo uvedeno v obou dohodách o příměří v únoru a září. Listerovým záměrem je donutit Asadův režim k jednáním – a to bude vyžadovat přítomnost Fateh al-Sham.

Publicista Washington Post David Ignatius ukazuje na problémy amerického přístupu v Sýrii. Ignatius se setkal s představiteli Harakat al-Hazm, považovanou za nejslibnější "umírněnou" ozbrojenou skupinu.  v Sýrii. Zjistil, že tato skupina je zoufalá, protože USA právě provedly letecký útok na Fateh al-Sham. Skupina podporovaná CIA se obávala, že díky tomu ztratila v očích svých vojenských spojenců důvěryhodnost. A tyto obavy se potvrdily. Fateh al-Sham ji zničil a vzal si všechno vybavení, které jim CIA dodala.

O čem tento hořce ironický příběh vypovídá? O tom, že v Sýrii nelze oddělit Fateh al-Shamod od ostatních skupin. O tom, že všechny tyto „umírněné“ vojenské skupiny byly absorbovány Al-Káidou a jí založenými organizacemi operujícími v Sýrii. Je to poznatek, o kterém se v médiích nemluví a který staví všechny pokusy podporovat „umírněnou opozici“ a přitom bojovat proti Al-Káidě mimo hru, píše Middle East Eye. Washington si pomalu uvědomuje, že přes všechna selhání Asadova režimu, je to syrská armáda, která je skutečně jediná síla, co v Sýrii bojuje proti Al-Káidě a Islámskému státu.

Související

Ajmán Zavahrí

Al-Káida zveřejnila video. Má být namluvené Zavahrím, který je podle USA po smrti

Teroristická síť Al-Káida dnes zveřejnila 35minutové video, které údajně namluvil vůdce skupiny Ajmán Zavahrí. O něm se ale předpokládá, že byl zabit při americkém náletu v srpnu letošního roku. Podle agentury Reuters nahrávka není datovaná a nijak neukazuje na dobu, kdy mohla být pořízena. Samotný obsah nahrávky zatím není k dispozici.
Antony Blinken, americký ministr zahraničí

USA označily pákistánský Tálibán i Al-Káidu za globální teroristické skupiny

Spojené státy přidaly pákistánské odnože Al-Káidy a Tálibánu na speciální seznam globálních teroristických skupin a zpřísnily proti nim sankce, uvedla dnes agentura AP. Ministerstvo zahraničí vydalo rozhodnutí o rozšíření seznamu o pákistánské skupiny poté, co se v Pákistánu začalo stupňovat násilí po ukončení příměří mezi Islámábádem a pákistánským Tálibánem.

Více souvisejících

Al-Káida Syrská krize al-Nusra (an-Nusra)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy