Jak to bylo s chemickým útokem v Sýrii? USA pravdu nepřiznají, řekl agent CIA

MAGAZÍN - Spojené státy vědí, jak ve skutečnosti proběhl nedávný chemický útok v Sýrii, ale nepřiznají to, jelikož nemohou dementovat verzi, kterou již oficiálně přijaly. Tvrdí to alespoň bývalý agent CIA Philip Giraldi. Odborník na boj proti terorismu s názorem vystoupil v rozhovoru pro server RT.

Washington ví víc, než říká

Z chemického útoku, k němuž došlo 4. dubna v syrském Chán Šajchúnu, Spojené státy viní vládní síly prezidenta Bašára Asada. Je přitom jisté, že syrský bojový letoun tou dobou zaútočil na cíl v oblasti, kterou drží protirežimní povstalci. Následně do ovzduší unikl jedovaný plyn, přičemž zahynulo několik desítek lidí.

Zatímco USA tvrdí, že vražedný plyn obsahovala nálož shozená z vládního letounu, Rusko předkládá verzi, podle které bomba zasáhla sklad povstalců, v němž se nacházely chemické zbraně. Giraldi nyní vystoupil s odvážnou tezí, že Spojené státy o údajném skladu chemických zbraní v Chán Šajchúnu mohly vědět.

"Ano, je to dost dobře možné," tvrdí bývalý agent CIA. Domnívá se, že americké zpravodajské služby a Bílý dům nyní vědí, co se 4. dubna stalo, ale jelikož se události již posunuly jistým směrem a prezident Donald Trump se rozhodl pro vojenskou odpověď, není možné jednoduše dementovat verzi, která byla předtím oficiálně prezentována.

Experta na boj s terorismem rovněž znepokojuje skutečnost, že veškeré fyzické důkazy z místa činu pocházejí z protiasadovských zdrojů, přičemž mnoho z nich je ve skutečnosti napojeno na bývalou Frontu an-Nusrá, odnož teroristické sítě Al-Káida.

"Ano, to je něco, čehož jsme již byli svědky," konstatuje Giraldi. Připomíná, že podobná situace nastala v roce 2013po chemickém útoku v Ghútě na předměstí Damašku, kdy zasaženou oblast ovládaly povstalecké skupiny, které přirozeně kontrolovaly, jaké zprávy se dostanou ven a jak budou interpretovány.

Podle bývalého agenta je pravděpodobné, že pokud by se na místo útoku nyní dostal vyšetřovací tým, objevil by mnoho záměrných zásahů. "Jsem si jistý, že část (místa) by byla dekontaminována, další části by zůstaly kontaminovány, aby odrážely příběh, že to způsobila syrská vláda, kterému máme dle rebelů věřit," tvrdí Giraldi.

Vysloužilý pracovník tajných služeb rovněž začíná pochybovat, že případné vyšetřování na místě útoku by mohlo být nyní legitimní. Očekává, že takový proces by čelil obstrukcím ze strany Spojených států, jelikož skutečný obraz o událostech, k nimž v Chán Šajchúnu došlo, by podle jeho názoru mohl výrazně poškodit příběh oficiálně předkládaný Washingtonem.

Problematické důkazy

Dosavadní Západem představené důkazy o chemickém útoku Giraldi nepovažuje za příliš přesvědčivé. "Zatím k tomu mohu říct, že dosavadní tvrzení jsou založena na sérii fotografií, které jsou běžně dostupné. Jinými slovy, jde o něco jako fotografie od Googlu," poukazuje odborník na boj s terorismem. Dodává, že svou verzi o tom, co se stalo a co jsme viděli, předkládají i samotní protivládní povstalci.

Existují jasné důkazy o lidech, kteří utrpěli zranění, přičemž došlo k otestování údajné chemické látky v Turecku, která byla následně identifikována jako sarin, uvádí vysloužilý agent CIA. Problém podle něho spočívá ve skutečnosti, že Turecko vystupuje velmi nepřátelsky vůči Asadovu syrskému režimu.

"(Turecký) prezident Erdoğan opakovaně volal po jeho (Asadově) odstranění," připomíná Giraldi. Dodává, že z tohoto důvodu lze Turecko jen sotva považovat za nezaujatý zdroj zjištění o útoku.         

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie Chemické zbraně plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017) USA (Spojené státy americké) Turecko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy