Írán hrozí světu: Sestrojili jsme "otce všech bomb"

Teherán - Nejvyšší velitel Íránské revoluční gardy tvrdí, že Teherán má k dispozici „otce všech bomb“, který je na stejné úrovni a dokáže napáchat takové škody, jako podobné zbraně tohoto druhu vyrobené v USA. Tvrdí také, že garda má důkaz o tom, že USA spolupracují s Islámským státem.

Brigádní generál Amir Ali Hajizadeh, velitel letecké složky revolučních gard, tvrdí, že se Íránu podařilo sestavit masivní nenukleární zbraň, které se přezdívá „otec všech bomb". „Na základě návrhu leteckého sboru Islámské revoluční gardy irácká Organizace obranného průmyslu vyrobila desetitunové bomby, které jsou nyní k dispozici. Mohou být vypuštěny z letadel ruské výroby od společnosti Iljušin a jsou velmi destruktivní," íránská zpravodajská agentura FARS.

„Otec všech bomb“ je podle něj srovnatelný s velice destruktivní bombou GBU-43 / B Massive Ordnance Air Blast (MOAB), největším nejaderným výbušným zařízením, které kdy Spojené státy vyvinuly a kterému se přezdívá „matka všech bomby".

Generál Hajizadeh také tvrdí, že příslušníci gard v posledních letech pronikli do amerických vojenských velitelských center a získali důkazy o tom, že USA podporují teroristy z Islámského státu. „Máme dokumenty, které odhalují chování Američanů v Iráku a Sýrii. Víme, co tam Američané udělali, co zanedbávali a jak podporovali Daesh," cituje jeho slova FARS. Hajizadeh zdůraznil, že pokud budou tyto dokumenty zveřejněny, bude to mít za následek vypuknutí skandálů pro USA, tvrdí FARS.

„Američané přišli do Iráku a Sýrie, aby tyto země rozložili, ale to, co se nakonec stane, je vůle Íránu. Nevidím na světě žádnou armádu, která je na stejné úrovni jako Íránské revoluční gardy," dodal generál Hajizadeh. Írán opakovaně tvrdí, že jeho vojenské schopnosti jsou zaměřeny výhradně na obranné účely a nepředstavují pro jiné země žádné ohrožení. 

V dubnu americká armáda svrhla bombou MOAB v Afghánistánu na podzemní systém tunelů Islámského státu, při akci zemřelo 92 teroristů. Afghánské speciální jednotky poté zjistily, že stromy v bezprostředním okolí výbuchu byly sežehlé, domy zčásti zbořené, ale o několik set metrů dál byly již stromy neporušené a také tunely nevypadaly poškozeně. MOAB používá 18700 liber explozivní náplně H6. Se silou rovnou 1,35 násobku síly TNT je H6 jednou ze silnějších výbušnin užívaných armádou Spojených států.

Ačkoli její efekt byl často srovnáván s jadernou zbraní, má pouze zhruba tisícinu síly atomové bomby shozené na Hirošimu, MOAB je ekvivalentem 11 tun TNT, kdežto výbuch v Hirošimě byl ekvivalentem 13 000 tun TNT.

Íránské revoluční gardy (doslova Armáda strážců islámské revoluce) jsou složkou ozbrojených sil Íránu. Byly založeny 5. května 1979 na popud Rúholláha Chomejního a během íránsko-irácké války se z nich stal důležitý aktér konfliktu. Součástí gard je i elitní jednotka Quds. Íránské revoluční gardy jsou oddělené od íránské armády, námořnictva i letectva.

Mají své vlastní pozemní jednotky, námořnictvo, letectvo, rozvědku a speciální útvary. Kontrolují také milici, která má kolem 11 milionů příslušníků, a jejich početní stav dosahuje zhruba 100 000 mužů u pozemních jednotek a 20 000 u námořnictva (záložníků je asi 300 000). Velitelem je od 1. září 2007 Muhammad Alí Džafarí, vystudovaný architekt. V době svého založení v roce 1979 měly gardy jen asi 10 000 mužů ve zbrani.

Související

Více souvisejících

Írán USA (Spojené státy americké) Islámský stát (IS) bomby GBU-43

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy