Turecko definitivně zakázalo evoluční teorii

Teorie evoluce patří k běžné součástí školní výuky, jmenovitě biologii. Jedná se o jeden ze základu všeobecného vzdělání ve světě. A většina škola se těchto osnov drží. Turecko se však nyní rozhodlo, že se pustí do něčeho neobvyklého. Evoluci ve školách vyučovat nebude.

O plánech turecké vlády zakázat výuku evoluční teorie vás server EuroZprávy.cz informoval již dříve. Nyní je ale rozhodnuto, a ačkoliv se změny tureckého studijního plánu v oblasti vědy převedou v realitu až v roce 2019, do škol se dostanou už příští měsíc.

Zatímco vláda toto vnímá jako základ pro vzdělávací systém založený na jednoduchých hodnotách, mnoho lidí to vnímá jako známku náboženského ovlivňování.

Dříve v letošním roce bylo zjištěno, že nové osnovy pro turecký vzdělávací systém nezmiňují slovo „evoluce“. To přimělo různé skupiny, aby se ozvaly, například Ecology and Evolutionary Biology Society. Brání vědu jako reálnou disciplínu.

Alpaslan Durmus z tureckého úřadu pro vzdělávání od té doby na stránkách úřadu ujasnil specifické změny národního primárního a druhotného vzdělávání. Jednou z těchto změn je právě odstranění tématu „Původ života a evoluce“.

„Vyřadili jsme kontroverzní témata z osnov studentů, kteří nemohou pochopit specifické vědecké pozadí problému,“ prohlásil Durmus. Tato výuka se prý do osnov dostane v pozdějších ročnících,. Ministr školství Ismet Yilmaz s Durmusovými důvody souhlasil. „Je to teorie, která vyžaduje větší filosofické porozumění, než děti ve škole mají.“

V září si tedy děti v devátém ročníku, tedy především čtrnáctileté děti budou číst ve zcela nových přírodovědeckých učebnicích, ve kterých evoluce nebude vůbec zmíněna.

Tyto změny vyprovokovaly bouři debat nejen v Turecku, ale po celém světě. Lidé tyto změny porovnávají s různými snahami odstranit toto „kontroverzní“ téma z osnov amerických škol. Ještě poměrně nedávno aktivisté chtěli teorii nahradit takzvaným Inteligentním Designem, který učí to, že Bůh stvořil život takový, jaký je.

Turečtí rodiče a akademikové mezitím vyjádřili obavy. Když se děti nebudou učit něco tak zásadního, jako důvod a způsob vzniku života na Zemi, mohlo by to negativně ovlivnit budoucí generace vědců. A ne v dobrém smyslu.

„Bojím se, ale doufám, že se toto změní v době, kdy se moje vnoučata dostanou do školy,“ prohlásil chemický inženýr v důchodu Emel Ishakoglu pro NPR. „Jinak budou naše děti hodně znevýhodněné oproti dětech v dalších zemích.“

Lidé se bojí, že jde o politickou záležitost. Ač je Turecko zemí s většinou muslimů, jedná se o sekulární stát. Jedním z hlavních důvodů je vliv zakladatel Turecké republiky Mustava Kemal Atatürk, který republiku založil přibližně před sto lety.

Nicméně mnoho změn v osnovách v posledních letech zredukovalo množství času, kdy se děti učí o Atarürkovi, spolu se změnami náboženské výuky. Některé předměty jsou na bázi dobrovolnosti.

Tyto změny jsou popsány jako „zjednodušení“ osnov. Některé skupiny je však vnímají jako znamení přicházející politické změny, které by mohly přinést posílení různým náboženským skupinám, které se ve státě nacházejí. Pro některé je to znamení rozpadajícího sekularismu.

Turecká politická a náboženská kultura ovlivnila vyučování evoluce a inkluzi kreacionismu v osnovách po celá desetiletí. Díky tomu se současná změna nezdá tak náhlá. Ještě není jisté, jak na změny budou reagovat učitelé a jak budou reagovat studenti.

Související

Neandrtálci

Záhadní předchůdci člověka: Nález čelisti v Tibetu mění fakta o evoluci

Dávno vyhynulí předchůdci moderních lidí denisované žili ve velké nadmořské výšce v Tibetu. Zjistili to vědci, kteří zkoumali čelist nalezenou na Tibetské náhorní plošině ve výšce 3280 metrů nad mořem. Schopnost žít v tak extrémních podmínkách se dříve připisovala pouze druhu Homo sapiens, uvedl zpravodajský server BBC News. Podle vědců denisované pravděpodobně předali moderním lidem gen, který jim pomáhá zvládat život ve vysokých nadmořských výškách.

Více souvisejících

Evoluce vzdělání zajímavosti Turecko učitelé

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 34 minutami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

včera

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy