Tisíce Turků protestují proti referendu, vláda prodlužuje výjimečný stav

Istanbul - Asi 3000 lidí vyšlo dnes podle agentury AFP do ulic Istanbulu na protest proti výsledku nedělního referenda. V něm zvítězili příznivci změn ústavy, které posílí pravomoce prezidenta. Turecká vláda dnes také na doporučení bezpečnostní rady prodloužila o další tři měsíce výjimečný stav v zemi. Oznámil to turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş.

Podle hlavní turecké opoziční strany provázely nedělní referendum o změně ústavy podvody a Lidová republikánská strana (CHP) bude proto u soudu žádat zrušení výsledků. Průběh hlasování, v němž zvítězili zastánci posílení pravomocí prezidenta, kritizovali i pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Jejich kritiku odmítl jako politicky zaujatou turecký prezident Recep Tayyip Erdogan i turecké ministerstvo zahraničí. Proti výsledkům referenda demonstrovalo dnes večer v Istanbulu na 3000 lidí.

Část turecké opozice už v neděli zpochybnila výsledky, podle nichž s 51,4 procenta hlasů vyhráli zastánci změny parlamentního systému na systém prezidentský. CHP vadí zejména rozhodnutí ústřední volební komise započítat do výsledků i hlasovací lístky neoznačené oficiálním razítkem. Lidová republikánská strana tvrdí, že komise tím porušila zákon, a chce se proto obrátit na turecký ústavní soud, případně i na Evropský soud pro lidská práva.

Předseda ústřední volební komise Sadu Güven rozhodnutí hájil s tím, že neorazítkované lístky se započítávaly už v minulosti. Pro uznání neplatnosti hlasu je podle Güvena nutné dokázat, že lístek byl do volební místnosti přinesen zvenčí.

Podle další opoziční formace, prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), byly do výsledku započteny až tři miliony neorazítkovaných hlasů, což by stačilo na zvrácení výsledku. Podle turecké tiskové agentury Anadolu zastánci ústavních změn vyhráli rozdílem zhruba 1,3 milionu hlasů.

Turci protestují v ulicích

Asi 3000 lidí vyšlo dnes podle agentury AFP do ulic Istanbulu na protest proti výsledku nedělního referenda. V něm zvítězili příznivci změn ústavy, které posílí pravomoce prezidenta. Hlavní opoziční strana průběh referenda i sčítání hlasů kritizovala a oznámila, že bude u soudu žádat jeho zrušení.

"Bok po boku proti fašismu," skandovalo podle AFP asi 2000 lidí ve čtvrti Kadiköy v asijské části Istanbulu. Namířeno mají k sídlu ústřední volební komise. Právě ta učinila během referenda sporné rozhodnutí, že se budou do výsledků započítávat i hlasovací lístky bez oficiálního razítka.

Nedostatečně orazítkovaných hlasů je podle opoziční strany asi tři miliony, což by stačilo ke zvrácení výsledku. Zastánci ústavní změn totiž zvítězili asi o 1,3 milionu hlasů.

Další asi tisícovka protestujících vyšla dnes večer do ulic ve čtvrti Beşiktaş, v evropské části Istanbulu. Nesli mimo jiné hesla jako "Ne, my vyhrajeme" a skandovali "zloděj, vrah, Erdogan". Podle agentury AFP jim lidé z okolních domů z oken vyjadřovali podporu mimo jiné tím, že bouchali do hrnců a pánví.

Vláda prodlužuje výjimečný stav

Turecká vláda dnes na doporučení bezpečnostní rady prodloužila o další tři měsíce výjimečný stav v zemi. Oznámil to turecký vicepremiér Numan Kurtulmuş. Výjimečný stav byl v Turecku zaveden loni v červenci po neúspěšném pokusu části armády o převrat a byl už několikrát prodloužen.

Prezident Recep Tayyip Erdogan už dříve prohlásil, že mimořádná opatření v Turecku potrvají tak dlouho, dokud se situace v zemi nezklidní. Výjimečný stav byl zaveden původně na tři měsíce; prodloužen byl v říjnu a v lednu vždy o 90 dní. Platnost dosavadního výjimečného stavu měla vypršet 19. dubna.

Za strůjce pokusu o puč, při němž v červenci zahynulo přes 240 lidí, turecká vláda označila hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA. Jeho příznivce, i jen domnělé, turecký režim dlouhodobě pronásleduje. Podle některých názorů mohla červencový pokus o puč zinscenovat vláda prezidenta Erdogana, aby ospravedlnila pronásledování svých kritiků.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko sčítá hlasy ve volbách. Erdoganův favorit ztrácí

Opozice v Turecku si zřejmě po nedělních komunálních volbách udrží kontrolu nad klíčovými velkými městy. Vyplývá to z předběžných dílčích výsledků voleb zveřejněných tureckými médii. Tábor kolem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana si dal za cíl ovládnout velká města jako Istanbul, Ankara, Adana či Bursa.

Více souvisejících

Turecko Recep Tayyip Erdogan Demonstrace v Turecku

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy